ro
Societate
03 Mai, 2025 / 16:04
/ Acum 1 zi

Circa 1700 de lucrătorii medicali din școli și grădinițe vor beneficia de un nou program de formare, axat pe nutriție și vaccinare

Lucrătorii medicali din școli și grădinițe vor beneficia de un nou program de formare, axat pe vaccinare, comunicare interpersonală și nutriție. Acesta va cuprinde circa 1700 de angajați din sistemul educațional, transmite MOLDPRES.

Inițiativa a fost dezvoltată de UNICEF în colaborare cu autoritățile naționale din domeniul sănătății și educației pentru a răspunde situației actuale legate de scăderea ratelor de vaccinare și de creșterea problemelor de nutriție în rândul copiilor.

„Sănătatea nu înseamnă doar îngrijirea individuală — înseamnă protejarea sănătății colective a comunităților noastre. Lucrătorii medicali sunt mai mult decât furnizori de servicii. Ei sunt educatori, modele și surse de încredere — mai ales în mediul școlar, acolo unde se formează bazele pentru o viață sănătoasă”, a declarat Maha Damaj, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

Programul a fost salutat și de către Marcelina Baleca, șefa Direcției generale politici în învățământul general din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. „Ca profesioniști în domeniul medical, aveți cunoștințele, abilitățile și pasiunea necesare pentru a produce un impact real în școli și grădinițe. Să ne angajăm în această misiune cu dedicare și entuziasm, știind că sănătatea și viitorul copiilor noștri depind de acest lucru”, a subliniat Marcelina Baleca.

Potrivit datelor statistice, de la începutul pandemiei COVID-19, acoperirea vaccinală în rândul copiilor a scăzut de la 92% la 87% la nivel național, cu procente semnificativ mai mici în unele regiuni. În același timp, un copil din cinci copii de șapte ani din Moldova este supraponderal, iar 7% sunt deja obezi.