ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

14:28 | 24.01.2020 Categorie: Comunicate

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Banca Mondială au finalizat negocierile privind Acordul de finanțare a Proiectului „Învățământul superior din Republica Moldova”

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Urmare a finisării cu succes a negocierilor finale privind Acordul de finanțare a Proiectului „Învățământul superior din Republica Moldova”, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici a avut ieri, 23 ianuarie, o întrevedere cu managerul Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, responsabil de practicile educaționale,Harry Patrinos, directorul Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi și specialistul superior în educație, Janssen Teixeira.

Discuțiile oficialilor s-au axat asupra rezultatelor înregistrate urmare a negocierilor finale asupra Acordului de finanțare a Proiectului „Învățământul superior din Republica Moldova”, etapele care urmează a fi întreprinse în continuare și perspectivele de colaborare în domeniul educației.

În debutul întrevederii, ministrul Corneliu Popovici a mulțumit reprezentanților Băncii Mondiale pentru suportul constant pe care îl acordă Republicii Moldova în domeniul educației, menționând că beneficiile acestuia sunt enorme pentru sistemul educațional din țara noastră. În context, oficialul a menționat despre importanța dezvoltării unui sistem eficient și de înaltă calitate de educație superioară și de cercetare, care va încuraja dezvoltarea socială și economică a țării noastre, ca o societate cu șanse egale pentru toți, în conformitate cu principiile libertății și democraţiei.

La rândul său, Harry Patrinos,managerul Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală a felicitat ambele echipe de experți pentru negocierile de succes avute asupra Acordului de finanțare a Proiectului „Învățământul superior din Republica Moldova” menționând că echipa Băncii Mondiale va împărtăși cu Republica Moldova experiența și bunele practici în domeniul educației.

Banca Mondială va oferi țării noastre un împrumut de 35,7 mln. euro. Beneficiarii proiectului vor fi universitățile publice și colegiile pedagogice din Republica Moldova. Resursele financiare vor fi utilizate pentru modernizarea și îmbunătățirea calității învățământului superior în concordanță cu necesitățile actuale și cele de perspectivă ale pieței muncii la nivel național și internațional.

Domeniile strategice ale proiectului vor fi programele cu profil pedagogic, inginerie, tehnologii informaționale, medicină. Printre principalele rezultate scontate vor fi: investiții în infrastructura universitară (laboratoare, centre de cercetare, medii de învățare etc.); un nou mecanism de finanțare a învățământului superior bazat pe indicatori de performanță pilotat și implementat; standarde de calificare elaborate şi puse în aplicare şi ca rezultat îmbunătăţirea programelor de studii superioare şi a curricula universitară; un sistem de asigurare a calității performant atât la nivel național, cât şi cel instituțional; ANACEC înregistrat în EQAR drept dovadă a conformităţii programelor de studii superioare naţionale acreditate cu Standardele și liniile directoare pentru asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior etc.

Proiectul Învățământul Superior susținut financiar de Banca Mondială urmează a fi prezentat la Consiliul directorilor Băncii Mondiale în 19 martie 2020.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!