
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
China lansează un proiect geologic colosal, cu un scop fără precedent: străpungerea completă a scoarței terestre până la limita cu mantaua Pământului. Într-un demers științific de proporții istorice, China a demarat un foraj de mare adâncime, menit să ajungă la granița necunoscută dintre crustă și manta, o frontieră pe care omenirea nu a reușit niciodată să o atingă, transmite MOLDPRES.
Potrivit stiripesurse.ro, proiectul, parte a unui program național mai amplu de explorare a „Pământului adânc”, reprezintă o provocare inginerească monumentală.
Echipa de cercetători chinezi va trebui să depășească condiții extreme, cu temperaturi și presiuni care cresc exponențial cu adâncimea, capabile să topească și să strivească majoritatea materialelor și echipamentelor convenționale.
Scopul declarat al misiunii, prezentat de agenţia chineză Xinhua, este de a obține primele mostre fizice din mantaua superioară a Pământului, care ar putea oferi răspunsuri la întrebări fundamentale despre formarea planetei, originea activității vulcanice și mecanismele care declanșează cutremurele.
Această nouă inițiativă nu poate fi privită fără a o plasa în contextul istoric al primei „curse către Moho”. În anii ’60, în plin Război Rece, Statele Unite și Uniunea Sovietică s-au angajat într-o competiție acerbă pentru a atinge acest obiectiv.
Proiectul american, numit „Project Mohole”, a fost o tentativă curajoasă de a fora prin scoarța oceanică, mai subțire, dar a fost abandonat în 1966 din cauza costurilor uriașe și a dificultăților tehnice.
De cealaltă parte, Uniunea Sovietică a avut un succes răsunător cu Forajul Superadânc din Peninsula Kola.
Începând din 1970 și continuând timp de peste două decenii, savanții sovietici au atins o adâncime record de 12.262 de metri, creând cel mai adânc punct artificial de pe Pământ, un record neegalat nici astăzi.
Cu toate acestea, este esențial de înțeles că, deși impresionantă, gaura de la Kola a reușit să pătrundă doar aproximativ o treime din grosimea scoarței continentale în acea locație.
Mantaua a rămas la fel de neatinsă ca înainte. Prin urmare, proiectul Chinei este fundamental diferit: obiectivul său nu este doar adâncimea, ci realizarea unei performanțe istorice – să fie primii care trec dincolo de scoarță și „ating” mantaua.
Discontinuitatea Mohorovičić, numită după seismologul croat Andrija Mohorovičić care a descoperit-o în 1909, reprezintă o schimbare bruscă a densității materialelor, detectată prin modul în care undele seismice își modifică viteza.
Trecerea acestei granițe ar fi echivalentul geologic al primului pas pe Lună. Analiza directă a rocilor din mantaua superioară ar revoluționa geologia, oferind date concrete care acum sunt doar teoretice.
Oamenii de știință speră să înțeleagă mai bine procesele de convecție din manta care mișcă plăcile tectonice, să descopere potențiale noi zăcăminte de minerale și chiar să investigheze posibilitatea existenței unor forme de viață microbiene în acest mediu extrem.
Proiectul se înscrie astfel în strategia pe termen lung a Chinei de a deveni un lider global în cercetarea fundamentală, de la explorarea spațiului cosmic la misterele propriei noastre planete.
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
CSAT: România va continua să sprijine Ucraina în lupta pentru apărarea suveranității sale.
VIDEO // Dosar vizând acte de identitate românești false. Peste 7 mii de originari din fostele state sovietice și-au stabilit domiciliu fictiv în România
Germania și Ucraina au în vedere o cooperare tehnologică mai strânsă și producția comună de armament pe teritoriul Ucrainei
Putin vrea să cucerească Odesa pentru a tăia accesul Ucrainei la mare (media)
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Maia Sandu: „Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Summitul R.Moldova- UE: Bruxelles-ul, dispus să deschidă toate capitolele de negociere
Alegerile din comuna Boldurești, anulate. CEC anunță ședință pentru organizarea unui nou scrutin
Doi procurori, eliminați din concurs după ce CSJ le-a confirmat problemele de integritate
Igor Grosu: „Primul Summit Moldova–UE confirmă că țara noastră e pe drumul corect”
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
LIVE TEXT // Summitul Moldova-UE. Ursula von der Leyen: „Anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de creștere pentru R. Moldova”
Alertă falsă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău, în ajunul summit-ului Moldova-UE
Curtea de Apel Nord obligă CEC să organizeze votarea repetată pentru funcția de primar al comunei Boldurești
Peste 100 de companii au primit granturi de circa 15 milioane de lei în luna iunie
Agenția Servicii Publice respinge acuzațiile Primăriei Chișinău privind „erori majore” în lista contribuabililor la taxa de salubrizare
Republica Moldova reafirmă angajamentul european la reuniunea COSAC din Copenhaga