
Cămășile cu altiță, la o expoziție aniversară la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală găzduiește expoziția „Iscusință și rafinament”. Evenimentul, organizat în colaborare cu Comunitatea „Șezătoarea Basarabia”, marchează nouă ani de activitate ai grupului care salvează, coase și promovează cămașa cu altiță, notează MOLDPRES.
Expoziția reunește 24 de costume tradiționale realizate în ultimii doi ani de membrele comunității „Șezătoarea Basarabia”, prezentând o diversitate de modele inspirate din patrimoniul muzeal și din lăzile cu zestre ale bunicilor. Două cămăși bărbătești întregesc selecția expusă.
„O comunitate care de nouă ani de zile contribuie foarte mult la salvarea și promovarea costumului tradițional românesc. Toată comunitatea a fost implicată în proiectul de elaborare a dosarului comun Cămașa cu altiță, element de identitate culturală în România și Republica Moldova. Ca urmare, acest dosar frumos a fost înscris în lista reprezentativă UNESCO Patrimoniu Cultural Imaterial, ceea ce ne face foarte mândri”, a declarat directorul muzeului, Petru Vicol.
Secretarul de stat, Ministerul Culturii, Vladimir Vornic a remarcat importanța evenimentului atât pentru instituția gazdă, cât și pentru comunitatea implicată.
„Este un eveniment important pentru Muzeul de Etnografie, dar și pentru comunitate, o comunitate importantă, numită Șezătoarea Basarabia. Expoziția pune în valoare costumul nostru național, în special cămașa cu altiță. Această comunitate contribuie mult la promovarea patrimoniului cultural național”, a menționat Vladimir Vornic.
Invitatul din România, Nelu Dumitrescu, a subliniat recuperarea identității românești.
„Mă bucur că frații de peste Prut au început să își recapete identitatea românească prin portul nostru, care pe timpuri nu a fost deloc promovat. Acum nu pot decât să salut aceste acțiuni și să mă bucur împreună cu această minunată comunitate”, a spus creatorul și salvator portului tradițional din România.
Etnografa Varvara Buzilă a menționat că întâlnirea a avut un caracter constructiv, subliniind impactul major al activității desfășurate de „Șezătoarea Basarabia” de-a lungul celor nouă ani.
„Această frumoasă întâlnire este una lucrativă. În cei nouă ani de activitate ai Șezătorii Basarabia, au fost un număr mare de cămăși salvate, cusute, îmbrăcate, ceea ce pentru noi, locuitorii de aici, este un proces fără precedent. O cămașă etalată la expoziție este de fapt un monument al rezistenței noastre în timp”.
Expoziția „Iscusință și rafinament” va putea fi vizitată până pe 31 mai 2025.
Comunitatea „Șezătoarea Basarabia” reunește femei pasionate de portul tradițional românesc, care au reușit, prin dedicare și cercetare, să readucă la viață cămăși cu altiță din toate zonele etnografice ale Republicii Moldova. Prin activitatea sa, grupul a contribuit activ la includerea acestui element în patrimoniul UNESCO, întărind legătura identitară dintre România și Republica Moldova.
Expoziția de artă contemporană „Salonul de Primăvară” a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși”
GALERIE FOTO // Centrul Expozițional Constantin Brâncuși. Deschiderea expoziției ,,Salonul de primăvară 2025”
Avanpremiera spectacolului „Lista pentru care merită să trăiești". Regizorul Nelly Cozaru: „Veți descoperi o piesă din propriul vostru puzzle”
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Biblioteca Națională invită la expoziția „Hans Christian Andersen - magia cuvântului inspirat”
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Teatrul Național din Chișinău găzduiește comedia „O scrisoare pierdută” în regia lui Horațiu Mălăele
Hamas susține că e pregătită să predea toți ostaticii în schimbul încheierii războiului din Fâșia Gaza
Partidul Regiunilor din Moldova ar putea fi dizolvat
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iisus a fost răstignit
BNM a pus în circulație o nouă monedă comemorativă
Condiții mai bune pentru studenții Universității „B.P.Hasdeu” din Cahul. Un cămin al instituției va fi modernizat cu sprijinul Guvernelor României și Republicii Moldova
Alegeri parlamentare pe 28 septembrie. Hotărârea privind stabilirea datei scrutinului a fost publicată în Monitorul Oficial
Euro se depreciază ușor, iar dolarul își menține valoarea
Acord privind mineralele: Kievul și Washingtonul au semnat un „memorandum de intenție”
Ucraina: Parisul salută un „schimb excelent” care „ permis convergența” în favoarea unei „păci solide”
Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră, axată pe securitate
Parlamentul a respins moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre două orașe europene
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Oficialii americani discută la Paris cu europenii despre încheierea războiului în Ucraina
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova