ro
Politică
19 Aprilie, 2025 / 22:06
/ Acum 10 ore

Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”

Foametea organizată din anii 1946-1947 este cel mai cumplit fenomen care a cuprins RSS Moldovenească, teritoriul actual al Republicii Moldova, afirmă președintele Parlamentului Igor Grosu. Potrivit lui, aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească, să ne facă mai puternici și să muncim pentru o Moldovă pașnică și europeană, transmite MOLDPRES.

Mesajul a fost transmis de Igor Grosu în contextul marcării, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, a Zilei de comemorare a victimelor foametei organizate din anii 1946-1947. Speakerul a subliniat că foametea din acei ani a fost o politică deliberată a Kremlinului de sovietizare forțată a populației.

„Foametea de atunci este cel mai cumplit fenomen care a cuprins RSS Moldovenească, teritoriul actual al Republicii Moldova. În nouă luni, au murit de foamete cel puțin 120 de mii de persoane. Nu cred că există un sat din Moldova care nu a trecut prin această filă neagră a istoriei. Noi, cei de la Cahul, am auzit de-a lungul anilor istorii cutremurătoare despre cum familii întregi erau lăsate să moară de foame. Și asta pentru că regimul de atunci de la Kremlin a decis confiscarea forțată a cerealelor, indiferent dacă țăranilor le rămânea ceva sau nu pentru consumul propriu”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a adăugat că în numele celor care au trecut prin acele chinuri cumplite, noi avem datoria morală să nu uităm această perioadă întunecată a trecutului nostru.

„Noi trebuie să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut familiile noastre și sa nu permitem niciunui regim să provoace crime împotriva poporului. Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească, să ne facă mai puternici și să muncim pentru o Moldovă pașnică și europeană”, a conchis Igor Grosu.

Potrivit Agenției Naționale a Arhivelor, foametea din anii 1946–1947 a fost una dintre cele mai mari catastrofe umanitare care au lovit teritoriul actual al Republicii Moldova în secolul XX. Nu a fost o calamitate naturală inevitabilă, ci o tragedie agravată de politicile autoritare și represive ale regimului sovietic. Conform datelor furnizate de Agenția Națională a Arhivelor, în doar câteva luni au murit de foame peste 123.000 de persoane, reprezentând circa 5% din populația RSSM. Proporțional, Moldova sovietică a fost regiunea cea mai afectată din întreaga Uniune Sovietică, cu o rată a mortalității de zece ori mai mare decât în Rusia și de cinci ori mai mare decât în Ucraina.

Cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor foametei din anii 1946-1947, în fața sediului Guvernului a fost deschisă o expoziție care ilustrează cauzele, amploarea și consecințele foametei provocate de regimul sovietic.