
Circa 2500 de gospodării în care locuiesc refugiați au beneficiat de compensații pentru energie
Aproximativ 2.500 de gospodării în care locuiesc refugiați au beneficiat de compensații pentru energie acordate pentru perioada noiembrie 2024 - martie 2025, transmite MOLDPRES.
Evaluările de impact realizate de PNUD și Banca Mondială în 2023 și 2024 arată că Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice contribuie constant la îmbunătățirea bunăstării gospodăriilor locuite de refugiați. Datorită compensațiilor primite, incidența sărăciei energetice s-a redus cu 7%, iar a sărăciei monetare - cu 18%.
Una dintre familiile care au primit compensații la energie este cea a Elenei și a lui Alexei Severin, refugiați din Ucraina, care s-au stabilit în satul Dezghincea din UTA Găgăuzia, unde încearcă să-și clădească o viață de la zero.
De trei ani, casa unor rude plecate peste hotare, din satul natal al Elenei, le este refugiu. „A trebuit să plecăm în 40 de minute. Nu știam încotro ne îndreptăm. Pur și simplu am plecat. Rudele îndepărtate ne-au chemat și sigur că am acceptat, pentru că nu aveam unde merge în altă parte. Nu aveam gânduri de a pleca peste hotare, nicăieri, ne doream să fim cât mai aproape de patrie, de casa noastră, în speranța că totul este temporar și se va încheia curând, iar noi vom reveni acasă. Dar nu se vede sfârșitul nici acum”, povestește Elena.
De atunci, au trăit doar dintr-o pensie și ajutorul pentru refugiați. După mai bine de doi ani, și-au restabilit actele și primesc din nou ambii pensia ucraineană, care ajunge la aproximativ 4.000 de lei împreună.
„Suntem recunoscători tuturor care ne-au ajutat, și rudelor, și străinilor, și tuturor organizațiilor sensibile la necazul nostru. Și pentru aceste lemne mulțumim mult. Chiar dacă foarte puțin, într-o lună 400 de lei, în alta 500, dar noi suntem recunoscători și pentru acest ajutor. Cu el am adunat mai ușor suma necesară și am cumpărat aceste lemne pentru a avea cu ce ne încălzi”, spune Elena.
În total, 720.000 de gospodării, în care locuiesc aproximativ 1 milion 579 de mii de persoane, au primit compensații în sezonul rece de curând încheiat. Valoarea medie a compensațiilor a fost de 772 de lei, familiile cele mai vulnerabile energetic beneficiind de o sumă aproape dublă.
Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice funcționează pentru al treilea sezon rece consecutiv, fiind gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În acest sezon, compensațiile au fost oferite cu sprijinul Germaniei, Suediei, Norvegiei, Danemarcei, Italiei, Cehiei, Slovaciei, Estoniei, Letoniei, care au donat cumulativ 1 miliard 150 milioane de lei, iar restul 1 miliard 540 de milioane au fost asigurați din bugetul Republicii Moldova.
În sezonul rece 2024-2025, PNUD și Guvernul Italiei au susținut funcționarea centrului de apel, operatorii căruia au răspuns la peste 136.000 de apeluri telefonice și aproape 32.000 de e-mailuri de la cetățeni, și modernizarea sistemului informatic în baza căruia funcționează cel mai mare program guvernamental „Ajutor la contor”.
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
Condiții mai bune pentru 46 mii de elevi și profesori. Zeci de școli vor fi renovate cu o investiție de 54 milioane de dolari
Informațiile privind domiciliul, excluse din noile cărți de identitate
Cu ajutorul Guvernului, localitatea Lozova, Strășeni, beneficiază de un sistem modern de gestionare a deșeurilor
Termenul de prezentare a rapoartelor pentru producătorii înregistrați în lista REP a fost extins până la 31 mai
FOTO // Ziua Europei la Cimişlia: eveniment dedicat tinerilor cu genericul „Construim viitorul european al Regiunii Sud”
Ziua Europei la Ungheni // Președinta Maia Sandu: „Aderarea la UE este un mijloc prin care asigurăm pacea, siguranța și bunăstarea”
Europa din inima Chișinăului. Vox: „Vreau ca Moldova să fie parte din această mare familie”
Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie
UE deblochează un miliard de euro pentru industria militară ucraineană, finanțat din activele rusești înghețate
Crima de agresiune împotriva Ucrainei va fi investigată de un tribunal special. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Trebuie să acționăm acum”
GALERIE FOTO // Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de premierul Dorin Recean: „Victoria împotriva nazismului este Victoria Păcii”
REPORTAJ MOLDPRES// Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău, după care în toată ţara: Merităm să trăim într-o lume mai bună, mai sigură și mai frumoasă
România // Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
Expoziție documentară despre instituțiile parlamentare din țările UE, amenajată la Parlament
GALERIE FOTO // Republica Moldova comemorează victimele celui de-al Doilea Război Mondial
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de preşedintele Parlamentului. Igor Grosu: „Să nu uităm niciodată sacrificiul lor”
Meteorologii au anunțat Cod galben de înghețuri în centrul şi nordul ţării
Mesaj transmis de Igor Grosu la București: „Pentru R. Moldova este esențial ca România să fie un stat european puternic”
Președinta Maia Sandu a participat la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial
Comisara europeană, Marta Kos, va face un tur prin localitățile din Republica Moldova: „Vreau să aud ce așteaptă cetățenii din partea Europei”