
Peste 6 000 de cetățeni, sancționați pentru corupere electorală. Viorel Cernăuțeanu: „Scopul nostru este de a curma astfel de cazuri”
Peste 6 000 de cetățeni au fost sancționați contravențional pentru corupere electorală în cadrul alegerilor din toamna anului trecut. În total, în cauzele penale sunt investigate peste 140 mii de cetățeni. Datele au fost prezentate astăzi de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.
Potrivit șefului IGP, toate persoanele investigate în cadrul cauzelor penale vor fi documentate de oamenii legii. Astfel, cele mai multe cazuri de corupere electorală au fost înregistrate în Găgăuzia, Taraclia, Bălți, Orhei, Fălești și Râșcani.
„Acum un an a început procesul de corupere electorală prin intermediul aplicației PSB. Persoanele acționau prin canale de telegram închise și securizate. În octombrie 2024, se vehiculau transferuri către beneficiari de peste 39 milioane de dolari. Vă asigur că sumele oferite nu vor fi suficiente pentru a acoperi amenzile aplicate pentru actele de corupție electorală”, a remarcat Viorel Cernăuțeanu.
Șeful IGP a subliniat că, până în prezent, au fost întocmite peste 6 000 de sancțiuni contravenționale. Din numărul total al proceselor verbale aplicate, 3% au fost contestate.
„Persoanele cercetate se împart în trei categorii. Este vorba de cei care au conlucrat cu organele poliției și au oferit informații, ulterior fiind identificate și alte persoane. O altă categorie includ cetățenii care își recunosc vina. Ultima categorie vizează persoanele care nu vor să conlucreze cu ancheta. În acest caz, este vorba de organizatorii de nivel local”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu.
Conducerea IGP a îndemnat cetățenii să conlucreze cu organele de drept pentru a fi scutiți de pedeapsă.
„Vedem îndemnul unor cetățeni către alte persoane de a nu se subordona și a nu achita amenzile. Să știți că scopul nostru nu este de a sancționa cetățenii, dar de a curma astfel de cazuri, pentru ca acestea să nu se repete în următoarele scrutine. Astfel de tentative de dezinformare au venit din partea unei figurante a organizației criminale Șor, care a făcut declarații manipulatorii. Persoana în cauză urmează a fi documentată”, a remarcat Viorel Cernăuțeanu.
Pentru coruperea electorală sunt aplicate amenzi de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei, per caz, persoanele fiind sancționate pentru pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor.
Persoana care a săvârşit fapta contravențională este eliberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.
IGSU îndeamnă cetățenii să respecte regulile antiincendiare în perioada sărbătorilor Pascale
R. Moldova și India vor încheia un Acord pentru a preveni și a combate migrația ilegală și traficul de ființe umane
Mascații de la „Fulger” desfășoară exerciții tactice pe trasee și în raionul Strășeni
Examenele de bacalaureat vor fi susținute de peste 18500 de candidați în 91 de centre
METEO // Vremea continuă să se încălzească. Soare și +20 de grade Celsius, marți
Campania „Învață în Moldova” // Peste 5 200 de absolvenți de liceu au participat la târgurile universităților
13 proiecte din R. Moldova vor beneficia de finanțare în valoare de 3,7 milioane de euro prin Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre
Grup specializat în comercializarea drogurilor la Chișinău, destructurat de Poliție. Doi bărbați, reținuți
Percheziții într-un dosar de corupție. Doi polițiști și un intermediar, reținuți
Joe Biden l-a atacat pe Donald Trump, în primul său discurs ca fost președinte
Exporturile de mărfuri au crescut cu 10 la sută în februarie, comparativ cu prima lună a anului
Trei persoane au fost rănite la Odesa după un atac cu drone
Dolarul se apreciază, iar euro își menține valoarea
Secretarul general NATO, Mark Rutte, a vizitat Odesa și a declarat sprijin „neclintit” pentru Ucraina
Prim-ministrul Dorin Recean: „Neutralitatea nu te protejează dacă vine un tanc spre tine”
Președinta Maia Sandu a discutat cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, aflat în tranzit la Chișinău
Miercuri, vremea treptat se încălzește
Republica Moldova și Regatul Maroc au semnat mai multe documente de cooperare în domeniile afacerilor externe și relațiilor economice
GALERIE FOTO // Vizita oficială la Chișinău a ministrului afacerilor externe, cooperării africane și expatriaților marocani al Regatului Maroc, Nasser Bourita
Comisia pentru securitate și apărare a Parlamentului European, în vizită la Chișinău. Subiectele discutate cu vicepremierul Mihai Popșoi
CNAM a transferat circa 974 mil de lei pentru serviciile medicale oferite în luna aprilie
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Viceprim-ministra Doina Nistor: Republica Moldova devine un lider regional în digitalizare, cu peste 300 de servicii publice disponibile online
În patru ani, Moldova a crescut de opt ori capacitatea de producere a energiei regenerabile. Dorin Recean: „Avem un potențial mare de dezvoltare”
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege