
România – Republica Moldova: Simpozion la Iași, la 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial
Istorici și cercetători din România și Republica Moldova s-au reunit la Iași în cadrul simpozionului intitulat „România – Republica Moldova: 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial – Perspective și interpretări istorice”. Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, transmite MOLDPRES, cu referire la basilica.ro.
Simpozionul a marcat două momente istorice de referință: 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și 85 de ani de la ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică, în anul 1940.
„Având în vedere cele două evenimente, importanța lor pentru istoria noastră și pentru istoria Republicii Moldova, precum și o colaborare bilaterală extrem de bogată și de consistentă cu partenerii din Republica Moldova, am decis împreună să organizăm o activitate științifică ce să aducă împreună istorici militari și cercetători din cele două țări”, a declarat dr. Carmen-Sorina Rîjnovean, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, în deschiderea simpozionului.
Manifestarea a debutat cu o intervenție a Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, care a evocat rolul preoților în perioada postbelică, în special în Basarabia și Transnistria, regiuni marcate de traume istorice și represalii.
„Aș porni de la drama pe care arhiereii, preoții, călugării și intelectualii ortodocși din Ardeal, după Dictatul de la Viena, au trebuit să o îndure în acea perioadă. Apoi, faptul că, în întreaga desfășurare a războiului – Frontul din Vest și Frontul din Est –, alături de sutele de soldați români prezenți pe câmpul de luptă, au fost și sute de preoți”, a spus părintele mitropolit.
Plecarea administrației românești după ocupația sovietică din 1940-1941 a constituit un moment foarte greu pentru preoții din Basarabia, a continuat Mitropolitul Teofan. Înaltpreasfinția Sa a menționat și „lucrarea pe care misiunea ortodoxă a desfășurat-o dincolo de Nistru, în acei ani atât de problematici și atât de contestați”.
„Câte biserici au fost redeschise (căci fuseseră închise cu douăzeci de ani înainte), câți locuitori ruși, moldoveni, ucraineni din acea regiune, care nu mai avuseseră preot pentru o înmormântare, pentru o cununie, pentru un botez, au beneficiat de sutele de preoți care au fost trimiși din țară pentru a redeschide bisericile, pentru a săvârși acolo sfintele slujbe, pentru a desfășura acolo lucrare educațională și de caritate”, a mai spus părintele mitropolit.
În cadrul sesiunilor plenare și de comunicări, istorici și cercetători din România și Republica Moldova au susținut prelegeri pe teme relevante legate de contextul geopolitic al anilor 1940–1945, urmările războiului și impactul acestora asupra destinului național.Simpozionul s-a desfășurat în perioada 12-13 mai la Cercul Militar Iași.
Sesiune suplimentară pentru elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat și cel de absolvire a gimnaziului
Un polițist din Edineț a fost reținut de CNA, iar alți patru sunt cercetați în libertate
Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Marcel Dumbravan, audiat în Comisia de evaluare
Cea de-a doua lună a verii, denumită Cuptor, începe cu temperaturi în jur de 30 de grade, fără precipitaţii
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice
CSAT: România va continua să sprijine Ucraina în lupta pentru apărarea suveranității sale.
Geniștii Armatei Naționale au neutralizat 22 de obiecte explozive din al Doilea Război Mondial în luna iunie
Trei localități din municipiul Chișinău vor beneficia de o rețea modernă de canalizare
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie: „Ideile și experiențele lor sunt extrem de valoroase”
Republica Moldova atinge un nou record de energie regenerabilă: pe 29 iunie, ponderea a depășit 48%
Luna iulie va fi cu temperaturi ridicate și precipitații reduse
Investițiile în eficiența energetică a clădirilor pot reduce cheltuielile pentru resurse energetice cu circa 120 milioane de lei
Cinci pacienți cardiaci au fost operați prin tehnici minim-invazive la SCR „Timofei Moșneaga”
Restricții de circulație în Chișinău în perioada 1-7 iulie
VIDEO // Dosar vizând acte de identitate românești false. Peste 7 mii de originari din fostele state sovietice și-au stabilit domiciliu fictiv în România
Secretariatul Comunității Energetice a salutat progresele Republicii Moldova în integrarea în piața energetică a UE
Germania și Ucraina au în vedere o cooperare tehnologică mai strânsă și producția comună de armament pe teritoriul Ucrainei