
România – Republica Moldova: Simpozion la Iași, la 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial
Istorici și cercetători din România și Republica Moldova s-au reunit la Iași în cadrul simpozionului intitulat „România – Republica Moldova: 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial – Perspective și interpretări istorice”. Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, transmite MOLDPRES, cu referire la basilica.ro.
Simpozionul a marcat două momente istorice de referință: 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și 85 de ani de la ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică, în anul 1940.
„Având în vedere cele două evenimente, importanța lor pentru istoria noastră și pentru istoria Republicii Moldova, precum și o colaborare bilaterală extrem de bogată și de consistentă cu partenerii din Republica Moldova, am decis împreună să organizăm o activitate științifică ce să aducă împreună istorici militari și cercetători din cele două țări”, a declarat dr. Carmen-Sorina Rîjnovean, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, în deschiderea simpozionului.
Manifestarea a debutat cu o intervenție a Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, care a evocat rolul preoților în perioada postbelică, în special în Basarabia și Transnistria, regiuni marcate de traume istorice și represalii.
„Aș porni de la drama pe care arhiereii, preoții, călugării și intelectualii ortodocși din Ardeal, după Dictatul de la Viena, au trebuit să o îndure în acea perioadă. Apoi, faptul că, în întreaga desfășurare a războiului – Frontul din Vest și Frontul din Est –, alături de sutele de soldați români prezenți pe câmpul de luptă, au fost și sute de preoți”, a spus părintele mitropolit.
Plecarea administrației românești după ocupația sovietică din 1940-1941 a constituit un moment foarte greu pentru preoții din Basarabia, a continuat Mitropolitul Teofan. Înaltpreasfinția Sa a menționat și „lucrarea pe care misiunea ortodoxă a desfășurat-o dincolo de Nistru, în acei ani atât de problematici și atât de contestați”.
„Câte biserici au fost redeschise (căci fuseseră închise cu douăzeci de ani înainte), câți locuitori ruși, moldoveni, ucraineni din acea regiune, care nu mai avuseseră preot pentru o înmormântare, pentru o cununie, pentru un botez, au beneficiat de sutele de preoți care au fost trimiși din țară pentru a redeschide bisericile, pentru a săvârși acolo sfintele slujbe, pentru a desfășura acolo lucrare educațională și de caritate”, a mai spus părintele mitropolit.
În cadrul sesiunilor plenare și de comunicări, istorici și cercetători din România și Republica Moldova au susținut prelegeri pe teme relevante legate de contextul geopolitic al anilor 1940–1945, urmările războiului și impactul acestora asupra destinului național.Simpozionul s-a desfășurat în perioada 12-13 mai la Cercul Militar Iași.
VIDEO // Premierul Dorin Recean: „Ne dorim ca în Republica Moldova să avem cât mai multe familii care să trăiască în bunăstare”
R. Moldova se alătură eforturilor globale dedicate Zilei Mondiale de Acțiune pentru Climă, marcată pe 15 mai
Republica Moldova sărbătorește Ziua Familiei. Evenimentul este marcat printr-o serie de activități desfășurate în toată țara
O femeie a fost accidentată mortal în timp ce traversa neregulamentar o stradă din capitală. Poliția examinează ipoteza unei sinucideri
Meteorologii prognozează pentru joi ploi slabe și maxime de până la 22 grade Celsius
Resursele alocate pentru protecția familiilor și copiilor au fost dublate în ultimii ani. „Moldova este mai puternică prin familii fericite și în siguranță”
Cu susţinerea UE, la Molovata Nouă se produc jucării ecologice din lemn: Pasiune din copilărie, transformată într-o afacere prosperă
Investiții suplimentare de 37,8 milioane de euro pentru modernizarea universităților din Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale
Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat o investigație în cadrul Î.S. MoldATSA
Alegătorii vor beneficia de echipamente moderne la scrutinul din toamnă
Un avocat din capitală a fost condamnat pentru trafic de influență
Doina Nistor la Londra: „Construim împreună o țară europeană sigură și rezilientă”
Spațiile verzi din capitală, stropite cu substanțe chimice pentru a combate căpușele
Examenele de absolvire a gimnaziului vor fi monitorizate de peste o mie de observatori
Donald Trump: Fără intervenția SUA în Al Doilea Război Mondial, țările europene ar vorbi în germană
Vicepremierul Cristina Gherasimov a prezentat la Bruxelles progresele autorităților locale din R. Moldova la cea de-a 166-a sesiune a Comitetului Regiunilor
Noi modernizări la Spitalul Raional Hîncești. Premierul Dorin Recean: „Investițiile Guvernului în sistemul de sănătate vor continua”
Chișinăul va găzdui Olympic Fest 2025 de Ziua Sportivului și Mișcării Olimpice
GALERIE FOTO // Patru expoziții dedicate industriei alimentare, inaugurate la Moldexpo
Vizitatorii Grădinii Zoologice pot achiziționa bilete online
620 de companii au primit compensații în valoare de 41,6 mln de lei pentru plata facturilor la energia electrică
CSP a instituit Comisia de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție
Cadrele didactice pot beneficia de un nou program de formare profesională pentru dezvoltarea competențelor digitale
Patru expoziții dedicate industriei alimentare și tehnologiilor de ambalare a produselor au fost deschise la Moldexpo
La Spitalul raional Hâncești au fost inaugurate Blocul anatomopatologic și Secția sterilizare