
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Republica Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe a organizat o ceremonie oficială, în cadrul căreia s-a discutat despre realizările-cheie din această perioadă, care au contribuit la consolidarea democrației și a statului de drept, transmite MOLDPRES.
În cadrul evenimentului, vicepremierul Mihai Popșoi a declarat că, pe parcursul celor trei decenii de cooperare, Consiliul Europei a sprijinit Republica Moldova în consolidarea instituțiilor democratice și promovarea valorilor europene.
„Printre realizările cheie se numără combaterea violenței împotriva femeilor, corupției, traficului de ființe umane, discursului de ură și criminalității cibernetice. Acești 30 de ani de cooperare au reprezentat un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție, precum și o școală a democrației și a responsabilității, pentru funcționari, judecători, procurori, avocați, jurnaliști și cetățeni deopotrivă. Mai mult decât atât, sprijinul oferit de Consiliul Europei a fost și rămâne un element-cheie în parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană”, a subliniat Mihai Popșoi.
Andrei Sangheli, prim-ministru al Republicii Moldova în perioada aderării țării noastre la Consiliul Europei, a vorbit despre semnificația istorica și emoțională a acelui moment.
„Republica Moldova era un stat tânăr, aflat la început de drum în consolidarea instituțiilor sale ca stat suveran și independent. Aderarea în calitate de al 36-lea membru al Consiliului Europei și arborarea drapelului nostru la Strasbourg au reprezentat momente istorice, de profundă încărcătură emoțională, cu o rezonanță puternică în mass-media din întreaga Europă, dar și din spațiul CSI”, a spus Andrei Sangheli.
De asemenea, cu ocazia aniversării, a fost semnat și lansat timbrul „30 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei”, împreună cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange, și administratoarea interimară a Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei, Violeta Cojocaru.
„De-a lungul timpului, Poșta Moldovei a marcat momentele cheie de integrare europeană în emisiunile sale poștale. Astfel, până astăzi, am pus în circulație patru emisiuni poștale dedicate aniversarilor Consiliului Europei și două plicuri cu marcă fixă dedicate aderării Republicii Moldova la Consiliul Europei”, a afirmat Violeta Cojocaru.
Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995. Obiectivele principale ale instituției sunt consolidarea stabilităţii democratice în Europa prin susţinerea reformelor politice, legislative şi constituţionale.
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Noi reguli privind încetarea activității Zonelor Economice Libere
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și veteranii războiului de pe Nistru vor primi locuințe de la stat
Copiii din Republica Moldova vor putea beneficia de pensii de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Cancelarul german Friedrich Merz: „Mijloacele diplomatice pentru soluționarea războiului în Ucraina au fost epuizate”
Comisia de evaluare a procurorilor finalizează audierile conducerii Procuraturii Anticorupție
Energocom: Jumătate din necesarul de gaze pentru anul gazier 2025–2026 a fost deja achiziționat
GALERIE FOTO // Universitatea de Stat beneficiază de laboratoare și săli de curs modernizate cu sprijinul Băncii Mondiale
Premierul român impune restricții privind deplasările externe ale angajaților ministerelor și instituțiilor publice
Aprobat de Guvern: BEI acordă 101 milioane de euro pentru construcția spitalului regional din Cahul
O judecătoare de la Curtea de Apel Nord a picat vettingul
Situația din sectorul agricol din raionul Ștefan Vodă, în vizorul Guvernului. Daniel Vodă: „Executivul va susține agricultorii care au suferit pierderi”
Studenți străini, victime într-un caz de corupție la Chișinău
Daniel Vodă: „Evenimentul organizat de Ilan Șor la Moscova este calificat de Executiv drept un act de trădare de țară”
Explicaţiile MIDR privind acțiunile de protest ale operatorilor de transport rutier
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Parlamentul pregătește un nou pachet pentru sprijinirea mediului de afaceri