
Circa 2500 de gospodării în care locuiesc refugiați au beneficiat de compensații pentru energie
Aproximativ 2.500 de gospodării în care locuiesc refugiați au beneficiat de compensații pentru energie acordate pentru perioada noiembrie 2024 - martie 2025, transmite MOLDPRES.
Evaluările de impact realizate de PNUD și Banca Mondială în 2023 și 2024 arată că Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice contribuie constant la îmbunătățirea bunăstării gospodăriilor locuite de refugiați. Datorită compensațiilor primite, incidența sărăciei energetice s-a redus cu 7%, iar a sărăciei monetare - cu 18%.
Una dintre familiile care au primit compensații la energie este cea a Elenei și a lui Alexei Severin, refugiați din Ucraina, care s-au stabilit în satul Dezghincea din UTA Găgăuzia, unde încearcă să-și clădească o viață de la zero.
De trei ani, casa unor rude plecate peste hotare, din satul natal al Elenei, le este refugiu. „A trebuit să plecăm în 40 de minute. Nu știam încotro ne îndreptăm. Pur și simplu am plecat. Rudele îndepărtate ne-au chemat și sigur că am acceptat, pentru că nu aveam unde merge în altă parte. Nu aveam gânduri de a pleca peste hotare, nicăieri, ne doream să fim cât mai aproape de patrie, de casa noastră, în speranța că totul este temporar și se va încheia curând, iar noi vom reveni acasă. Dar nu se vede sfârșitul nici acum”, povestește Elena.
De atunci, au trăit doar dintr-o pensie și ajutorul pentru refugiați. După mai bine de doi ani, și-au restabilit actele și primesc din nou ambii pensia ucraineană, care ajunge la aproximativ 4.000 de lei împreună.
„Suntem recunoscători tuturor care ne-au ajutat, și rudelor, și străinilor, și tuturor organizațiilor sensibile la necazul nostru. Și pentru aceste lemne mulțumim mult. Chiar dacă foarte puțin, într-o lună 400 de lei, în alta 500, dar noi suntem recunoscători și pentru acest ajutor. Cu el am adunat mai ușor suma necesară și am cumpărat aceste lemne pentru a avea cu ce ne încălzi”, spune Elena.
În total, 720.000 de gospodării, în care locuiesc aproximativ 1 milion 579 de mii de persoane, au primit compensații în sezonul rece de curând încheiat. Valoarea medie a compensațiilor a fost de 772 de lei, familiile cele mai vulnerabile energetic beneficiind de o sumă aproape dublă.
Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice funcționează pentru al treilea sezon rece consecutiv, fiind gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În acest sezon, compensațiile au fost oferite cu sprijinul Germaniei, Suediei, Norvegiei, Danemarcei, Italiei, Cehiei, Slovaciei, Estoniei, Letoniei, care au donat cumulativ 1 miliard 150 milioane de lei, iar restul 1 miliard 540 de milioane au fost asigurați din bugetul Republicii Moldova.
În sezonul rece 2024-2025, PNUD și Guvernul Italiei au susținut funcționarea centrului de apel, operatorii căruia au răspuns la peste 136.000 de apeluri telefonice și aproape 32.000 de e-mailuri de la cetățeni, și modernizarea sistemului informatic în baza căruia funcționează cel mai mare program guvernamental „Ajutor la contor”.
ANSP avertizează: Consumul excesiv de alimente în perioada Paștelui poate avea consecințe grave asupra sănătății
De sărbători, poliția va intensifica măsurile de prevenire a încălcărilor rutiere
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iisus a fost răstignit
Condiții mai bune pentru studenții Universității „B.P.Hasdeu” din Cahul. Un cămin al instituției va fi modernizat cu sprijinul Guvernelor României și Republicii Moldova
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor
Investiții de 31 de milioane de lei la Ialoveni. Peste 12 mii de locuitori din cinci sate vor avea acces la apă potabilă la robinet
Integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european: Băncile din Republica Moldova au depus primele dosare pentru aderarea la SEPA
Ordinul lui Putin de a „suspenda” loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat
Cum va fi vremea de Paști. Prognoza meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică