ro
Societate
16 Aprilie, 2025 / 11:10
/ Acum 1 zi

IGSU îndeamnă cetățenii să respecte regulile antiincendiare în perioada sărbătorilor Pascale

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au prezentat regulile antiincendiare și măsurile necesare pentru reducerea riscurilor de incendii în lăcașurile de cult, dar și în locuințe în perioada sărbătorilor Pascale, transmite MOLDPRES.

Șeful-adjunct al IGSU, colonel Aleco Sandu, a enumerat un șir de recomandări pentru responsabilii lăcașurilor de cult și enoriași.

„Este foarte importantă supravegherea permanentă a zonelor unde se aprind lumânări și candele, utilizarea suporturilor metalice sau a locurilor special amenajate, sigure și stabile pentru lumânări. La fel, este necesară amplasarea recipientelor cu nisip și dotarea bisericilor cu stingătoare. Un factor important este înlăturarea materialelor lemnoase și a celor combustibile din apropierea locurilor unde sunt păstrate candele și lumânări”, a spus Aleco Sandu.

De asemenea, se recomandă evitarea aglomerării și asigurarea căilor de evacuare libere, fără obstacole, precum și a căilor de acces pentru autospecialele de intervenție în caz de urgență.

„IGSU recomandă cetățenilor să fie prudenți la transportarea și amplasarea focului haric în locuințe. Lumânările și candelele trebuie să fie îndepărtate de la draperii, mobilă sau alte obiecte inflamabile. O atenție sporită trebuie acordată minorilor, iar adulții sunt rugați să nu le permită jocul cu chibrituri sau focul deschis”, a afirmat Aleco Sandu.

Totodată, IGSU, în cooperare cu alte subdiviziuni din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, desfășoară instruiri pentru angajații lăcașurilor de cult, indiferent de confesiune. Astfel, de la începutul măsurilor de prevenire, cele 45 de grupuri mobile au vizitat peste 1 300 de lăcașuri de cult din cele 1 623 aflate în evidență, unde au informat și instruit peste 1 800 de slujitori bisericești.

De asemenea, în contextul sărbătorilor, specialiștii avertizează că tradiția de ardere a cauciucurilor reprezintă un pericol și poate provoca incendii de vegetație pe arii extinse, fiind afectă natura, dar și sectorul locativ.

La fel, cetățenii sunt rugați să respecte regulile antiincendiare pe teritoriul cimitirelor. Pentru a evita incendiile de vegetație uscată, este interzisă arderea deșeurilor și a gunoiului menajer. Totodată, se interzice amplasarea focului deschis în apropierea florilor și coroanelor artificiale.

În ultimii cinci ani, au fost înregistrate 34 de incendii în lăcașele de cult. Cele mai frecvente cauze ale incendiilor au fost: imprudența în utilizarea focului deschis, construcția necorespunzătoare a sobelor și a coșurilor de evacuare a fumului, nerespectarea regulilor antiincendiare în utilizarea instalațiilor electrice și suprasolicitarea rețelelor de energie electrică.