
Cetățenii moldoveni, care au muncit peste hotarele țării, se pot adresa la CNAS pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale
Cetățenii moldoveni, care au muncit sau muncesc oficial peste hotarele țării, se pot adresa la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru a depune o cerere de pensionare sau pentru a beneficia de alte prestații sociale. Prevederile urmează a fi aplicate în baza acordurilor internaționale de securitate socială, semnate de Republica Moldova cu alte state, transmite MOLDPRES.
Solicitat de agenție, șeful Direcției informare și comunicare al CNAS, Petru Socolan, a menționat că, pentru a beneficia de o consultație, cetățenii sunt îndemnați să se programeze online.
„Prin intermediul programării online, puteți solicita informații despre acordarea prestațiilor sociale în baza acordurilor internaționale. Totodată, puteți depune cererile și actele necesare pentru obținerea prestațiilor sociale. La fel, pot fi autentificate certificatele de viață și eliberate certificatele privind legislația aplicabilă (în cazul detașării peste hotare). De asemenea, cetățenii pot beneficia și de alte servicii aferente aplicării acordurilor”, a spus Petru Socolan.
Programarea se poate efectua pe platforma guvernamentală oficială https://servicii.gov.md/programare, la compartimentul „Direcţia generală relaţii internaţionale” sau pe site-ul CNAS, la rubrica „servicii electronice prestate de CNAS”, serviciul „Programare online la CNAS”.
Circa 3 300 de moldoveni, care în prezent domiciliază în străinătate, beneficiază de pensii în baza Acordurilor internaţionale în domeniul securităţii sociale, semnate de Republica Moldova și alte state. Potrivit datelor oficiale din data de 1 ianuarie 2025, beneficiarii de pensii oferite în baza Acordurilor de securitate socială sunt din Austria – 58, Belarus – 142, Belgia – 10, Bulgaria – 170, Cehia – 142, Estonia – 20, Germania – 1143, Grecia – 2, Italia – 1, Lituania – 101, Letonia – 8, Polonia – 18, Portugalia – 62, Romania – 587, Turcia – 5, Ungaria – 9 și Spania - 8.
„Persoanele pot beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale, pensii și indemnizații pentru dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau din cauza unei boli profesionale, precum și pensii de urmaș sau alte prestaţii, stabilite în funcție de prevederile fiecărui acord”, a afirmat Petru Socolan.
Până în prezent, Republica Moldova a semnat Acorduri de securitate socială cu 19 state, 18 dintre acestea au intrat în vigoare şi sunt aplicabile. Este vorba de Acorduri în domeniul securităţii sociale semnate între Republica Moldova şi România, Bulgaria, Portugalia, Marele Ducat de Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Regatul Belgiei, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Grecia, Spania și Letonia.
În luna martie curent, a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze în domeniul securității sociale, iar în prezent se negociază Acorduri cu Canada, Confederaţia Elveţiană, Ucraina și Slovacia.
De asemenea, s-a desfășurat prima rundă de negocieri pe marginea Acordului în domeniul securităţii sociale cu Albania. Totodată, se preconizează a fi demarate negocierile cu Slovenia și Croaţia.
O femeie din Drochia a fost condamnată pentru coruperea alegătorilor în timpul alegerilor prezidențiale
EcoContact lansează a doua rundă a Programului de Granturi Mici
Guvernul alocă 10 milioane de lei pentru 35 de proiecte de dezvoltare locală prin programul Diaspora Acasă Reușește
Un bărbat, condamnat la opt ani de închisoare pentru furt de circa 2 milioane de lei dintr-un oficiu
Deflagrație de gaze în raionul Strășeni. Un bărbat a fost internat în spital cu arsuri grave
Cod Galben de instabilitate atmosferică. Joi, se anunță ploi cu descărcări electrice
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
Siegfried Mureșan: UE oferă R. Moldova 200 000 de euro pentru a acoperi pagubele inundațiilor din toamna anului trecut
Guvernul a aprobat 232 de noi proiecte de dezvoltare locală în Documentul Unic de Program 2025–2027
Studențiii de la USM vor avea 52 de laboratoare și aule modernizate cu sprijinul Băncii Mondiale
Sectoarele creative, culturale și audiovizualul vor putea beneficia de finanțare europeană prin programul „Europa Creativă”
Noi reguli privind încetarea activității Zonelor Economice Libere
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și veteranii războiului de pe Nistru vor primi locuințe de la stat
Copiii din Republica Moldova vor putea beneficia de pensii de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Cancelarul german Friedrich Merz: „Mijloacele diplomatice pentru soluționarea războiului în Ucraina au fost epuizate”
Comisia de evaluare a procurorilor finalizează audierile conducerii Procuraturii Anticorupție
Energocom: Jumătate din necesarul de gaze pentru anul gazier 2025–2026 a fost deja achiziționat
GALERIE FOTO // Universitatea de Stat beneficiază de laboratoare și săli de curs modernizate cu sprijinul Băncii Mondiale
Premierul român impune restricții privind deplasările externe ale angajaților ministerelor și instituțiilor publice
Aprobat de Guvern: BEI acordă 101 milioane de euro pentru construcția spitalului regional din Cahul
O judecătoare de la Curtea de Apel Nord a picat vettingul
Situația din sectorul agricol din raionul Ștefan Vodă, în vizorul Guvernului. Daniel Vodă: „Executivul va susține agricultorii care au suferit pierderi”
Studenți străini, victime într-un caz de corupție la Chișinău