
Acordul pentru Planul de Creștere a Moldovei, ratificat de Parlament. Premierul Dorin Recean: „Vom avea condiții europene de viață: drumuri, infrastructură, locuri de muncă bine plătite, grădinițe, școli, spitale moderne”
Acordul pentru Planul de Creștere a Moldovei – un ajutor financiar fără precedent, oferit de Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea țării și creșterea nivelului de trai al cetățenilor, a fost ratificat de Parlament. În Plenul Legislativului, premierul Dorin Recean a menționat că Acordul, semnat la 9 mai 2025 între țara noastră și Uniunea Europeană, confirmă încrederea pe care partenerii europeni o au în Republica Moldova.
„Suntem priviți ca un stat pregătit să devină membru cu drepturi depline în marea familie europeană. Este pentru prima dată când Republica Moldova va face atâtea investiții într-un timp atât de scurt, fapt posibil doar datorită UE și prietenilor noștri. Asta înseamnă aderarea la UE - noi deja devenim stat european, nu doar geografic”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
Premierul a menționat că prin Planul de creștere, Republica Moldova va beneficia de un pachet financiar de 1,9 miliarde de euro: 400 de milioane de euro granturi - ajutor gratuit din partea UE, bani care nu trebuie returnați și 1,5 miliarde de euro împrumuturi în condiții avantajoase. Perioada în care banii trebuie să fie restituiți este foarte mare - de 40 de ani, iar primii 10 ani sunt o perioadă de grație, în care Republica Moldova nu întoarce nimic din împrumut.
„Cei care critică și spun minciuni despre acest pachet financiar nu vor, de fapt, ca Moldova să primească bani pentru dezvoltare. Vor să țină cetățenii în zona gri a sărăciei. Mai ales că noi avem printre cele mai mici datorii publice din toată Europa. Noi vrem să dezvoltăm Moldova și o facem corect. Vom avea condiții europene de viață: drumuri, infrastructură, locuri de muncă bine plătite, grădinițe, școli, spitale moderne”, a subliniat premierul.
Planul de Creștere are două componente-cheie: reformele și investițiile. Agenda de Reformă cuprinde 56 de reforme și 153 de măsuri concrete, structurate în 7 domenii esențiale: dezvoltarea afacerilor și sprijinirea agriculturii moderne; drumuri mai bune; rețele digitale rapide și accesibile; o administrație fiscală eficientă și transparentă; servicii publice mai bune în educație, sănătate și asistență socială; protecția mediului și dezvoltarea energiilor regenerabile; siguranță energetică și investiții în infrastructura critică; combaterea corupției și consolidarea justiției.
„Reformele nu sunt o condiție impusă, ci un pas necesar pentru ca statul să funcționeze mai bine și să ofere rezultate reale oamenilor. Și asta este foarte important - banii vin pentru Moldova atât timp cât respectăm aceste standarde, respectăm valori, precum buna guvernare, statul de drept, instituții eficiente și eliminăm corupția. Fiecare tranșă de finanțare este legată de îndeplinirea reformelor”, a declarat șeful Executivului.
Cea de-a doua componentă a Planului – investițiile - înseamnă proiecte concrete, care vor avea un impact direct în viața de zi cu zi a oamenilor. Printre acestea se numără: construcția drumului autostradă Chișinău-Ungheni, construcția a 2 spitale regionale moderne la Bălți și Cahul, modernizarea infrastructurii de apă canalizare și drumuri în localități, subvenții pentru industrializarea și modernizarea agriculturii, eficientizarea energetică a clădirilor publice și private.
„Lista este lungă. În esență, transformăm țara. Republica Moldova merge decis și ireversibil pe calea europeană, prin reforme, prin muncă și prin seriozitate, iar Planul de creștere a Moldovei este despre a trăi în bunăstare aici, acasă. Despre a nu mai aștepta ani de zile pentru ca viața să se îmbunătățească. Succesul depinde de noi. De felul în care muncim, construim și păstrăm unitatea. Când avem grijă de țara noastră, de oamenii noștri, Moldova poate!”, a menționat premierul Dorin Recean.
Liderii europeni reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Declarația comună, adoptată la Tirana după întrevederea cu Maia Sandu
Premierul Dorin Recean a vizitat o fabrică din comuna Bubuieci înființată de o familie de moldoveni revenită din străinătate
Președinta Maia Sandu participă la cea de-a șasea ediție a Summitului Comunității Politice Europene, desfășurat în Albania
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat Complexul istorico-arhitectural „Conacul Manuc-Bey” din Hîncești și o afacere de familie
Premierul Dorin Recean a vizitat două obiecte de infrastructură importante din raionul Hîncești
Noi modernizări la Spitalul Raional Hîncești. Premierul Dorin Recean: „Investițiile Guvernului în sistemul de sănătate vor continua”
Premierul Dorin Recean, la Hîncești: „Prioritatea noastră este să păstrăm același ritm, să transformăm localitățile noastre în localități curate, sigure și moderne”
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe membrii Platformei EPRA și le-a mulțumit pentru sprijinul acordat în modernizarea sectorului audiovizual
Rezultatele activității entităților ONU Moldova în anul 2024 și prioritățile curente, discutate la Guvern
Noi reguli la eliberarea cărților de identitate
Țigări de peste 280.000 de lei au fost depistate de oamenii legii în trenul de pe ruta Chișinău–Iași
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat satul Vălcineț, cu ocazia hramului localității
Premierul Lituaniei, Gintautas Paluckas, va efectua o vizită în Republica Moldova
Viceprim-ministra Doina Nistor, la Stockholm: Moldova este pregătită să își continue dezvoltarea și să devină un loc și mai atractiv pentru investitori și antreprenori
30 de spitale și cămine studențești vor fi renovate energetic
Volumul creditelor noi acordate în luna aprilie a scăzut cu circa 8 la sută
GALERIE FOTO // Expoziția jubiliară „Au înnebunit salcâmii” semnată de Anatol Danilișin
Nicușor Dan va depune luni jurământul de președinte al României
Optimizarea controlului coordonat la frontiera moldo-română a fost discutată la București
DRRM reafirmă angajamentul de a susține proiecte educaționale în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy
CSM prelungește termenul de înscriere la concursul pentru desemnarea unui membru în Consiliul Institutului Național al Justiției
Circa 40 mii de cetățeni din raionul Cahul vor beneficia de servicii moderne de sanitație, datorită Germaniei şi UE
Republica Moldova va beneficia de finanțare europeană pentru dezvoltare regională
Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxe în procesele de partaj