
Șeful diplomației franceze pledează pentru un dialog cu Beijingul pentru a face față crizelor globale
Ministrul de externe francez Jean-Noel Barrot, aflat joi în vizită la Beijing, a pledat pentru un 'parteneriat franco-chinez puternic' în fața 'crizelor' globale, dar a avertizat totodată că Europa își va apăra 'interesele' și 'valorile', informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
'Mai mult ca oricând, contextul actual cere un parteneriat franco-chinez puternic în serviciul stabilității geopolitice, prosperității și viitorului planetei noastre', a declarat șeful diplomației franceze în fața studenților, înainte de a vorbi cu omologul său Wang Yi.
Parisul anunțase că discuțiile se vor concentra pe soluționarea războiului ruso-ucrainean, precum și pe Orientul Mijlociu și pe tensiunile comerciale dintre China și Uniunea Europeană.
'Ritmul crizelor se accelerează', a declarat ministrul francez, alături de Wang Yi. 'De aceea, cele două țări ale noastre trebuie să urmărească împreună un dialog privind stabilitatea care să conducă la găsirea de soluții', a adăugat el.
Franța și China au încercat să-și întărească legăturile în ultimii ani. Dar Parisul a atras atenția și asupra legăturilor Beijingului cu Moscova, care au devenit mult mai strânse după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în contextul în care China nu a condamnat niciodată această invazie.
'Confruntată cu provocările politice, economice și de securitate, o nouă Europă apare rapid. Singura sa busolă este autonomia strategică', a apreciat Barrot. 'Ea va fi deosebit de vigilentă în apărarea intereselor și valorilor sale', a adăugat el.
Barrot a mai subliniat că Parisul și Beijingul 'trebuie să se coordoneze pentru a promova o pace justă și durabilă în Ucraina'.
'China are, de asemenea, un rol de jucat în a convinge Rusia să vină la masa negocierilor cu propuneri serioase și de bună-credință', i-a transmis ministrul francez omologului său chinez.
La rândul său, șeful diplomației chineze a avertizat că 'situația internațională s-a schimbat din nou și va deveni și mai haotică'.
Deoarece China este o țintă majoră a ofensivei comerciale a președintelui american Donald Trump, Wang a insistat că Franța și China trebuie să 'adere la multilateralism' și 'să lucreze împreună pentru pacea și dezvoltarea mondială'.
'Franța se opune oricărei forme de război comercial și pledează pentru dialogul pe probleme comerciale, în special între Uniunea Europeană și China', a răspuns Barrot.
Totodată, șeful diplomației franceze a abordat și chestiunea sancțiunilor vamale pentru coniacul francez, ca răspuns la taxele vamale suplimentare ale Uniunii Europene la mașinile electrice chinezești.
Barrot a spus că este în căutarea unei 'soluții rapide' la disputa comercială, care să permită ambelor țări să se concentreze 'pe construirea de parteneriate și investiții pentru viitor'.
Vizita lui Barrot în China face parte dintr-un turneu mai amplu în Asia, în cadrul căruia a vizitat Indonezia și Singapore.
Amenințarea agresiunii ruse în Europa 'nu este teoretică', a spus el marți din orașul-stat din Asia de Sud-Est, după ce trimisul special al SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a declarat duminică la Fox News că nu crede într-o astfel de posibilitate.
'Agresiunea Rusiei din ultimii trei ani s-a extins cu mult dincolo de Ucraina', a replicat Barrot.
Zelenski, nemulțumit de noul acord privind mineralele propus de SUA, care ar putea amenința aderarea Ucrainei la UE
VIDEO // Cutremur în Myanmar: Bilanțul victimelor a urcat la 144
Cutremur devastator în Myanmar. Uniunea Europeană, pregătită să ofere ajutor de urgență
Ucraina declară că acordul cu SUA privind resursele sale minerale nu este finalizat
Aliații europeni sunt de acord să nu ridice sancțiunile împotriva Rusiei
Şase persoane au decedat după scufundarea unui submarin turistic lângă staţiunea egipteană Hurghada
SUA desfășoară bombardiere strategice B-2 pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian
Donald Trump amenință UE și Canada cu noi tarife
Cancelarul german Olaf Scholz a fost destituit oficial
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Noul Cod funciar, intrat astăzi în vigoare, aduce mai multe beneficii pentru agricultori
„MOLDPRES” și „ARMENPRESS”, acord de colaborare pentru diversificarea spațiului informațional din ambele state. Vitalie Hadei: „Știri și interviuri din prima sursă, pentru a informa publicul despre realitățile de la Chișinău și Erevan”
Sprijinul populației pentru tranziția verde a Republicii Moldova, estimat într-un studiu de Institutul de Mediu de la Stockholm
Perspectivele R. Moldova în implementarea politicilor climatice de către MIDR, apreciate de Misiunea Direcției generale politici climatice a Comisiei Europene
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, vine la Chișinău
Cadrul legal pentru protecția jurnaliștilor discutat la Parlament
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 35 de acte normative în luna martie
Secretarul de stat al Ministerului Energiei: Provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova au fost transformate în oportunități
UE va majora sprijinul pentru reziliența energetică a Republicii Moldova
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Campionatul național de judo U-13 a reunit 400 de sportivi
Bilanțul cutremurului din Myanmar depășește 2.700 de morți
Evghenia Guțul rămâne în arest preventiv
Agricultorii din ţară, instruiți pentru procesul de depunere a cererilor de finanțare
Numărul procuraturilor teritoriale s-a redus de la 36 la 14