ro
Economie
19 Aprilie, 2025 / 14:10
/ Acum 23 ore

Lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești - Chișinău avansează pe o distanță de 100 de kilometri, cu peste 300 de fundații de piloni finalizate

Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău avansează, iar în prezent șantierul se extinde pe o distanță de peste 100 de km, cu peste 300 de fundații finalizate și un progres total al proiectului de peste 60 la sută. Detaliile au fost prezentate de ministrul Energiei, Dorin Junghietu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite MOLDPRES.

„Republica Moldova a moștenit o infrastructură de transport a energiei electrice care s-a dezvoltat, dar nu suficient. Pentru o integrare mai bună în piața europeană, avem nevoie de interconexiuni. Pentru moment, avansează foarte bine proiectul Liniei „Vulcănești – Chișinău”. Avem deja un progres la tot proiectul de peste 60 la sută. Avem peste 300 de fundații finalizate și 100 de piloni aproape gata. Lucrăm la linie deja pe o distanță de peste 100 de km”, a afirmat ministrul.

Dorin Junghietu a precizat că, în curând, responsabilii vor avansa și cu alte lucrări din acest proiect, astfel încât linia să fie finalizată până la sfârșitul anului curent.

„Facem tot ce ține de noi și de toate echipele, am ședințe săptămânale cu toți contractorii, cu toate echipele. Cu toții sunt angajați și depun toate eforturile necesare pentru a atinge acest obiectiv, să avem linia energizată până la sfârșitul anului”, a spus șeful de la Energie.

Ministrul a explicat că această linie electrică va permite Republicii Moldova să transporte energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES, eliminând astfel eventuale vulnerabilități și consolidând independența energetică.

„În configurația actuală a liniei Isaccea-Vulcănești-Chișinău, linia trece prin centrala de la MGRES, ceea ce este o vulnerabilitate pentru noi. În momentul în care linia nouă o să fie dată în exploatare, o să elimine complet această vulnerabilitate. N-o să mai existe riscul că Tiraspolul o să se trezească într-o noapte și o să închidă mânerul”, a comunicat Dorin Junghietu.

Totodată, ministrul Energiei a anunțat că a fost definitivat traseul pe unde o să treacă linia electrică Bălți-Suceava. În plus, a fost stabilită compania care o să urmărească execuția acestui proiect, fiind în proces de definitivare și caietul de sarcini.

„Noi estimăm că până în toamnă să lansăm chiar și licitația pentru executarea acestui proiect. Proiectul inițial prevede ca linia să fie finalizată și dată în exploatare până la sfârșitul anului 2027, dar pe măsură ce lucrurile avansează o să identificăm măsuri adiționale pentru a scurta termenele și linia să fie mult mai devreme finalizată”, a subliniat ministrul.

Lucrările de construcție a LEA Vulcănești-Chișinău au început efectiv în aprilie 2024 și sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea acestuia este de 61 mln euro, dintre care circa 27 de mln euro sunt pentru construcția Liniei.

Construcția Liniei electrice Vulcănești-Chișinău este un proiect de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării noastre. Noua linie electrică va permite transportul energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău, fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.