
Trei cazuri de boală Lyme, asociate mușcăturilor de căpușe, au fost înregistrate în capitală
Trei cazuri de boală Lyme, asociate mușcăturilor de căpușe, au fost înregistrate în ultima săptămână în capitală. Datele au fost prezentate astăzi de șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, la ședința săptămânală a serviciilor primăriei capitalei, transmite MOLDPRES.
Infecția este considerată cea mai frecventă zoonoză cu transmitere vectorială în Republica Moldova. Anul trecut, circa 250 de persoane s-au infectat cu Boala Lyme, după ce au fost mușcate sau înțepate de căpușe.
Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a subliniat că, odată cu venirea primăverii, căpușele reprezintă unul dintre pericolele ce apar atunci când persoanele petrec timpul în spații verzi, iar mușcătura lor poate cauza o serie de boli grave, precum: boala Lyme, febra Q, encefalita acariană, tularemia, febra hemoragică de Crimeea-Congo.
„Omul poate fi înțepat accidental de căpușe, când ajunge în arealul de răspândire al lor. Acestea, cel mai des, se atașează în regiunea capului, gâtului, membrelor inferioare și superioare. În momentul muşcăturii, căpuşa secretă salivă ce conţine substanţe anestezice, astfel muşcătura rămâne neobservată”, a remarcat Olesea Croitor.
Specialiștii în sănătate menționează că semnul cel mai evident și frecvent al bolii Lyme este o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre persoanele mușcate de căpușe.
„Adesea, leziunea este însoțită de alte manifestări acute ce apar la 3-32 de zile de la înțepătura căpușei: astenie, febră, cefalee, dureri ale articulațiilor, dureri musculare – semne clinice de boală ce necesită adresare urgentă la medic, care va prescrie investigații de laborator și un tratament corespunzător”, a afirmat Olesea Croitor.
Pentru a preveni mușcătura de căpușă este necesar să evitați zonele cu iarbă înaltă, să folosiți îmbrăcăminte de culori deschise, cu mâneci și pantaloni lungi. De asemenea, este important să verificați minuțios prezența căpușelor agățate pe haine sau corp. La fel, este necesar să verificați și animalele de companie.
„Riscul de transmitere a bolii scade odată cu depistarea timpurie și înlăturarea corectă a căpușei. La efectuarea procedurilor de înlăturare nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, sau aplicarea uleiurilor, ojei etc. Acestea ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului”, a explicat Olesea Croitor.
Înainte de a extrage căpușa, medicii recomandă să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod de 3-5% sau alcool etilic de 70%. Ulterior, cu penseta se apucă căpușa, cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele. Locul mușcăturii se spală cu apă cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod sau alcool etilic.
Un bărbat a fost amendat cu 35 mii de lei pentru acte de huliganism în timpul unui zbor
Președinta Maia Sandu invită diaspora din Franța la o discuție despre Republica Moldova
În zilele de odihnă, polițiștii au înregistrat peste 3 400 de încălcări în traficul rutier
În Republica Moldova este marcată Ziua internațională a asistenților medicali
Zece elevi au fost premiați la Olimpiada republicană la Științe
Marta Kos la Congaz, UTA Găgăuzia: „Investiția în femei este şi în comunitate, iar UE susține ideile, curajul și inițiativele acestora”
Un nou Cod galben de înghețuri, anunţat pe teritoriul Republicii Moldova
Peste o mie de persoane au celebrat Ziua Europei la standul UN Women Moldova, promovând egalitatea de gen prin inovație, artă și tehnologie
USMF „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova, deţinătoarea Marelui Premiu EUROINVENT 2025 la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării de la Iaşi
Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Granturi pentru dezvoltarea inițiativelor de coeziune socială conduse de tineri, oferite de PNUD Moldova
Preşedintele Parlamentului Igor Grosu, asigurat de omologi din UE: „R.Moldova - tot mai aproape de marea familie europeană”
Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale R. Moldova, potrivit unui raport al mișcării Salvează Solul
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Rusia respinge ca inacceptabil ultimatumul de încetare a focului în Ucraina
Peste 300 de tineri au participat la un Târg al Oportunităților Educaționale, desfășurat la Bălți
R. Moldova, alăturată comunității internaționale în marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Plantelor
Ministrul de externe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen: „Republica Moldova are determinarea necesară pentru a avansa pe calea integrării europene”
Avere nejustificată de peste 1,8 mln de lei, depistată de ANI la doi funcționari și la un membru al familiei lor
Situaţie excepţională la Bălţi: un gol, depistat sub stratul de beton al carosabilului unei străzi
Moldovenii care muncesc în Italia vor beneficia de prestații sociale. Acordul urmează a fi votat în Camera Deputaților din Italia
Trei cazuri de boală Lyme, asociate mușcăturilor de căpușe, au fost înregistrate în capitală
Vicepremierul Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu ambasadorii țărilor din formatul Nordic-Baltic 8
Salvatori din Republica Moldova participă la un exercițiu internațional desfășurat în Bulgaria