
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
19 aprilie 2025 - În a treia sâmbătă din luna aprilie, în țara noastră sunt comemorate victimele foametei din anii 1946–1947. După seceta din vara anului 1946, mii de oameni au fost lăsați de regimul sovietic să moară de foame, în urma unei politici organizate, prin care autoritățile comuniste au impus forțat cote exagerate de livrări agricole și au confiscat orice resursă disponibilă de hrană, înfometând poporul nostru.
O expoziție care ilustrează cauzele, amploarea și consecințele foametei provocate de regimul sovietic a fost lansată de Guvern, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor, în Piața Marii Adunări Naționale din capitală.
„Cu o intenție conștientă, inumană, regimul sovietic a golit podurile oamenilor, au luat totul pâna la ultimul grăunte. Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă, să construim pe lecțiile trecutului un viitor în care demnitatea umană, respectul pentru viață și libertatea sunt valori întemeietoare”, a menționat premierul Dorin Recean.
Expoziția este disponibilă și online, fiind gândită ca o resursă educativă și de reflecție.
Totodată, în perioada 29 aprilie – 6 mai 2025, Ministerul Educației și Cercetării a dispus organizarea Săptămânii Comemorării Foametei, în toate instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior. Iar Ministerul Culturii a elaborat un program în cadrul instituțiilor culturale din țară: muzee, colective artistice, teatre.
Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează o serie de evenimente culturale și educaționale — lecturi publice, mărturii, dezbateri, alături de scriitoarea Larisa Turea, autoarea Cărții foametei, și istorici locali.
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală desfășoară expoziții tematice în mai multe localități din țară: la Ivancea (Orhei), Edineț și Fălești — pentru ca lecțiile trecutului să ajungă la toate generațiile.
Autoritățile locale din toată țara vor marca această filă tragică din istoria noastră în cadrul activităților organizate la nivel local cu implicarea comunităților din satele și orașele republicii.
Potrivit istoricilor, numărul documentat al celor care au fost omorâți prin înfometare în perioada decembrie 1946 - august 1947 în țara noastră a fost de circa 123 de mii de oameni. Alte circa 400.000 de persoane au fost afectate grav de malnutriţie.
Parcursul european al Moldovei, cooperarea cu Letonia și securitatea regională – în centrul discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Președinta Parlamentului leton, Daiga Mieriņa
Delegația Congresului SUA, primită la Președinție. Maia Sandu a subliniat importanța menținerii sprijinului american pentru Republica Moldova
Președinta Maia Sandu condamnă atacul rusesc asupra orașului Sumy și face apel la unitate și apărarea păcii
Președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare comunității evreiești din Moldova cu ocazia sărbătorii Pesah
Președinta Maia Sandu revine cu un nou episod al podcastului – de această dată, în limba rusă
Președinta Maia Sandu, la Adunare Generală a Judecătorilor: „Avem cu toții un obiectiv comun: restabilirea încrederii în justiție”
Premierul Dorin Recean, la Forumul Diplomației de la Antalya: „Sprijinirea Moldovei înseamnă consolidarea securității întregului continent”
Șefa statului a participat la marcarea a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament al Republicii Moldova
Mesajul Președintei Maia Sandu la Adunarea Generală a Judecătorilor
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor