
Banca Mondială acordă Republicii Moldova 90 de milioane de dolari pentru creștere economică și securitate energetică
Banca Mondială acordă Republicii Moldova 90 de milioane de dolari pentru a stimula perspectivele de creștere economică și de a consolida securitatea energetică a țării noastre, transmite MOLDPRES.
Noul sprijin face parte din Operațiunea de politici de dezvoltare (OPD) Oportunități economice și politici privind tranziția climatică pentru Republica Moldova, care a fost aprobată de Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale.
Potrivit Băncii Mondiale, „Moldova s-a confruntat cu multiple crize, care au pus la încercare puterea de cumpărare a gospodăriilor și resursele guvernamentale, expunând vulnerabilitățile modelului de creștere al țării și subliniind necesitatea stringentă pentru o transformare economică fundamentală. Moldova are o oportunitate unică de a accelera reformele care vor favoriza o creștere economică mai puternică și crearea mai rapidă a locurilor de muncă. Integrarea cu piețele și instituțiile UE deschide calea pentru o economie mai productivă, mai diversificată și bazată pe sectorul privat”, a subliniat sursa citată.
„Moldova are o oportunitate unică de a valorifica impulsul candidaturii sale la UE. Sprijinul Băncii Mondiale va susține reforme critice pentru instituirea unei economii de piață funcționale, creșterea competitivității, abilitarea forței de muncă cu competențele necesare și consolidarea securității energetice", a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de țară pentru Moldova, Grupul Banca Mondială.
Sprijinul Băncii Mondiale se concentrează pe trei domenii principale. Primul este stimularea competitivității sectorului privat prin crearea unui cadru de concurență loială, îmbunătățirea cadrului de insolvabilitate pentru a permite restructurarea firmelor aflate în dificultate, dar viabile, și îmbunătățirea mediului de afaceri pentru a atrage mai multe investiții.
Un alt domeniu se referă la îmbunătățirea capacității de inserție profesională și instruirea tinerilor prin introducerea învățământului dual în universități, combinând instruirea teoretică cu experiența practică în parteneriat cu sectorul privat. Cel de-al treilea domeniu vizează consolidarea cadrului normativ pentru persoanele strămutate în Moldova, oferindu-le un statut juridic pe termen lung, condiții de viață stabile și acces continuu la resurse și servicii de sprijin pentru a-și asigura un loc de muncă pe termen lung.
Această operațiune face parte dintr-un pachet mai amplu de asistență financiară, care include sprijin din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), al UE și al Băncii Mondiale. Operațiunea va beneficia de granturi în valoare de 7,7 milioane de dolari SUA din partea programului Moldova – Creștere, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW) și de un grant de 8 milioane de dolari SUA din Facilitatea de finanțare concesională globală (GCFF) pentru a sprijini eforturile de răspuns la criza refugiaților ale autorităților.
Până în prezent, GCFF a oferit Moldovei 67,22 milioane de dolari SUA sub formă de granturi, sporind gradul de concesionalitate pentru 557,91 milioane de dolari SUA oferite de Banca Mondială sub formă de împrumuturi pentru a sprijini comunitățile-gazdă și refugiații în educație, a oferi răspuns la situații de urgență, a promova politici progresive privind refugiații, consolidarea capacităților, reziliența și competitivitatea.
De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 2,3 miliarde de dolari au fost alocați pentru mai mult de 70 de operațiuni în țară. Domeniile actuale de sprijin includ sectorul energetic, reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, înregistrarea și evaluarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, agricultura, apa și canalizarea.
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Drumarii consolidează parteneriatul cu antreprenorii ca investițiile în infrastructura rutieră să genereze rezultate vizibile
Entități din Republica Moldova pot beneficia de granturi în cadrul Programului Interreg
Prețul motorinei ajunge la un nou minim istoric din ultimii ani
Curtea de Conturi are un nou membru
Programul EcoVoucher // Mii de familii au primit câte șase mii de lei pentru a-și procura electrocasnice noi și a reduce factura la energie
Energocom a procurat în aprilie energie electrică la un preț mediu de 109 euro/MWh
Măsuri obligatorii pentru prevenirea degradării terenurilor, aprobate de Guvern
Dolarul crește cu 34 de bani
Președinta Maia Sandu, despre negocierile de pace de la Istanbul și securitatea R. Moldova: „Amenințări directe nu sunt”
La Bruxelles continuă screening-ul bilateral. Sunt analizate cinci capitole-cheie din planul de aderare
R. Moldova ar putea încheia negocierile de aderare la UE până la finele anului 2027. Președinta Maia Sandu: „E un termen real”
Cu suportul Guvernului, la Dondușeni a fost revitalizat un teren de sport și de agrement
Maxime până la 17 grade căldură şi avertizare de îngheţuri, anunţă pentru 13 mai meteorologii
CSE Bălţi a decis să lichideze surparea de pe o stradă din oraş
Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Granturi pentru dezvoltarea inițiativelor de coeziune socială conduse de tineri, oferite de PNUD Moldova
Preşedintele Parlamentului Igor Grosu, asigurat de omologi din UE: „R.Moldova - tot mai aproape de marea familie europeană”
Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale R. Moldova, potrivit unui raport al mișcării Salvează Solul
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Rusia respinge ca inacceptabil ultimatumul de încetare a focului în Ucraina
Peste 300 de tineri au participat la un Târg al Oportunităților Educaționale, desfășurat la Bălți
R. Moldova, alăturată comunității internaționale în marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Plantelor