
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Integrarea Republicii Moldova și a Ucrainei în Uniunea Europeană este esențială pentru securitatea și coeziunea Europei, a declarat, marți, 8 iulie, prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, în plenul Parlamentului European, pledând pentru extinderea UE și sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, transmite MOLDPRES.
Mette Frederiksen a menționat că Președinția Danemarcei în Parlamentul European are două priorități: securitatea și în al doilea rând o Europă competitivă și verde.
Ea a declarat că reducerea în ultimii 30 de ani a finanțărilor pentru apărare în țările europene a fost „o greșeală enormă, ce nu trebuie repetată”.
„Nu putem să subestimăm pericolul ce vine din Est. Reînarmarea Rusiei în 2-5 ani constituie o mare amenințare pentru Europa și NATO. Trebuie să privim ajutorul nostru pentru Ucraina dintr-o altă perspectivă. Acesta nu este un cadou sau caritate. Donațiile noastre constituie o apărare directă a Europei, a vieților noastre și a libertăților noastre”, a declarat prim-ministra Danemarcei în sediul Legislativului european de la Strasbourg.
Prim-ministra daneză a pledat pentru menținerea unui sprijin constant pentru Ucraina, atât pe plan militar, cât și economic, și a cerut măsuri ferme împotriva agresiunii ruse.
„Trebuie să creștem presiunea asupra Rusiei cu cele mai dure sancțiuni posibile. Vom promova propunerile de a opri importul de gaz rusesc și de a împiedica orice alte forme de influență rusească, Trebuie să creștem presiunea asupra Rusiei cu cele mai dure sancțiuni posibile. Vom promova propunerile de a opri importul de gaz rusesc și de a lua măsuri pentru a împiedica orice alte forme de influență rusească. Toate aceste măsuri sunt interconectate, așa că trebuie să facem următorii pași în procesul de extindere a Uniunii Europene pentru Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest. Aducând aceste țări mai aproape de Europa, putem să le ajutăm să înflorească și să crească, făcând Uniunea Europeană și mai puternică”, a adăugat aceasta.
Frederiksen a evidențiat și progresul Ucrainei în domeniul apărării, menționând dezvoltarea accelerată a industriei de apărare autohtone. Ea a propus o integrare a industriei de apărare ucrainene în ecosistemul european, cu beneficii reciproce.
Pe agenda președinției daneze se află și întărirea frontierelor UE, reducerea fluxului de migranți, sprijinirea stabilizării situației în statele vecine, simplificarea regulelor, reducerea poverii asupra afacerilor și cetățenilor.
Totodată, în fața provocărilor energetice și climatice, premierul danez a cerut măsuri urgente pentru a transforma Europa într-un lider global în materie de energie curată și sustenabilitate economică.
Sub deviza „O Europă puternică într-o lume în schimbare”, Danemarca a preluat la 1 iulie curent, pentru a opta oară președinția Consiliului UE, după o pauză de 13 ani.
Rusia a lansat noi atacuri cu drone în Ucraina. Explozii în apropiere de Kiev, Harkov, Zaporojie și Nikolaev
Viituri devastatoare în Texas. Cel puțin 50 de morți, circa 30 de copii dați dispăruți
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri sunt acasă”
Vicepreședintele unei companii petroliere din Rusia a murit, după ce ar fi căzut de la etajul 17
Siegfried Mureșan: UE oferă R. Moldova 200 000 de euro pentru a acoperi pagubele inundațiilor din toamna anului trecut
Guvernul a aprobat 232 de noi proiecte de dezvoltare locală în Documentul Unic de Program 2025–2027
Studențiii de la USM vor avea 52 de laboratoare și aule modernizate cu sprijinul Băncii Mondiale
Sectoarele creative, culturale și audiovizualul vor putea beneficia de finanțare europeană prin programul „Europa Creativă”
Noi reguli privind încetarea activității Zonelor Economice Libere
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și veteranii războiului de pe Nistru vor primi locuințe de la stat
Copiii din Republica Moldova vor putea beneficia de pensii de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Cancelarul german Friedrich Merz: „Mijloacele diplomatice pentru soluționarea războiului în Ucraina au fost epuizate”
Comisia de evaluare a procurorilor finalizează audierile conducerii Procuraturii Anticorupție
Energocom: Jumătate din necesarul de gaze pentru anul gazier 2025–2026 a fost deja achiziționat
GALERIE FOTO // Universitatea de Stat beneficiază de laboratoare și săli de curs modernizate cu sprijinul Băncii Mondiale
Premierul român impune restricții privind deplasările externe ale angajaților ministerelor și instituțiilor publice
Aprobat de Guvern: BEI acordă 101 milioane de euro pentru construcția spitalului regional din Cahul
O judecătoare de la Curtea de Apel Nord a picat vettingul
Situația din sectorul agricol din raionul Ștefan Vodă, în vizorul Guvernului. Daniel Vodă: „Executivul va susține agricultorii care au suferit pierderi”
Studenți străini, victime într-un caz de corupție la Chișinău