
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Foametea organizată din anii 1946-1947 este cel mai cumplit fenomen care a cuprins RSS Moldovenească, teritoriul actual al Republicii Moldova, afirmă președintele Parlamentului Igor Grosu. Potrivit lui, aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească, să ne facă mai puternici și să muncim pentru o Moldovă pașnică și europeană, transmite MOLDPRES.
Mesajul a fost transmis de Igor Grosu în contextul marcării, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, a Zilei de comemorare a victimelor foametei organizate din anii 1946-1947. Speakerul a subliniat că foametea din acei ani a fost o politică deliberată a Kremlinului de sovietizare forțată a populației.
„Foametea de atunci este cel mai cumplit fenomen care a cuprins RSS Moldovenească, teritoriul actual al Republicii Moldova. În nouă luni, au murit de foamete cel puțin 120 de mii de persoane. Nu cred că există un sat din Moldova care nu a trecut prin această filă neagră a istoriei. Noi, cei de la Cahul, am auzit de-a lungul anilor istorii cutremurătoare despre cum familii întregi erau lăsate să moară de foame. Și asta pentru că regimul de atunci de la Kremlin a decis confiscarea forțată a cerealelor, indiferent dacă țăranilor le rămânea ceva sau nu pentru consumul propriu”, a spus Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a adăugat că în numele celor care au trecut prin acele chinuri cumplite, noi avem datoria morală să nu uităm această perioadă întunecată a trecutului nostru.
„Noi trebuie să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut familiile noastre și sa nu permitem niciunui regim să provoace crime împotriva poporului. Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească, să ne facă mai puternici și să muncim pentru o Moldovă pașnică și europeană”, a conchis Igor Grosu.
Potrivit Agenției Naționale a Arhivelor, foametea din anii 1946–1947 a fost una dintre cele mai mari catastrofe umanitare care au lovit teritoriul actual al Republicii Moldova în secolul XX. Nu a fost o calamitate naturală inevitabilă, ci o tragedie agravată de politicile autoritare și represive ale regimului sovietic. Conform datelor furnizate de Agenția Națională a Arhivelor, în doar câteva luni au murit de foame peste 123.000 de persoane, reprezentând circa 5% din populația RSSM. Proporțional, Moldova sovietică a fost regiunea cea mai afectată din întreaga Uniune Sovietică, cu o rată a mortalității de zece ori mai mare decât în Rusia și de cinci ori mai mare decât în Ucraina.
Cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor foametei din anii 1946-1947, în fața sediului Guvernului a fost deschisă o expoziție care ilustrează cauzele, amploarea și consecințele foametei provocate de regimul sovietic.
Premierul Dorin Recean: Corupția este o vulnerabilitate națională care dăunează întregii societăți și chiar securității naționale
Parlamentul va aproba joi data alegerilor legislative
Breaking news
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie. Speakerul Igor Grosu: „Aceste alegeri vor fi definitorii pentru istoria țării noastre”
GALERIE FOTO // Decizii la Guvern în ajunul sărbătorilor pascale
Deputata Olesea Stamate se retrage din fracțiunea parlamentară a PAS
Noi secretari de stat numiți la MEC și MDED
Un ambasador a fost rechemat, iar alți doi au fost numiți în funcții prin cumul și în alte state
Prim-ministrul Dorin Recean: „Neutralitatea nu te protejează dacă vine un tanc spre tine”
Republica Moldova și Regatul Maroc au semnat mai multe documente de cooperare în domeniile afacerilor externe și relațiilor economice
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor