ro
Economie
05 Februarie, 2025 / 08:50
/ 21 Ianuarie, 2025

VIDEO, FOTO // Lucrările la linia electrică Vulcănești – Chișinău avansează chiar și pe timp de iarnă. De săptămâna viitoare numărul muncitorilor pe șantiere va fi suplimentat 

Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești-Chișinău continuă chiar și pe timp de iarnă și se desfășoară conform graficului stabilit, iar începând cu săptămâna viitoare va fi suplimentat numărul muncitorilor care activează pe șantiere. Până în prezent, au fost construite peste 200 de fundații pentru pilonii viitoarei linii electrice și circa 30 de piloni au fost deja asamblați, iar lucrările se extind pe o distanță de circa 65 km. Evoluția proiectului a fost analizată astăzi în cadrul unui tur de presă pe șantierele de construcție, transmite MOLDPRES.

Construcția Liniei electrice Vulcănești-Chișinău este un proiect de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării noastre. Oficialii dau asigurări că lucrările urmează a fi finalizate până la sfârșitul anului curent. Noua linie electrică va permite transportul energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău, fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.

Proiect de importanță strategică pentru securitatea energetică

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan a afirmat că acest proiect este unul de importanță strategică pentru țara noastră, întrucât prin construcția Liniei Electrice vor fi evitate vulnerabilitățile legate de alimentarea cu energie electrică și va fi consolidată securitatea energetică a țării.  

Prin construcția acestei linii direct la Chișinău evităm vulnerabilitatea care rezultă din faptul că linia existentă trece prin regiunea transnistreană. Vom evita această vulnerabilitate și vom asigura o mai mare securitate energetică. În plus,  faptul că se modernizează stațiile electrice Chișinău și Vulcănești înseamnă o capacitatea mai mare de integrare a surselor regenerabile de energie în sistemul nostru energetic”, a subliniat Borosan.

Viitoarea Linie electrică se va conecta la Stația electrică Chișinău

Vizita pe șantiere a început la Stația Electrică Chișinău, acolo unde se va conecta viitoarea linie electrică de înaltă tensiune. Aici se desfășoară în prezent lucrări de construcție a fundațiilor pentru autotransformator și instalarea echipamentelor din instalația de distribuție și portalurile metalice.

Pe șantierul de lucru erau astăzi circa 50 de muncitori. Numărul acestora variază în funcție de volumul și specificul lucrărilor.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan a declarat că pe acest șantier lucrările de construcție pot fi continuate în condițiile meteo actuale, având în vedere proximitatea furnizorilor de materiale de construcție și căile de acces. 

Potrivit oficialului, termenul de finalizare a lucrărilor la Stația electrică Chișinău este sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august curent. „Condițiile meteo ne-au permis să continuăm lucrările chiar și în perioada de iarnă, am solicitat de la companiile de construcție ca lucrările să fie executate în continuu, se lucrează chiar și în weekenduri”, a spus Borosan.

Vicedirectorul Moldelectrica,  Sergiu Carmanschi a afirmat că în prezent pe șantier sunt inițiate lucrările la toate cele peste 80 de fundații pentru echipament primar, cât și la fundația pentru autotransfromator. „Autotransformatorul a fost deja livrat în Republica Moldova. În același timp, au fost livrate și echipamente primare. Din luna februarie, vor începe lucrările la construcțiile metalice și din februarie-martie vor începe lucrările de instalare nemijlocită a echipamentelor”, a spus Sergiu Carmanschi.

Ministerul Energiei a precizat că modernizarea Stației Chișinău 330kV de comun cu extinderea Stației Electrice Vulcănești 400 kV vor permite racordarea Liniei Electrice Aeriene (LEA) Vulcănești – Chișinău 400kV la infrastructura electroenergetică din zona de sud și centru al țării inclusiv și a municipiului Chișinău și sunt necesare pentru transportarea directă a fluxurilor de energie către cel mai mare nod de consum de energie electrică din țară.

Construcția LEA avansează cu peste 200 de fundații pentru piloni construite și circa 30 de piloni asamblați

Concomitent cu lucrările de la Stația electrică Chișinău, se desfășoară și lucrările de asamblare a pilonilor liniei electrice, iar în viitorul apropiat, când vor permite condițiile meteo, urmează a fi relansate lucrările de turnare a fundamentelor pentru pilonii liniei electrice. 

Până în prezent au fost construite peste 200 de fundații pentru piloni și circa 30 de piloni asamblați, iar șantierul de construcție se extinde pe o distanță de circa 65 km.

Oficialii au afirmat că începând cu luna februarie, urmează a fi suplimentate forțele de muncă implicate la construcția liniei, astfel încât lucrările să avanseze mai rapid.

Vrem să ne asigurăm, în teren, că lucrările la linia electrică Vulcănești-Chișinău se desfășoară în termenele stabilite și îndemnăm toate părțile implicate să manifeste maximă deschidere și eforturi în acest sens. Pentru că această linie are o importanță strategică pentru securitatea energetică, îndemn și toți proprietarii de terenuri ce urmează a fi expropriate să manifeste deschidere pentru cooperare. Este vorba de circa 6 de mii  de proprietăți, multe foarte mici, dar fiecare persoană afectată trebuie despăgubită”, a comunicat Constantin Borosan

După ce vor fi montați toți pilonii, vor fi lansate lucrările de suspendare a cablurilor pe piloni.

Lucrările se desfășoară conform graficelor stabilite

Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu a declarat că lucrările se realizează în conformitate cu planurile de lucru agreate și elaborate în comun cu contractorii. „Chiar și pe timp de iarnă, anumite lucrări sunt în desfășurare. Asemenea proiecte nu au fost realizate în țara noastră de mai bine de 30 de ani. Respectiv, trebuie să ne asigurăm că toate lucrările care se fac corespund standardelor internaționale”, a spus Ruslan Surugiu.

El s-a referit și la anumiți factori care ar putea influenta finalizarea lucrărilor, dar a menționat că riscuri majore legate de termenul de implementare a proiectului nu se evidențiază.

Deocamdată cele mai mari riscuri sunt legate de războiul din Ucraina. Acesta încă are anumite efecte inclusiv asupra forței de muncă și alte întrebări de logistică cu care ne confruntăm în realizarea lucrărilor, dar sunt întrebări care pot fi gestionate de comun cu contractorii. Mari riscuri deocamdată nu vedem si suntem optimiști că lucrările vor fi finalizate în 2025”, a menționat Ruslan Surugiu.

Progresul general de implementare a proiectului este de circa 49%

Progresul general de implementare a proiectului este de circa 49%, cu referință la un șir de activități și etape importante care necesită a fi asigurate, inclusiv până la începerea lucrului nemijlocit pe șantierul de construcție. Câteva dintre acestea sunt: executarea topografiei aeriene, elaborarea, verificarea și aprobarea proiectului tehnic, efectuarea testărilor te sol, a echipamentelor și materialelor necesare, testarea rezistenței diferitor tipuri de fundații și piloni, livrarea echipamentelor și materialele necesare, compensarea proprietarilor terenurilor și multe alte procese foarte importante, care necesită a fi asigurate pentru implementarea cu succes a proiectului.

Finalizarea lucrărilor programată pentru sfârșitul anului 2025

Responsabilii dau asigurări că lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești-Chișinău vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025. „Lucrările au început în martie - aprilie 2024. Acum avem 49% progres în realizarea lucrărilor. Au rămas 51 % pentru perioada de 12 luni de care dispunem”, a spus secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

61 de milioane de euro investite în lucrări

Lucrările de construcție la LEA Vulcănești-Chișinău au fost lansate efectiv în luna aprilie 2024, după elaborarea și aprobarea proiectului tehnic și realizarea condițiilor premergătoare lucrărilor. Acestea sunt în proces de desfășurare în UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Cahul și Taraclia. Materialele și componentele necesare construcției LEA au fost produse și livrate în volum de 90%.

Lucrările se desfășoară în cadrul Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile prioritare ale Guvernului Republicii Moldova, orientate spre asigurarea securității energetice a țării. Proiectul este finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea acestuia este de 61 mln euro, dintre care circa 27 de mln euro sunt pentru construcția Liniei.

LEA Vulcănești-Chișinău
Constantin Borosan