
IGSU îndeamnă cetățenii să respecte regulile antiincendiare în perioada sărbătorilor Pascale
Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au prezentat regulile antiincendiare și măsurile necesare pentru reducerea riscurilor de incendii în lăcașurile de cult, dar și în locuințe în perioada sărbătorilor Pascale, transmite MOLDPRES.
Șeful-adjunct al IGSU, colonel Aleco Sandu, a enumerat un șir de recomandări pentru responsabilii lăcașurilor de cult și enoriași.
„Este foarte importantă supravegherea permanentă a zonelor unde se aprind lumânări și candele, utilizarea suporturilor metalice sau a locurilor special amenajate, sigure și stabile pentru lumânări. La fel, este necesară amplasarea recipientelor cu nisip și dotarea bisericilor cu stingătoare. Un factor important este înlăturarea materialelor lemnoase și a celor combustibile din apropierea locurilor unde sunt păstrate candele și lumânări”, a spus Aleco Sandu.
De asemenea, se recomandă evitarea aglomerării și asigurarea căilor de evacuare libere, fără obstacole, precum și a căilor de acces pentru autospecialele de intervenție în caz de urgență.
„IGSU recomandă cetățenilor să fie prudenți la transportarea și amplasarea focului haric în locuințe. Lumânările și candelele trebuie să fie îndepărtate de la draperii, mobilă sau alte obiecte inflamabile. O atenție sporită trebuie acordată minorilor, iar adulții sunt rugați să nu le permită jocul cu chibrituri sau focul deschis”, a afirmat Aleco Sandu.
Totodată, IGSU, în cooperare cu alte subdiviziuni din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, desfășoară instruiri pentru angajații lăcașurilor de cult, indiferent de confesiune. Astfel, de la începutul măsurilor de prevenire, cele 45 de grupuri mobile au vizitat peste 1 300 de lăcașuri de cult din cele 1 623 aflate în evidență, unde au informat și instruit peste 1 800 de slujitori bisericești.
De asemenea, în contextul sărbătorilor, specialiștii avertizează că tradiția de ardere a cauciucurilor reprezintă un pericol și poate provoca incendii de vegetație pe arii extinse, fiind afectă natura, dar și sectorul locativ.
La fel, cetățenii sunt rugați să respecte regulile antiincendiare pe teritoriul cimitirelor. Pentru a evita incendiile de vegetație uscată, este interzisă arderea deșeurilor și a gunoiului menajer. Totodată, se interzice amplasarea focului deschis în apropierea florilor și coroanelor artificiale.
În ultimii cinci ani, au fost înregistrate 34 de incendii în lăcașele de cult. Cele mai frecvente cauze ale incendiilor au fost: imprudența în utilizarea focului deschis, construcția necorespunzătoare a sobelor și a coșurilor de evacuare a fumului, nerespectarea regulilor antiincendiare în utilizarea instalațiilor electrice și suprasolicitarea rețelelor de energie electrică.
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
Condiții mai bune pentru 46 mii de elevi și profesori. Zeci de școli vor fi renovate cu o investiție de 54 milioane de dolari
Informațiile privind domiciliul, excluse din noile cărți de identitate
Cu ajutorul Guvernului, localitatea Lozova, Strășeni, beneficiază de un sistem modern de gestionare a deșeurilor
Termenul de prezentare a rapoartelor pentru producătorii înregistrați în lista REP a fost extins până la 31 mai
FOTO // Ziua Europei la Cimişlia: eveniment dedicat tinerilor cu genericul „Construim viitorul european al Regiunii Sud”
Un fost primar din Leova și fratele acestuia, condamnați pentru escrocherie și fals în acte
Crima de agresiune împotriva Ucrainei va fi investigată de un tribunal special. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Trebuie să acționăm acum”
GALERIE FOTO // Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de premierul Dorin Recean: „Victoria împotriva nazismului este Victoria Păcii”
REPORTAJ MOLDPRES// Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău, după care în toată ţara: Merităm să trăim într-o lume mai bună, mai sigură și mai frumoasă
România // Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
Expoziție documentară despre instituțiile parlamentare din țările UE, amenajată la Parlament
GALERIE FOTO // Republica Moldova comemorează victimele celui de-al Doilea Război Mondial
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de preşedintele Parlamentului. Igor Grosu: „Să nu uităm niciodată sacrificiul lor”
Meteorologii au anunțat Cod galben de înghețuri în centrul şi nordul ţării
Mesaj transmis de Igor Grosu la București: „Pentru R. Moldova este esențial ca România să fie un stat european puternic”
Președinta Maia Sandu a participat la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial
Comisara europeană, Marta Kos, va face un tur prin localitățile din Republica Moldova: „Vreau să aud ce așteaptă cetățenii din partea Europei”
Mesajul Președintei Maia Sandu la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial
Când va adera Republica Moldova la UE? Dorin Recean și Marta Kos au pariat la Chișinău
DRRM la Ziua Europei: „Susținem activ prezența României într-o zi dedicată valorilor europene și comunității”
Dorin Recean și Marta Kos au semnat la Chișinău Acordul privind Planul de Creștere: „Un document istoric, de investiții în viitorul R. Moldova”