
Rusia respinge ca inacceptabil ultimatumul de încetare a focului în Ucraina
Kremlinul a calificat luni drept inacceptabil ultimatumul adresat Rusiei de Ucraina și de aliații europeni ai acesteia, care au cerut Moscovei să accepte de luni, 12 mai, un armistițiu pentru 30 de zile, amenințând-o că în cazul unui refuz va fi supusă unor noi sancțiuni, relatează agențiile AFP și EFE, preluat de AGERPRES şi MOLDPRES.
'Limbajul ultimatumurilor este inacceptabil. Nu se poate discuta cu Rusia în acest mod', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferința sa zilnică de presă. 'Noi suntem hotărâți să căutăm cu seriozitate o cale pentru soluționarea durabilă' a conflictului, prin 'eliminarea cauzelor profunde' ale acestuia, a adăugat Peskov.
În urma unui summit găzduit sâmbătă la Kiev de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aliații europeni ai Ucrainei, în special președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Friedrich Merz, i-au dat președintelui rus Vladimir Putin un ultimatum să accepte de luni un armistițiu necondiționat pentru o durată de 30 de zile în războiul din Ucraina, amenințându-l că în caz contrar vor impune Rusiei noi sancțiuni economice și vor intensifica livrările de arme către Kiev.
Moscova a reacționat propunând Kievului negocieri directe care să înceapă pe 15 mai la Istanbul, pe baza acordului nefinalizat la ultimele negocieri desfășurate tot acolo în primăvara anului 2022.
În urma acestei propuneri, Zelenski a declarat că îl va aștepta pe Putin la Istanbul pe 15 mai pentru negocieri directe. La conferința de presă de luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a spus nimic despre această declarație a președintelui ucrainean, care a venit după ce președintele american Donald Trump a cerut duminică Ucrainei și Rusiei să se întâlnească 'imediat', fără a aștepta o încetare a focului.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că va avea astăzi noi convorbiri cu Zelenski și cu alți lideri europeni pentru a definitiva înțelegerea de impunere a unor noi sancțiuni contra Rusiei dacă aceasta respinge ultimatumul privind încetarea focului pentru 30 de zile.
Încă nu este clar dacă aceste sancțiuni vor fi impuse de europeni împreună cu Washingtonul sau doar vor beneficia de asentimentul acestuia. O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, a declarat luni că UE se coordonează cu Statele Unite pentru ca acestea să sprijine sancțiunile. 'În ultimii ani, am colaborat strâns cu SUA în coordonarea sancțiunilor împotriva Rusiei și vom continua să facem acest lucru pentru a încerca să ne asigurăm că, în măsura posibilului, sancțiunile pe care le impunem beneficiază de sprijinul SUA', a spus purtătoarea de cuvânt comunitară.
În acest timp, ministrul turc de externe Hakan Fidan a îndemnat luni Rusia și Ucraina să convină o încetare a focului și să se întâlnească în Turcia pentru negocieri. 'Invităm părțile să se reunească cel mai curând posibil și să decreteze o încetare a focului. Sperăm că acest lucru se va întâmpla și pentru aceasta lucrăm', a declarat șeful diplomației turce.
Conform Rusiei, în negocierile desfășurate la Istanbul în 2022, la o lună după lansarea invaziei asupra Ucrainei aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea Washingtonului, iar Ucraina nu a mai dorit să-l semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev. Proiectul de acord prevedea un statut de neutralitate geopolitică pentru Ucraina, limitarea capacitățile militare ale acesteia și un statut special pentru provinciile din estul țării, clauze față de care președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat categoric opoziția.
De partea sa, Kremlinul a transmis de mai multe ori că o soluționare negociată a conflictului din Ucraina trebuie să ia în considerare eliminarea 'cauzelor profunde' ale acestuia și 'interesele legitime de securitate ale Rusiei', formulă prin care Rusia cere de fapt, printre altele, recunoașterea anexării teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, excluderea aderării acestei țări la NATO și crearea unei noi arhitecturi europene de securitate.
Merz, Starmer, Macron și Tusk merg la Kiev şi cer Rusiei să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile
Mii de persoane, la manifestații pro Europa în orașe din România
Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie
UE deblochează un miliard de euro pentru industria militară ucraineană, finanțat din activele rusești înghețate
România // Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
Zelenski a discutat la telefon cu Trump
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Igor Grosu în Ungaria: „Este important ca atât în Moldova, cât și România să păstrăm parcursul european”
Banca Națională a Moldovei își deschide ușile pentru vizitatori în Noaptea Europeană a Muzeelor
Moldova va primi un grant de 3 milioane de euro pentru construcția Spitalului Regional Bălți
Incendiu într-un local din capitală. Peste 30 de persoane evacuate de urgență
ONU: Rusia este responsabilă de distrugerea zborului MH17
Dolarul crește cu 34 de bani
Președinta Maia Sandu, despre negocierile de pace de la Istanbul și securitatea R. Moldova: „Amenințări directe nu sunt”
La Bruxelles continuă screening-ul bilateral. Sunt analizate cinci capitole-cheie din planul de aderare
R. Moldova ar putea încheia negocierile de aderare la UE până la finele anului 2027. Președinta Maia Sandu: „E un termen real”
Cu suportul Guvernului, la Dondușeni a fost revitalizat un teren de sport și de agrement
Maxime până la 17 grade căldură şi avertizare de îngheţuri, anunţă pentru 13 mai meteorologii
CSE Bălţi a decis să lichideze surparea de pe o stradă din oraş
Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Granturi pentru dezvoltarea inițiativelor de coeziune socială conduse de tineri, oferite de PNUD Moldova
Preşedintele Parlamentului Igor Grosu, asigurat de omologi din UE: „R.Moldova - tot mai aproape de marea familie europeană”
Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale R. Moldova, potrivit unui raport al mișcării Salvează Solul