ro
Societate
16 Mai, 2025 / 07:16
/ Acum 13 ore

România – Republica Moldova: Simpozion la Iași, la 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial

Istorici și cercetători din România și Republica Moldova s-au reunit la Iași în cadrul simpozionului intitulat „România – Republica Moldova: 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial – Perspective și interpretări istorice”. Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, transmite MOLDPRES, cu referire la basilica.ro.

Simpozionul a marcat două momente istorice de referință: 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și 85 de ani de la ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică, în anul 1940.

 

„Având în vedere cele două evenimente, importanța lor pentru istoria noastră și pentru istoria Republicii Moldova, precum și o colaborare bilaterală extrem de bogată și de consistentă cu partenerii din Republica Moldova, am decis împreună să organizăm o activitate științifică ce să aducă împreună istorici militari și cercetători din cele două țări”, a declarat dr. Carmen-Sorina Rîjnovean, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, în deschiderea simpozionului.

Manifestarea a debutat cu o intervenție a Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, care a evocat rolul preoților în perioada postbelică, în special în Basarabia și Transnistria, regiuni marcate de traume istorice și represalii.

 

„Aș porni de la drama pe care arhiereii, preoții, călugării și intelectualii ortodocși din Ardeal, după Dictatul de la Viena, au trebuit să o îndure în acea perioadă. Apoi, faptul că, în întreaga desfășurare a războiului – Frontul din Vest și Frontul din Est –, alături de sutele de soldați români prezenți pe câmpul de luptă, au fost și sute de preoți”, a spus părintele mitropolit.

Plecarea administrației românești după ocupația sovietică din 1940-1941 a constituit un moment foarte greu pentru preoții din Basarabia, a continuat Mitropolitul Teofan. Înaltpreasfinția Sa a menționat și „lucrarea pe care misiunea ortodoxă a desfășurat-o dincolo de Nistru, în acei ani atât de problematici și atât de contestați”.

„Câte biserici au fost redeschise (căci fuseseră închise cu douăzeci de ani înainte), câți locuitori ruși, moldoveni, ucraineni din acea regiune, care nu mai avuseseră preot pentru o înmormântare, pentru o cununie, pentru un botez, au beneficiat de sutele de preoți care au fost trimiși din țară pentru a redeschide bisericile, pentru a săvârși acolo sfintele slujbe, pentru a desfășura acolo lucrare educațională și de caritate”, a mai spus părintele mitropolit.


În cadrul sesiunilor plenare și de comunicări, istorici și cercetători din România și Republica Moldova au susținut prelegeri pe teme relevante legate de contextul geopolitic al anilor 1940–1945, urmările războiului și impactul acestora asupra destinului național.

Simpozionul s-a desfășurat în perioada 12-13 mai la Cercul Militar Iași.