
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Peste 1 800 de tineri au absolvit astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Cu această ocazie a fost organizată ceremonia oficială - Gala Absolvenților 2025, care a marcat finalizarea parcursului academic, transmite MOLDPRES.
La eveniment au participat oficiali, dascăli și familiile absolvenților. Un mesaj de felicitare a fost adresat de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a vorbit despre profesia nobilă pe care au ales-o acești tineri.
„Ei sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații și, uneori, chiar vor schimba destine. Am mulțumit absolvenților că au ales să facă studiile universitare acasă. Cu fiecărui tânăr rămas acasă, țara aceasta devine mai bogată - ea capătă cetățeni care să o construiască, să o dezvolte, să o facă, într-o bună zi, europeană”, a declarat Igor Grosu.
Oficialul a subliniat că, în ultimii ani, autoritățile au investit în școli și universități, pentru a oferi tinerilor o ofertă educațională demnă.
„Am făcut cea mai mare investiție în universități din ultimele decenii - 500 de milioane de lei. Alte 1,3 miliarde de lei sunt investite într-o rețea de Școli Model în toată țară. Obiectivul este să ajungem la 90 de astfel de școli, moderne și dotate, astfel încât să creăm condiții bune de învățare și predare peste tot în țară. Vom continua să investim, să modernizăm, să reparăm, să construim. Și aici ne vor ajuta și tinerii noștri pedagogi, care prin eforturile lor, vor lăsa în urmă un sistem educațional mai bun, de care poate nu au reușit să beneficieze pe deplin, dar pe care, cu siguranță, îl vor edifica”, a afirmat Igor Grosu.
La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că viitorii pedagogi au ales una dintre cele mai importante misiuni – de a contribui, prin educație, la formarea viitoarelor generații.
„Să fii profesor nu înseamnă doar să transmiți informații, înseamnă să fii acolo – zi de zi – cu răbdare, cu încredere, cu empatie. Înseamnă să devii vocea care le spune copiilor: tu poți reuși. Școlile și grădinițele din întreaga țară vă așteaptă, iar Ministerul Educației și Cercetării va continua să ofere măsuri concrete de sprijin pentru integrarea voastră profesională. Vă îndemn să vă păstrați vie vocația și să rămâneți conectați la valorile unui sistem educațional modern prin integritate, implicare civică, competență și responsabilitate”, a spus Dan Perciun.
De asemenea, ministrul a enumerat o serie de măsuri de sprijin pentru tinerii specialiști, printre care: indemnizații în valoare de 200.000 de lei pentru absolvenții universităților pedagogice, sprijin financiar de 160.000 lei pentru absolvenții colegiilor pedagogice, compensații pentru chirie și utilități în cazul angajării în mediul rural sau în centre raionale, acces la programe de formare continuă, precum și burse și rețele internaționale de profesioniști.
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din Republica Moldova. Aceasta a fost întemeiată în anul 1940. Universitatea are facultăți de arte plastice, istorie, psihologie, pedagogie, litere și a format, în decursul anilor, personalități marcante în domeniul pedagogiei.
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”
Banca Mondială acordă R. Moldova sprijin financiar pentru susținerea oportunităților economice și a tranziției climatice