ro
Aderare la UE
04 Aprilie, 2025 / 05:39
/ Acum 19 ore

Politica socială și ocuparea forței de muncă, în discuție la Bruxelles. Cristina Gherasimov: „R. Moldova a făcut progrese în acest domeniu”

Capitolul 19 – Politica socială și ocuparea forței de muncă, un domeniu esențial în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, este analizat în aceste zile la Bruxelles, în cadrul screening-ului bilateral cu Uniunea Europeană, comunică MOLDPRES.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a evidențiat progresele realizate de Repuiblica Moldova în acest sector, aspect subliniat și în Pachetul de extindere 2024, notează MOLDPRES.

„Țara noastră a făcut progrese în acest domeniu prin măsuri ce vizează creșterea nivelului de ocupare a forței de muncă și îmbunătățirea conectării dintre instituțiile de asistență socială și cele responsabile de angajare. Astfel, doar în primele trei luni ale anului curent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a ajutat 5.000 de oameni să-și găsească un loc de muncă”, a declarat Gherasimov.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Mihai Gabriel Ciobanu, a punctat impactul acestor reforme asupra cetățenilor.

„Implementarea politicilor în acest domeniu înseamnă condiții de muncă mai bune, în care să fie protejate și respectate drepturile, egalitate de șanse și acces nediscriminatoriu pe piața forței de muncă, mai multe fonduri europene, pentru realizarea proiectelor din domeniul social și modernizarea sistemelor de protecție socială”, a afirmat Mihai Gabriel Ciobanu.

Reprezentanta Biroului pentru Integrare Europeană, Marinela Șeremet, a subliniat importanța alinierii la legislația UE în acest sector.

„Punerea în aplicare a legislației europene în acest domeniu ne va ajuta să creăm locuri de muncă mai sigure și mai bine plătite. Odată cu acestea, mai mulți tineri vor putea să-și deschidă afaceri în comunitatea lor, mai mulți moldoveni vor dori să revină acasă, părinții și bunicii vor avea pensii mai bune, iar noi toți vom putea să ne construim un viitor mai prosper aici, acasă”, a specificat Marinela Șeremet.

Capitolul 19 din procesul de aderare la UE vizează politica socială și ocuparea forței de muncă. Acesta prevede protecția drepturilor lucrătorilor, siguranța la locul de muncă, egalitatea de tratament și dialogul social. De asemenea, include măsuri pentru reducerea sărăciei, sprijinirea grupurilor vulnerabile, creșterea ocupării forței de muncă și accesul la fonduri europene pentru proiecte sociale.