
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Ucraina a cerut, marți, Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga, să investigheze presupusa utilizare de muniții toxice interzise de către Rusia împotriva forțelor sale, relatează Reuters.
Decizia survine după declarații ale agențiilor de informații din Olanda și Germania, care vineri au spus că au dovezi privind utilizarea pe scară largă de arme ilegale de către Rusia de-a lungul frontului.„Prin prezenta, Ucraina solicită directorului general al OIAC să ia măsuri pentru a stabili un mecanism independent și imparțial pentru a investiga cazurile de utilizare suspectată a armelor chimice în Ucraina”, se arată într-o copie a cererii, consultată de Reuters.
Kievul a solicitat ca mecanismul să fie împuternicit să „colecteze dovezi suplimentare și să identifice autori, organizatori, susținători ai unei astfel de utilizări”.
Aceasta a fost prezentată la începutul a patru zile de întâlniri închise ale Consiliului Executiv al OIAC, format din 41 de țări. Acest organism de dezarmare nu a avut deocamdată niciun comentariu cu privire la solicitare.
Cel puțin trei decese ucrainene au fost legate de utilizarea armelor chimice, a declarat agenția olandeză de informații militare, în timp ce peste 2.500 de persoane rănite pe câmpul de luptă au raportat simptome legate de arme chimice autorităților de sănătate ucrainene.Statele Unite au acuzat prima dată Rusia în mai anul trecut că folosește cloropicrin, un compus chimic mai toxic decât agenții de control al protestelor și folosit prima dată de Germania în timpul Primului Război Mondial.
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, o agenție de dezarmare din Haga cu 193 de state membre, a declarat anul trecut că acuzațiile inițiale formulate de ambele țări una împotriva celeilalte erau 'insuficient fundamentate'.
Ambele părți au negat utilizarea armelor chimice în conflict, care a escaladat când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.Londra a impus sancțiuni unui institut de cercetare și doi ruși pentru arme chimice
Luni, Regatul Unit a vizat două persoane ruse și o entitate rusă ca parte a regimului său de sancțiuni pentru arme chimice, transmite DW.Potrivit guvernului britanic, Institutul de Cercetare pentru Chimie Aplicată a furnizat armatei ruse grenade chimice utilizate în război, încălcând Convenția privind Armele Chimice.
Conform explicațiilor la înregistrările relevante din registru, Institutul de Cercetare pentru Chimie Aplicată, situat în Sergiev Posad, a furnizat forțelor armate ruse grenade chimice cu substanța toxică RG-Vo, care sunt destinate utilizării în reprimarea revoltelor, dar care, încălcând Convenția privind Armele Chimice, sunt utilizate de Rusia în timpul războiului din Ucraina. Potrivit Londrei, Rtișcev și Marchenko sunt implicați în transferul și utilizarea acestor arme pe teritoriul Ucrainei.
Atacul dronelor Forțelor Armate ale Ucrainei asupra orașului Serghiev Posad
Cu trei zile mai devreme, vineri, 4 iulie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că dronele ucrainene au lovit Institutul de Cercetare a Chimiei Aplicate din Serghiev Posad, regiunea Moscova.
Potrivit comandamentului ucrainean, întreprinderea produce muniție, inclusiv focoase termobarice pentru drone de tip Shahed. Atacul a provocat un incendiu și a avariat o substație electrică.
Viituri devastatoare în Texas. Cel puțin 50 de morți, circa 30 de copii dați dispăruți
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri sunt acasă”
Vicepreședintele unei companii petroliere din Rusia a murit, după ce ar fi căzut de la etajul 17
Un val de frig record loveşte Argentina, Chile şi Uruguay, provocând moartea a 15 persoane
Sectoarele creative, culturale și audiovizualul vor putea beneficia de finanțare europeană prin programul „Europa Creativă”
Noi reguli privind încetarea activității Zonelor Economice Libere
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și veteranii războiului de pe Nistru vor primi locuințe de la stat
Copiii din Republica Moldova vor putea beneficia de pensii de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Cancelarul german Friedrich Merz: „Mijloacele diplomatice pentru soluționarea războiului în Ucraina au fost epuizate”
Comisia de evaluare a procurorilor finalizează audierile conducerii Procuraturii Anticorupție
Energocom: Jumătate din necesarul de gaze pentru anul gazier 2025–2026 a fost deja achiziționat
GALERIE FOTO // Universitatea de Stat beneficiază de laboratoare și săli de curs modernizate cu sprijinul Băncii Mondiale
Premierul român impune restricții privind deplasările externe ale angajaților ministerelor și instituțiilor publice
Aprobat de Guvern: BEI acordă 101 milioane de euro pentru construcția spitalului regional din Cahul
O judecătoare de la Curtea de Apel Nord a picat vettingul
Situația din sectorul agricol din raionul Ștefan Vodă, în vizorul Guvernului. Daniel Vodă: „Executivul va susține agricultorii care au suferit pierderi”
Studenți străini, victime într-un caz de corupție la Chișinău
Daniel Vodă: „Evenimentul organizat de Ilan Șor la Moscova este calificat de Executiv drept un act de trădare de țară”
Explicaţiile MIDR privind acțiunile de protest ale operatorilor de transport rutier
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie