
21 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE. Cristina Gherasimov: Aceste zece state au demonstrat că UE reprezintă un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova
Pe 1 mai, se împlinesc 21 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene (UE), cunoscut sub numele de extinderea Big Bang, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta. Aceste zece state au demonstrat că UE reprezintă un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, comunică MOLDPRES.
Pe parcursul a două decenii, extinderea din 2004 a contribuit la creşterea nivelului de trai în noile state membre și a facilitat modernizarea economică a acestor ţări.
„Toate cele zece state care au aderat în 2004 au înregistrat creștere economică, un nivel mai înalt de trai pentru cetățenii săi, oportunități economice mult mai diverse și mult mai consolidate. Noi putem învăța în acești 21 de ani că UE nu este doar un spațiu al păcii, dar și al prosperității. Pentru Republica Moldova, pentru Ucraina, aderarea la UE înseamnă un trai mai bun pentru cetățenii noștri, oportunități mai bune pentru tinerii noștri și oportunitatea de reveni acasă la familie, la cei dragi”, a declarat Gherasimov.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Economic Polonez, PIB-ul real pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPP) din Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia (Europa Centrală) a crescut cu 27% mai mult decât ar fi fost într-un scenariu în care aceste țări nu ar fi aderat la UE și s-ar fi dezvoltat independent.
De asemenea, s-au majorat semnificativ și indicii privind calitatea vieții, școlarizarea, veniturile pe cap de locuitor, precum și nivelul de trai. Toate acestea se datorează beneficiilor produse de absorbția fondurilor europene și accesul la Piața unică UE, fapt care a permis crearea noilor oportunități de afaceri, a determinat fluxuri considerabile de capital către noile state membre și a facilitat integrarea acestora în lanțurile globale de aprovizionare. Potrivit aceleiași surse, afluxul de investiții străine directe a crescut cumulativ de 21 de ori.
România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la întâi ianuarie 2007, iar Croaţia – în 2013, beneficiind la fel de accesibilitatea la Piața unică, asistență tehnică și financiară pentru implementarea reformelor structurale.
Republica Moldova a obținut în 2022 statutul de țară candidată la aderare la UE iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
În martie, UE a alocat 1,9 miliarde de lei pentru planul de creștere economică a Republicii Moldova. Acesta este cel mai mare pachet de sprijin oferit vreodată țării noastre. Cu ajutorul financiar al UE, Republica Moldova își va dezvolta economia și se va apropia și mai mult de UE prin accelerarea reformelor. De asemenea, UE va ajuta Republica Moldova să facă față provocărilor care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și din încercările continue ale Rusiei de a destabiliza țara.
Premierul Dorin Recean, despre Planul Național de Dezvoltare: „Reflectă efortul de construcție a țării noastre, dar și de aliniere la standardele de viață ale UE”
Executivul a respins inițiativa comuniștilor și socialiștilor privind interzicerea votării cu pașapoarte expirate: „Atât timp cât la Chișinău va exista un Guvern pro-european, diaspora noastră va putea vota”
Guvernul are un nou secretar general adjunct
Președinta Maia Sandu la întâlnire cu moldovenii din Italia și Spania: „Moldova pe care o construim împreună este o țară sigură, dreaptă și europeană”
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
Ucraina // Atac cu drone în Zaporojie: 14 oameni răniți
Republica Moldova își majorează capacitatea de export a energiei electrice spre UE
Ucraina // Zelenski salută acordul „cu adevărat echitabil” semnat cu SUA
Nicolae Schițco, omagiat la Biblioteca Națională. Publicistul a lansat trei cărți semnificative
De Ziua Internaţională a Muncii, la Chișinău s-a desfășurat un Marș al solidarității și justiției sociale
Mesajul Președintei Maia Sandu, cu prilejul Zilei internaționale a solidarității oamenilor muncii
Trafic intens la postul Palanca-Maiaki-Udobnoe, pe sensul de intrare în Republica Moldova
Protocolul de modificare a Convenției dintre R. Moldova și Slovacia pentru evitarea dublei impuneri a intrat în vigoare
Incendii de vegetație în zona Ierusalimului. Ambasada R. Moldova în Israel a emis o atenționare pentru cetățenii moldoveni
Numărul persoanelor care migrează pentru muncă, în scădere. Ministrul Alexei Buzu: „Creăm locuri de muncă decente și bine plătite pentru cetățenii noștri”
Halterofilul Danu Secrieru a devenit campion mondial U17
Speakerul Igor Grosu îndeamnă cetățenii să participe la alegerile prezidențiale din România: „Avem o voce importantă în construcția viitorului european comun”
Daniel Vodă de Ziua Muncii: „Guvernul își reconfirmă angajamentul de a susține muncitorii prin politici publice, care aduc mai multă echitate și siguranță”
Alegeri prezidențiale în România. Polițiștii vor asigura ordinea publică la secțiile de votare deschise în Republica Moldova
În capitală, troleibuzele și autobuzele circulă conform orarelor zilei de duminică
Trafic sporit la postul Leușeni, pe sensul de ieșire din țară