
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
19 aprilie 2025 - În a treia sâmbătă din luna aprilie, în țara noastră sunt comemorate victimele foametei din anii 1946–1947. După seceta din vara anului 1946, mii de oameni au fost lăsați de regimul sovietic să moară de foame, în urma unei politici organizate, prin care autoritățile comuniste au impus forțat cote exagerate de livrări agricole și au confiscat orice resursă disponibilă de hrană, înfometând poporul nostru.
O expoziție care ilustrează cauzele, amploarea și consecințele foametei provocate de regimul sovietic a fost lansată de Guvern, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor, în Piața Marii Adunări Naționale din capitală.
„Cu o intenție conștientă, inumană, regimul sovietic a golit podurile oamenilor, au luat totul pâna la ultimul grăunte. Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă, să construim pe lecțiile trecutului un viitor în care demnitatea umană, respectul pentru viață și libertatea sunt valori întemeietoare”, a menționat premierul Dorin Recean.
Expoziția este disponibilă și online, fiind gândită ca o resursă educativă și de reflecție.
Totodată, în perioada 29 aprilie – 6 mai 2025, Ministerul Educației și Cercetării a dispus organizarea Săptămânii Comemorării Foametei, în toate instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior. Iar Ministerul Culturii a elaborat un program în cadrul instituțiilor culturale din țară: muzee, colective artistice, teatre.
Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează o serie de evenimente culturale și educaționale — lecturi publice, mărturii, dezbateri, alături de scriitoarea Larisa Turea, autoarea Cărții foametei, și istorici locali.
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală desfășoară expoziții tematice în mai multe localități din țară: la Ivancea (Orhei), Edineț și Fălești — pentru ca lecțiile trecutului să ajungă la toate generațiile.
Autoritățile locale din toată țara vor marca această filă tragică din istoria noastră în cadrul activităților organizate la nivel local cu implicarea comunităților din satele și orașele republicii.
Potrivit istoricilor, numărul documentat al celor care au fost omorâți prin înfometare în perioada decembrie 1946 - august 1947 în țara noastră a fost de circa 123 de mii de oameni. Alte circa 400.000 de persoane au fost afectate grav de malnutriţie.
Mai multe servicii electronice și dezvoltarea economiei digitale: Guvernul a aprobat noi modificări legislative
Investiții în oameni și localități: Guvernul a aprobat Planul Național de Dezvoltare 2026-2028
Guvernul extinde accesul la asistență juridică pentru persoanele cu venituri modeste
Guvernul oferă suport financiar unic pentru familiile cu copii și persoanele cu dizabilități, în contextul sărbătorilor pascale
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
Președinta Maia Sandu a participat la funeraliile Papei Francisc, alături de liderii lumii
Președinta Maia Sandu: „Catastrofa de la Cernobîl ne amintește că viața, sănătatea și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc”
Declarațiile Președintei Maia Sandu în cadrul conferinței de presă comune cu Kaja Kallas, vicepreședinta Comisiei Europene
Ziua Europei la Ungheni // Președinta Maia Sandu: „Aderarea la UE este un mijloc prin care asigurăm pacea, siguranța și bunăstarea”
Europa din inima Chișinăului. Vox: „Vreau ca Moldova să fie parte din această mare familie”
Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie
UE deblochează un miliard de euro pentru industria militară ucraineană, finanțat din activele rusești înghețate
Crima de agresiune împotriva Ucrainei va fi investigată de un tribunal special. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Trebuie să acționăm acum”
GALERIE FOTO // Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de premierul Dorin Recean: „Victoria împotriva nazismului este Victoria Păcii”
REPORTAJ MOLDPRES// Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău, după care în toată ţara: Merităm să trăim într-o lume mai bună, mai sigură și mai frumoasă
România // Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
Expoziție documentară despre instituțiile parlamentare din țările UE, amenajată la Parlament
GALERIE FOTO // Republica Moldova comemorează victimele celui de-al Doilea Război Mondial
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de preşedintele Parlamentului. Igor Grosu: „Să nu uităm niciodată sacrificiul lor”
Meteorologii au anunțat Cod galben de înghețuri în centrul şi nordul ţării
Mesaj transmis de Igor Grosu la București: „Pentru R. Moldova este esențial ca România să fie un stat european puternic”
Președinta Maia Sandu a participat la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial
Comisara europeană, Marta Kos, va face un tur prin localitățile din Republica Moldova: „Vreau să aud ce așteaptă cetățenii din partea Europei”