
Volumul „Nuvele cinematografice” de Valeriu Jereghi, lansat la Biblioteca Națională
Sala de lectură a Bibliotecii Naționale a devenit un spațiu de reflecție artistică și memorie colectivă, prin lansarea volumului „Nuvele cinematografice”, semnat de regizorul Valeriu Jereghi, informează MOLDPRES.
Cartea, așa cum a mărturisit autorul, s-a născut dintr-o amintire revenită în vis. De acolo a pornit totul.
„Această carte reprezintă o trecere firească de la film la literatură. Totul a pornit de la o amintire care mi-a revenit în vis – un moment ce a devenit punctul de plecare pentru întreaga poveste. La diverse evenimente obișnuiam să povestesc aceste întâmplări, trăite de mine, sub forma unor nuvele. Reacțiile celor care mă ascultau erau adesea aceleași: „Ori filmează, ori scrie!”. Așa s-a născut această carte”, a explicat Valeriu Jereghi.
Volumul reunește povestiri care readuc în lumină experiențe personale, dar și momente-cheie din istoria Basarabiei, prezentate cu sensibilitatea și precizia unui cineast care cunoaște puterea imaginii – fie ea în mișcare sau în cuvinte.„Cartea sa nu e doar literatură. E film”, a remarcat Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale.
„Valeriu Jereghi s-a aplecat asupra unei cărți care relatează o istorie de familie, o istorie a țării noastre, a spațiului basarabean – acolo și atunci când s-au întâmplat lucruri frumoase, dar și fenomene tragice pentru poporul nostru. Maestrul le descrie cu artă și sensibilitate. Cartea ne invită la un dialog al cineastului cu noi, dar și cu literatura”, a declarat Elena Pintilei.
Prezentă la eveniment, Monica Babuc, directoarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, a subliniat impactul emoțional și artistic al lucrării.„Este atât de frumos că mai există printre noi oameni ca Valeriu Jereghi. Imaginea sa este dăruită complet artei sale. Maestrul a generat opere de artă care nu ne pot lăsa indiferenți și care rămân în urma acestor oameni ca și patrimoniu cultural național. Cartea ascunde niște filme scrise pentru a descrie cu exactitate fiecare frază”, a menționat Monica Babuc.
Valeriu Jereghi este unul dintre cei mai importanți cineaști ai Republicii Moldova, recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul filmului cu mesaj social și uman profund. De-a lungul carierei, Jereghi a realizat numeroase filme scurte și lungmetraje care au fost selecționate în competiții internaționale prestigioase, inclusiv la Festivalul de Film de la Cannes. Printre cele mai remarcabile lucrări ale sale se numără „Presentiment”, „Arrivederci”, „Milika” și „Creation of Love”, producții apreciate nu doar pentru valoarea artistică, ci și pentru profunzimea mesajului transmis. Talentul și angajamentul său au fost răsplătite cu numeroase premii internaționale și cu distincția supremă națională, Ordinul Republicii. Recent, Valeriu Jereghi a lansat „Nuvele cinematografice”, o colecție în care combină limbajul cinematografic cu cel literar, oferind o perspectivă originală asupra realității, ce păstrează intensitatea vizuală și autenticitatea specifice filmului. Această operă reflectă capacitatea sa de a păstra vie vocea trecutului și prezentului, consolidându-i statutul de creator emblematic al culturii moldovenești.
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău are un nou logo: Turnul de Apă devine simbolul identității vizuale a instituției
Republica Moldova preia bune practici din România pentru dezvoltarea destinațiilor turistice
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Teatrul „Luceafărul” a deschis turneul european cu spectacolul „1946” la Strasbourg
Parlamentul a adoptat 45 de acte normative în luna iunie, inclusiv legi pro-europene și măsuri sociale pentru salariați și tineri
În ajunul campaniei electorale, CSM a venit cu o declarație în care îndeamnă toți actorii politici la responsabilitate
În lunile martie-iunie, 81 de afaceri agricole au fost finanțate prin Programul Facilitatea de Creditare în Agricultură
Cercetătorii din R. Moldova în agricultură au obținut patru medalii la Salonul INVENTICA 2025 din Iaşi
Vicepremierul Cristina Gherasimov, în vizită oficială la Berlin
Danemarca preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Moldova mizează pe sprijinul Copenhagăi pentru avansarea în procesul de aderare
Vârsta de pensionare pentru femei, majorată cu șase luni, din 1 iulie
VIDEO // Grup criminal specializat în acte false a fost anihilat de oamenii legii
Administrația de Stat a Drumurilor a fost reorganizată în Societatea pe Acțiuni „Administrația Națională a Drumurilor”
Peste 255 de milioane de lei au fost virați de CNAM pentru serviciile medicale din luna mai
Bărbatul dispărut acum o săptămână din capitală a fost găsit împușcat într-o clădire abandonată
BUGET PLUS // Cele mai mari școli din capitală vor primi până la 2,3 mln de lei pentru dotarea cantinelor
Sesiune suplimentară pentru elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat și cel de absolvire a gimnaziului
Euro și dolarul încep luna iulie cu depreciere
Un polițist din Edineț a fost reținut de CNA, iar alți patru sunt cercetați în libertate
Putin vrea să cucerească Odesa pentru a tăia accesul Ucrainei la mare (media)