ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu la Conferința anuală privind bugetul UE: „Ajutați-ne să le arătăm moldovenilor că UE oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci și prezentul pe care îl merită”

15:49 | 29.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Ajutați-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranță de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci și prezentul pe care îl merită - o viață decentă, liberă și demnă. Mesajul a fost transmis astăzi de șefa statului Maia Sandu la Conferința anuală privind bugetul Uniunii Europene, informează MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că sprijinirea țărilor candidate precum Moldova, înseamnă prioritizarea investițiilor în acele domenii care întăresc economiile, dar și societăți întregi - investiții în guvernanță, în măsuri anticorupție, în reforme judiciare și, foarte important, în infrastructura de securitate.

„Următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările și să ofere soluții inovatoare. Avem nevoie de un buget care nu este doar reactiv, ci proactiv - un buget care reprezintă o investiție strategică în pace. Așa cum a făcut UE înainte, este timpul să investim decisiv în pregătirea atât a țărilor candidate, cât și a Uniunii însăși pentru următoarea fază a extinderii. Integrarea cu succes a noilor membri în 2004 nu a fost întâmplătoare, a fost rezultatul unei bugetări deliberate și strategice și al alocării resurselor de către UE. Extinderea UE este cheia securității. Prin integrarea mai multor țări, UE își extinde zona de stabilitate la o regiune mai largă, ceea ce, la rândul său, întărește rezistența noastră colectivă împotriva presiunilor și amenințărilor externe”, a afirmat Maia Sandu.

Președintele Maia Sandu a declarat că pentru Moldova, un buget pentru pace înseamnă un buget care să ajute la protejarea valorilor. „Banii care sunt disponibili sunt la fel de importanți ca orice descurajare militară. Ei ne pot ajuta să dezvoltăm reziliența, să ne pregătim pentru aderarea la UE și să ne apere de cei care doresc să ne impună un mod de viață diferit - represiunea împotriva libertății democratice. Pentru a ne transforma aspirațiile în realitate, vom avea nevoie de mai mult sprijin din partea UE din următorul buget pe măsură ce ne pregătim pentru aderare. Printr-un buget al UE pentru pace, oferiți-ne instrumentele necesare pentru a realiza ce ne propunem și ajutați-ne să grăbim pregătirile pentru aderare. Bugetul UE nu este despre cheltuieli, ci despre investiții într-o Europă mai bună și pașnică – cea mai importantă bază pentru prosperitatea viitoare”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului Maia Sandu efectuează în perioada 28-29 aprilie o vizită oficială la la Bruxelles, unde participă la Conferința anuală privind bugetul UE.

img24003150

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!