
VIDEO // Daniel Vodă: „Acuzațiile unor politicieni privind sistemul informațional al alegerilor sunt neîntemeiate. Acesta rămâne 100% sub controlul CEC”
Sistemul informațional „Alegeri” este sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC), iar tehnic e găzduit de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), ca alte 200 de sisteme informaționale publice. Precizarea a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a calificat drept neîntemeiate acuzațiile unor politicieni privind sistemul informațional al alegerilor. Vodă a subliniat că sistemul rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice, informează MOLDPRES.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că STISC găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale.
„Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice. În ultimii ani, sistemul informațional „Alegeri” a fost ținta unor atacuri masive, respinse cu succes de autorități. În același timp, Poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă. Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Poziția a fost exprimată după ce astăzi reprezentanții unor partide politice au atenționat asupra faptului că Sistemul informațional automatizat de stat „Alegeri” ar fi fost „scos de sub controlul CEC” și transferat la STISC, fapt care, în opinia lor, ar implica anumite „riscuri de fraudă”.
În aceste condiții, CEC a emis astăzi un comunicat de presă în care a precizat că din motive de securitate, Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”), care este un instrument digital esențial în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor, este găzduit pe platforma STISC. În același timp, CEC a subliniat că operarea, integritatea, accesul și utilizarea Sistemului rămân în continuare în gestionarea CEC. Astfel, potrivit sursei citate, în sarcina STISC sunt doar filtrele de găzduire a sistemelor informaționale pe infrastructura STISC.
„Decizia de a proteja SIAS „Alegeri” prin această măsură a fost adoptată în strictă conformitate cu legislația în vigoare și este fundamentată pe motive obiective de apărare a integrității procesului electoral împotriva ingerințelor externe”, a anunțat CEC.
În ceea e privește verificarea numărului de alegători care au votat, CEC a respins „orice posibilitate de manipularea a datelor în sistem or, acestea pot fi verificate în baza proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare”.
„În context, CEC denunță răspândirea de informații eronate și interpretări rău-intenționate referitoare la independența sa. CEC consideră că aceste informații false, propagate în spațiul public, reprezintă un atac deliberat la adresa democrației, având ca scop discreditarea instituției și obținerea de avantaje politice în perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 28 septembrie”, a conchis CEC.
Totodată, STISC a comunicat că „găzduirea sistemelor informaționale ale instituțiilor publice de către instituție reprezintă o măsură esențială pentru protejarea infrastructurii critice informaționale a statului, în contextul intensificării războiului hibrid și al atacurilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate”.
„Decizia de a găzdui SIAS „Alegeri” într-un centru de date guvernamental certificat a fost una strategică, asigurând protecția și reziliența sistemului electoral într-un mediu tehnic neutru și securizat. STISC oferă exclusiv protecție tehnică sistemului, fără a avea acces la conținutul datelor sau la procesele operaționale ale CEC”, a subliniat STISC.
În prezent, STISC găzduiește aproximativ 200 de sisteme informaționale ale entităților publice.
Potrivit STISC, de la implementare, SIAS „Alegeri” a fost frecvent ținta atacurilor cibernetice. „În timpul ultimului scrutin, au fost înregistrate multiple atacuri coordonate asupra SIAS „Alegeri”, cu intensificare în ajunul și în ziua alegerilor, afectând temporar conectivitatea între secțiile de votare și sistemele centrale, atât la nivel național, cât și pentru secțiile din străinătate Pe 20 octombrie 2024, sistemul electoral al Republicii Moldova a fost vizat de un atac cibernetic coordonat, lansat simultan de peste 168.000 de servere din întreaga lume. STISC a intervenit prompt și a respins acest atac de amploare”, a comunicat STISC.
Găzduirea sistemelor informaționale ale instituțiilor publice sub protecția structurilor naționale de securitate cibernetică este o practică standard în statele democratice, inclusiv în țările membre NATO și UE.
Daniel Vodă: „Summitul Moldova – UE a însemnat recunoașterea muncii din ultimii ani și transformarea sprijinului european din cuvinte în acțiuni”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Guvernul a aprobat 232 de noi proiecte de dezvoltare locală în Documentul Unic de Program 2025–2027
Studențiii de la USM vor avea 52 de laboratoare și aule modernizate cu sprijinul Băncii Mondiale
Sectoarele creative, culturale și audiovizualul vor putea beneficia de finanțare europeană prin programul „Europa Creativă”
Noi reguli privind încetarea activității Zonelor Economice Libere
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și veteranii războiului de pe Nistru vor primi locuințe de la stat
Copiii din Republica Moldova vor putea beneficia de pensii de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Cancelarul german Friedrich Merz: „Mijloacele diplomatice pentru soluționarea războiului în Ucraina au fost epuizate”
Comisia de evaluare a procurorilor finalizează audierile conducerii Procuraturii Anticorupție
Energocom: Jumătate din necesarul de gaze pentru anul gazier 2025–2026 a fost deja achiziționat
GALERIE FOTO // Universitatea de Stat beneficiază de laboratoare și săli de curs modernizate cu sprijinul Băncii Mondiale
Premierul român impune restricții privind deplasările externe ale angajaților ministerelor și instituțiilor publice
Aprobat de Guvern: BEI acordă 101 milioane de euro pentru construcția spitalului regional din Cahul
O judecătoare de la Curtea de Apel Nord a picat vettingul
Situația din sectorul agricol din raionul Ștefan Vodă, în vizorul Guvernului. Daniel Vodă: „Executivul va susține agricultorii care au suferit pierderi”
Studenți străini, victime într-un caz de corupție la Chișinău
Daniel Vodă: „Evenimentul organizat de Ilan Șor la Moscova este calificat de Executiv drept un act de trădare de țară”