
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești - Chișinău avansează pe o distanță de 100 de kilometri, cu peste 300 de fundații de piloni finalizate
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău avansează, iar în prezent șantierul se extinde pe o distanță de peste 100 de km, cu peste 300 de fundații finalizate și un progres total al proiectului de peste 60 la sută. Detaliile au fost prezentate de ministrul Energiei, Dorin Junghietu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite MOLDPRES.
„Republica Moldova a moștenit o infrastructură de transport a energiei electrice care s-a dezvoltat, dar nu suficient. Pentru o integrare mai bună în piața europeană, avem nevoie de interconexiuni. Pentru moment, avansează foarte bine proiectul Liniei „Vulcănești – Chișinău”. Avem deja un progres la tot proiectul de peste 60 la sută. Avem peste 300 de fundații finalizate și 100 de piloni aproape gata. Lucrăm la linie deja pe o distanță de peste 100 de km”, a afirmat ministrul.
Dorin Junghietu a precizat că, în curând, responsabilii vor avansa și cu alte lucrări din acest proiect, astfel încât linia să fie finalizată până la sfârșitul anului curent.
„Facem tot ce ține de noi și de toate echipele, am ședințe săptămânale cu toți contractorii, cu toate echipele. Cu toții sunt angajați și depun toate eforturile necesare pentru a atinge acest obiectiv, să avem linia energizată până la sfârșitul anului”, a spus șeful de la Energie.
Ministrul a explicat că această linie electrică va permite Republicii Moldova să transporte energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES, eliminând astfel eventuale vulnerabilități și consolidând independența energetică.
„În configurația actuală a liniei Isaccea-Vulcănești-Chișinău, linia trece prin centrala de la MGRES, ceea ce este o vulnerabilitate pentru noi. În momentul în care linia nouă o să fie dată în exploatare, o să elimine complet această vulnerabilitate. N-o să mai existe riscul că Tiraspolul o să se trezească într-o noapte și o să închidă mânerul”, a comunicat Dorin Junghietu.
Totodată, ministrul Energiei a anunțat că a fost definitivat traseul pe unde o să treacă linia electrică Bălți-Suceava. În plus, a fost stabilită compania care o să urmărească execuția acestui proiect, fiind în proces de definitivare și caietul de sarcini.
„Noi estimăm că până în toamnă să lansăm chiar și licitația pentru executarea acestui proiect. Proiectul inițial prevede ca linia să fie finalizată și dată în exploatare până la sfârșitul anului 2027, dar pe măsură ce lucrurile avansează o să identificăm măsuri adiționale pentru a scurta termenele și linia să fie mult mai devreme finalizată”, a subliniat ministrul.
Lucrările de construcție a LEA Vulcănești-Chișinău au început efectiv în aprilie 2024 și sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea acestuia este de 61 mln euro, dintre care circa 27 de mln euro sunt pentru construcția Liniei.
Construcția Liniei electrice Vulcănești-Chișinău este un proiect de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării noastre. Noua linie electrică va permite transportul energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău, fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.
Consumul de gaze naturale a scăzut cu 47 la sută în aprilie
Lucrările de reparație a unui drum regional din raionul Leova, în plină desfășurare
În Republica Moldova va fi creat Fondul pentru Eficiență Energetică
Premierul Dorin Recean: „Planul de creștere al Republicii Moldova, axat pe reforme și investiții, va duce la dezvoltare economică, salarii mai mari și o mai bună calitate a vieții”
Energocom anunță semnarea unui contract pe trei ani cu OMV Petrom. R. Moldova va achiziționa gaze naturale provenite din proiectul Neptun Deep
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dotată cu utilaje performante cu sprijinul Cehiei
Aeroportul Internațional Chișinău a avut în aprilie un trend ascendent al traficului
Zeci de companii au primit în luna aprilie granturi oferite de Guvern și Uniunea Europeană
Peste 8,1 miliarde lei vor fi investite în următorii zece ani în modernizarea și extinderea rețelei electrice de transport a Republicii Moldova
Ziua Europei la Ungheni // Președinta Maia Sandu: „Aderarea la UE este un mijloc prin care asigurăm pacea, siguranța și bunăstarea”
Europa din inima Chișinăului. Vox: „Vreau ca Moldova să fie parte din această mare familie”
Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie
UE deblochează un miliard de euro pentru industria militară ucraineană, finanțat din activele rusești înghețate
Crima de agresiune împotriva Ucrainei va fi investigată de un tribunal special. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Trebuie să acționăm acum”
GALERIE FOTO // Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de premierul Dorin Recean: „Victoria împotriva nazismului este Victoria Păcii”
REPORTAJ MOLDPRES// Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău, după care în toată ţara: Merităm să trăim într-o lume mai bună, mai sigură și mai frumoasă
România // Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
Expoziție documentară despre instituțiile parlamentare din țările UE, amenajată la Parlament
GALERIE FOTO // Republica Moldova comemorează victimele celui de-al Doilea Război Mondial
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de preşedintele Parlamentului. Igor Grosu: „Să nu uităm niciodată sacrificiul lor”
Meteorologii au anunțat Cod galben de înghețuri în centrul şi nordul ţării
Mesaj transmis de Igor Grosu la București: „Pentru R. Moldova este esențial ca România să fie un stat european puternic”
Președinta Maia Sandu a participat la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial
Comisara europeană, Marta Kos, va face un tur prin localitățile din Republica Moldova: „Vreau să aud ce așteaptă cetățenii din partea Europei”