STUDIU: Calitatea apei a fost evaluată pozitiv în mai multe regiuni ale R. Moldova, cu un scor mediu de 4,3 puncte dintr-un maxim de 5
Un sondaj realizat de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice CIVIS, la solicitarea unității de implementare a proiectului Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova, a identificat principalele provocări și perspective din sectorul de apă și canalizare în localitățile beneficiare ale proiectului, estimate într-un raport făcut astăzi public, transmite MOLDPRES.
Studiul, realizat în perioda aprilie-iunie 2024, a implicat peste două mii de respondenți din municipiile Soroca și Comrat, orașul Vulcănești și satele din raioanele Râșcani și Cahul. Scopul principal al cercetării a constat în evaluarea nivelului de satisfacție al populației cu privire la serviciile de alimentare cu apă și canalizare.
Principalele constatări ale sondajului s-au referit la calitatea apei; accesul la servicii de apă şi canalizare; continuitatea serviciilor şi costurile serviciilor de apă şi canalizare.
Potrivit sondajului, în general, calitatea apei a fost evaluată pozitiv în toate regiunile vizate, cu un scor mediu de 4,3 puncte dintr-un maxim de 5. Aspectul apei a fost cel mai bine apreciat, cu un scor de 4,5 puncte. „Totuși, în raionul Cahul, percepția asupra calității apei a fost mai puțin favorabilă, cu un scor de 3,8 puncte, iar în raionul Râșcani, evaluările privind mirosul apei au fost mai scăzute cu un scor de 3,9 puncte”, arată raportul.
De asemenea, o proporție semnificativă a gospodăriilor din localitățile vizate nu beneficiază de servicii de apă gestionate în condiții de siguranță. „În raionul Cahul, 70% dintre gospodării nu au acces la aceste servicii, urmat de orașul Vulcănești, cu 34%, și raionul Râșcani, cu 17%. Chiar și gospodăriile conectate la rețelele existente se confruntă cu dificultăți, inclusiv cu calitatea scăzută a apei și cu deconectări frecvente”, conform sondajului.
Problemele de continuitate a serviciilor de apă sunt cel mai accentuate în raioanele Cahul, Râșcani și în municipiul Comrat. Aproape o treime dintre gospodării au raportat întreruperi prelungite ale alimentării cu apă, care au durat până la 7 zile. În raionul Cahul, 18% dintre gospodării au experimentat deconectări care au depășit şapte zile.
În ceea ce privește costurile, respondenții au declarat că sunt dispuși să plătească, în medie, 13,1 lei pentru serviciile de apă și canalizare, sumă cu 20% mai mică decât tariful actual. Cu toate acestea, majoritatea respondenților au indicat că ar fi dispuși să plătească mai mult, în cazul în care serviciile ar fi de o calitate mai bună.
FOTO Vladimir Bolea la Ceadâr-Lunga: „Vom continua să lucrăm împreună pentru a transforma regiunea într-un loc mai bun pentru toți locuitorii săi”
Descoperim Moldova cu #MOLDPRES: Sărbătorile de iarnă se încheie cu Boboteaza, eveniment marcat de multe tradiții şi obiceiuri
FOTO Vladimir Bolea, la Bălţi: „Vom continua să ajutăm la implementarea proiectelor locale, ca oamenii să beneficieze de condiții de viață mai bune”
Plăcintele moldovenești, incluse în topul celor mai bune deserturi din lume
Liceul din Sănătăuca, Floreşti, renovat prin intermediul Programului activităților de reintegrare
GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: Un pod din raionul Hânceşti – în reconstrucţie. Drumarii continuă reabilitarea lucrărilor de artă
SATUL EUROPEAN // Investiții de 2,25 milioane de lei în comuna Băiuș din Leova. A fost modernizată Casa de cultură din localitate și amenajată o zonă de agrement
Drumarii au reluat lucrările de întreţinere pe mai multe trasee din regiune
FOTO Un nou complex sportiv multifuncţional va fi construit în oraşul Căuşeni
1 200 de grădinițe din Republica Moldova vor fi dotate cu „Insule de lectură”
Deputații vor examina un proiect de lege pentru prevenirea geoblocării nejustificate
Proiectele moldo-române în domeniul transporturilor, analizate la Chișinău
Ministrul Alexei Buzu oferă detalii despre compensațiile acordate la energia electrică
GALERIE FOTO // Ședința Guvernului Republicii Moldova din 5 februarie 2025
Președinta Maia Sandu, despre criza energetică: Nu am permis Rusiei să ne îngenuncheze nici de această dată
BNM a majorat rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară
19 adulți și 17 copii au suferit intoxicații cu monoxid de carbon în prima lună a anului curent
Peste 11 milioane de metri cubi de gaze, procurate în cinci zile de Energocom pentru consumatorii din stânga Nistrului
Compania „Teleradio-Moldova” confirmă: Semnalul postului Moldova 1 e preluat de cel puțin doi operatori din regiunea transnistreană
Agenții economici rău-platnici vor ajunge în vizorul autorităților. O bază de date va fi creată pe Platforma MConnect
Acces gratuit pentru cetățeni la 12 posturi TV din spațiul audiovizual național
Cristina Gherasimov, discuții cu Marilena Raouna: Am vorbit despre prioritățile țării în perspectiva Președinției cipriote a Consiliului UE
Profesorii implicați în evaluarea lucrărilor de examen vor beneficia de o remunerare mai mare
SUA se retrag din mai multe instanţe ale ONU
Cuantumul minim de asigurare pentru operatorii aerieni va fi majorat