
Peste 6 000 de cetățeni, sancționați pentru corupere electorală. Viorel Cernăuțeanu: „Scopul nostru este de a curma astfel de cazuri”
Peste 6 000 de cetățeni au fost sancționați contravențional pentru corupere electorală în cadrul alegerilor din toamna anului trecut. În total, în cauzele penale sunt investigate peste 140 mii de cetățeni. Datele au fost prezentate astăzi de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.
Potrivit șefului IGP, toate persoanele investigate în cadrul cauzelor penale vor fi documentate de oamenii legii. Astfel, cele mai multe cazuri de corupere electorală au fost înregistrate în Găgăuzia, Taraclia, Bălți, Orhei, Fălești și Râșcani.
„Acum un an a început procesul de corupere electorală prin intermediul aplicației PSB. Persoanele acționau prin canale de telegram închise și securizate. În octombrie 2024, se vehiculau transferuri către beneficiari de peste 39 milioane de dolari. Vă asigur că sumele oferite nu vor fi suficiente pentru a acoperi amenzile aplicate pentru actele de corupție electorală”, a remarcat Viorel Cernăuțeanu.
Șeful IGP a subliniat că, până în prezent, au fost întocmite peste 6 000 de sancțiuni contravenționale. Din numărul total al proceselor verbale aplicate, 3% au fost contestate.
„Persoanele cercetate se împart în trei categorii. Este vorba de cei care au conlucrat cu organele poliției și au oferit informații, ulterior fiind identificate și alte persoane. O altă categorie includ cetățenii care își recunosc vina. Ultima categorie vizează persoanele care nu vor să conlucreze cu ancheta. În acest caz, este vorba de organizatorii de nivel local”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu.
Conducerea IGP a îndemnat cetățenii să conlucreze cu organele de drept pentru a fi scutiți de pedeapsă.
„Vedem îndemnul unor cetățeni către alte persoane de a nu se subordona și a nu achita amenzile. Să știți că scopul nostru nu este de a sancționa cetățenii, dar de a curma astfel de cazuri, pentru ca acestea să nu se repete în următoarele scrutine. Astfel de tentative de dezinformare au venit din partea unei figurante a organizației criminale Șor, care a făcut declarații manipulatorii. Persoana în cauză urmează a fi documentată”, a remarcat Viorel Cernăuțeanu.
Pentru coruperea electorală sunt aplicate amenzi de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei, per caz, persoanele fiind sancționate pentru pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor.
Persoana care a săvârşit fapta contravențională este eliberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
Condiții mai bune pentru 46 mii de elevi și profesori. Zeci de școli vor fi renovate cu o investiție de 54 milioane de dolari
Informațiile privind domiciliul, excluse din noile cărți de identitate
Cu ajutorul Guvernului, localitatea Lozova, Strășeni, beneficiază de un sistem modern de gestionare a deșeurilor
Termenul de prezentare a rapoartelor pentru producătorii înregistrați în lista REP a fost extins până la 31 mai
FOTO // Ziua Europei la Cimişlia: eveniment dedicat tinerilor cu genericul „Construim viitorul european al Regiunii Sud”
Un fost primar din Leova și fratele acestuia, condamnați pentru escrocherie și fals în acte
Crima de agresiune împotriva Ucrainei va fi investigată de un tribunal special. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Trebuie să acționăm acum”
GALERIE FOTO // Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de premierul Dorin Recean: „Victoria împotriva nazismului este Victoria Păcii”
REPORTAJ MOLDPRES// Orășelul European-2025, inaugurat la Chişinău, după care în toată ţara: Merităm să trăim într-o lume mai bună, mai sigură și mai frumoasă
România // Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
Expoziție documentară despre instituțiile parlamentare din țările UE, amenajată la Parlament
GALERIE FOTO // Republica Moldova comemorează victimele celui de-al Doilea Război Mondial
Victimele celui de-al Doilea Război Mondial, comemorate de preşedintele Parlamentului. Igor Grosu: „Să nu uităm niciodată sacrificiul lor”
Meteorologii au anunțat Cod galben de înghețuri în centrul şi nordul ţării
Mesaj transmis de Igor Grosu la București: „Pentru R. Moldova este esențial ca România să fie un stat european puternic”
Președinta Maia Sandu a participat la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial
Comisara europeană, Marta Kos, va face un tur prin localitățile din Republica Moldova: „Vreau să aud ce așteaptă cetățenii din partea Europei”
Mesajul Președintei Maia Sandu la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial
Când va adera Republica Moldova la UE? Dorin Recean și Marta Kos au pariat la Chișinău
DRRM la Ziua Europei: „Susținem activ prezența României într-o zi dedicată valorilor europene și comunității”
Dorin Recean și Marta Kos au semnat la Chișinău Acordul privind Planul de Creștere: „Un document istoric, de investiții în viitorul R. Moldova”