ro
Politică
24 Aprilie, 2025 / 17:28
/ Acum 6 ore

Moldovenii stabiliți peste hotare se pot înregistra pentru a vota la parlamentare. Daniel Vodă: „Fără înregistrare, poate fi mai greu să ai o secție aproape”

Cetățenii Republicii Moldova care locuiesc peste hotare se pot înregistra online pentru a vota la alegerile parlamentare din 28 septembrie, informează MOLDPRES.

Comisia Electorală Centrală a lansat platforma online „Înregistrarea Prealabilă”, (https://inregistrare.cec.md/) destinată cetățenilor cu drept de vot care doresc să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025, aflându-se în afara țării.

Înregistrările pot fi efectuate până pe 14 august 2025, ora 23:59 (ora Republicii Moldova), accesând site-ul inregistrare.cec.md.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că înregistrarea prealabilă este importantă întrucât CEC stabilește numărul și locația secțiilor de vot în baza acestor înregistrări. „Fără înregistrare, poate fi mai greu să ai o secție aproape”, a spus Daniel Vodă.

Potrivit lui, cetățenii care s-au înregistrat la alegerile trecute și nu și-au schimbat localitatea, nu trebuie să repete procedura. „Dacă te-ai înregistrat la alegerile trecute și nu ți-ai schimbat localitatea, NU e nevoie să o faci din nou”, a subliniat Daniel Vodă.

Țările în care s-au înregistrat cei mai mulți moldoveni până acum sunt Italia – peste 23.000; Marea Britanie – peste 16.000; Germania – 15.000; Rusia – 14.000; Franța – 9.300; România – 7.200; Irlanda – 5.300; SUA – 4.600; Spania – 3.200; Canada – 2.600.

Datele statistice relevă că, în scrutinele anterioare, peste 113.000 de moldoveni din 87 de țări și 5300 de localități s-au înregistrat deja.

Înregistrarea prealabilă este o procedură opţională prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot își anunță intenția de a vota într-o anumită localitate din străinătate. Alegătorul care își exprimă voința de a-și exercita votul peste hotare în cadrul alegerilor pentru care este activată aplicația, va fi exclus din lista electorală de bază. Procedura este desfășurată pentru a stabili numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării în ziua alegerilor și contribuie la decizia de a constitui secții de votare peste hotare.