
CNAM: Moldovenii care se află peste hotare mai mult de 183 de zile pe an nu sunt obligați să achite prima de asigurare medicală obligatorie
Cetățenii moldoveni care se află peste hotare mai mult de 183 de zile pe an nu sunt obligați să achite prima de asigurare medicală obligatorie, transmite MOLDPRES.
Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), obligația apare în situația în care cetățenii se află peste hotare pe un termen mai mic de șase luni (183 de zile) pe parcursul unui an calendaristic.
„Există însă o excepție de la această regulă – cetățenii noștri care sunt fondatori de întreprinderi individuale în Republica Moldova sau gospodării țărănești sunt obligați să achite prima de asigurare medicală, chiar dacă sunt stabiliți peste hotare și chiar dacă nu obțin venituri din aceste activități”, a precizat CNAM.
De asemenea, instituția a subliniat că oricine are posibilitatea și are dreptul să achite prima de asigurare medicală.
„În cazul în care cetățenii noștri stabiliți peste hotare își doresc să aibă parte în Moldova de beneficiile asigurării medicale – tratament, medicamente compensate, o listă cuprinzătoare de servicii medicale, spitalizare gratuită, pot să achite prima în condiții egale cu cei care se află în țară”, a remarcat CNAM.
Astfel, facilitățile pentru moldovenii din diasporă se aplică până la 31 martie 2025, la fel ca și în cazul celor aflați în Republica Moldova. Valoarea primei este de 12 636 de lei, dar până în ultima zi a lunii martie aceștia por putea plăti 2 527 de lei. Totodată, pentru proprietarii de teren agricol suma cu facilități este de 1 264 de lei.
Plata se poate face online, prin serviciul MPay.
Persoanele care au întrebări privind achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil).
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Investiții de 31 de milioane de lei la Ialoveni. Peste 12 mii de locuitori din cinci sate vor avea acces la apă potabilă la robinet
Cum va fi vremea de Paști. Prognoza meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică
VIDEO // Foametea din 1946-1947. Tragedia văzută prin ochii copiilor de atunci
Ofițerii INI și procurorii PCCOCS efectuează percheziții în UTA Găgăuzia
Carabinierii moldoveni pleacă într-o misiune de menținere a păcii în Kosovo
Elevii au ieșit în vacanța de Paști
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui
Peste 400 de pompieri vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorilor pascale: „În această zi sfântă, să privim cu încredere în viitor, să ne rugăm pentru pace, sănătate și să mergem împreună pe calea binelui”
Creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Învierea Domnului
GALERIE FOTO // Sfânta Lumină a ajuns în Republica Moldova
Sfânta Lumină a ajuns în Republica Moldova
O alertă aeriană a fost declanşată la Kiev, la scurt timp după ce Kremlinul a anunţat un armistiţiu de Paști
Elena Erighina a obținut trei medalii de aur la Campionatul European de Haltere, desfășurat la Chișinău
Sfânta Lumină s-a aprins la Ierusalim
Reamenajarea zonei de așteptare din Aeroportul Chișinău a fost finalizată
Program prelungit de activitate pentru troleibuzele din capitală în Noaptea Învierii
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”