ro
Descoperă Moldova
17 Mai, 2025 / 19:29
/ Acum 1 zi

Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare

Turismul durabil poate contribui la dezvoltarea economică la nivel local și la construirea încrederii între comunități. De-a lungul timpului, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și partenerii săi – Uniunea Europeană, Elveția, Suedia, Marea Britanie, Japonia - au implementat peste 84 de proiecte de infrastructură în 71 de localități, cu un buget total de 12,2 milioane de dolari, transmite MOLDPRES.

Potrivit coordonatorului de programe PNUD, Olesea Cazacu, turismul nu este doar despre peisaje frumoase, ci şi despre un catalizator care aduce beneficii multiple.

„Astfel, turismul generează locuri de muncă, inclusiv pentru femei și tineri, contribuind la reducerea șomajului și la îmbunătățirea nivelului de trai; sprijină colaborarea intersectorială și contribuie la dezvoltarea parteneriatelor; facilitează dialogul intercultural și incluziunea socială; stimulează inovația prin introducerea tehnologiilor verzi, a economiei circulare și a serviciilor turistice diversificate; promovează patrimoniul local și consolidarea identității comunitare”, punctează sursa citată.

În anul 2021, regiunile Cahul și Ungheni și-au creat propriile branduri, o premieră pentru Republica Moldova, realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Identitățile vizuale dezvoltate au contribuit la consolidarea competitivității în multiple domenii, inclusiv turism, investiții, atragere a afacerilor, exporturi, promovare externă și atragere a capitalului uman, beneficiind atât comunitățile rurale și urbane, cât și entitățile economice, instituțiile publice și asociațiile obștești, spune reprezentanta PNUD.

„Conservarea patrimoniului cultural este un accelerator pentru turismul rural. Iată de ce PNUD și UE au susținut conservarea a două edificii de amploare: Circul din Chișinău și Cetatea din Tighina/Bender. Au mai fost conservate și restaurate zece obiective culturale de pe ambele maluri ale râului Nistru. Or, restaurarea obiectivelor patrimoniului cultural atrage nemijlocit atenția vizitatorilor împrejurul regiunilor mai puțin cunoscute. Pentru a promova acestei destinații a fost creată Platforma Turism, care se ocupă de promovarea destinațiilor”, estimează PNUD.

La fel, PNUD a adoptat abordarea clusterizării economice ca unul din principalele elemente pentru o economie competitivă sustenabilă, digitală și rezilientă. În baza acestei abordări, au fost create patru clustere turistice în Cahul, Ungheni și Dubăsari: Via Cahul; Dealurile Măgurii; Inima Nistrului; Riviera Nistrului

„Un turism care respectă mediul nu este doar o tendință, ci o necesitate pentru a asigura un viitor prosper pentru regiunile noastre. Prin adoptarea acestor practici, Moldova se poziționează ca o destinație responsabilă și atractivă pentru turiștii conștienți de impactul lor”, rezumă PNUD.