ro
Economie
26 Aprilie, 2025 / 02:34
/ Acum 6 ore

Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție

Înghețurile tardive de primăvară reprezintă o amenințare serioasă pentru culturile pomicole și, în unele cazuri, pentru culturile de câmp, atrag atenția specialiștii din domeniul agricol. Temperaturile sub 0°C, înregistrate în perioada de vegetație, pot compromite recoltele. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) vine cu recomandări și măsuri de protecție, comunică MOLDPRES.

Potrivit MAIA, cele mai vulnerabile în fața înghețurilor sunt culturile pomicole, în special în perioada înfloririi. Caisul, piersicul, vișinul, cireșul, mărul, nucul, alunul și unele soiuri de viță-de-vie pot fi grav afectate, cu pierderi de până la 40% din recoltă, în anii cu temperaturi scăzute.

Culturile de câmp sunt, în general, mai rezistente, însă și acestea pot suferi daune dacă înghețurile survin în fazele timpurii de dezvoltare. Plantele de porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahăr sau tutunul pot fi compromise, mai ales în regiunile nordice ale țării.

Ministerul reamintește agricultorilor despre posibilitatea asigurării riscurilor de producție, cu sprijin din partea statului, care acoperă 70% din costul primei de asigurare, în baza Legii nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură.

Autoritățile recomandă o serie de măsuri pentru prevenirea și atenuarea efectelor înghețurilor, printre care: utilizarea fumigațiilor și a perdelelor vegetale; încălzirea solului prin irigare sau cu aer cald; ventilarea aerului pentru împiedicarea inversiunilor termice; aplicarea măsurilor agrotehnice care mențin temperatura la nivelul solului peste 0°C.

Specialiștii subliniază că aplicarea măsurilor adaptate fiecărei exploatații agricole poate reduce considerabil impactul negativ al înghețurilor asupra recoltelor din acest an.