ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Petroliştii vor reduce preţurile la benzină şi motorină cu 20-30 de bani

14:50 | 17.11.2014 Categorie: Economie

Chișinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Companiile petroliere vor reduce, de mîine, preţurile la benzină şi motorină cu 20-30 de bani pe litru. O declaraţie în acest sens a făcut după întrevederea de astăzi cu reprezentanţii companiilor vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, informează MOLDPRES.

 

Ieftinirea carburanţilor se va produce pe fondul reducerii preţului la petrol la bursele internaţionale. Preţul petrolului Brent cu livrare în decembrie a scăzut la mijlocul săptămînii trecute sub nivelul de 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel atins în ultimii patru ani, din cauza semnelor că OPEC nu vrea să reducă producţia pentru a restrînge oferta în exces.

 

Ministrul Economiei a mai declarat că va purta discuţii astăzi cu Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, pentru a vedea care sînt prognozele privind evoluţia cursului de schimb valutar. Petroliştii spun că, deşi preţul petrolului este în scădere continuă, ei sînt nevoiţii să menţină preţul la carburanţi din cauza deprecierii monedei naţionale în raport cu dolarul SUA.

 

Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat în şedinţa de Guvern din săptămîna trecută o reducere mai substanţială a preţurilor la produsele petroliere în Moldova. Micşorarea preţurilor la benzină şi motorină efectuată anterior în Moldova cu circa 50 de bani pentru un litru a fost una „cosmetică” şi nu reflectă toate tendinţele pe piaţa mondială a produselor petroliere, consideră premierul.


Preţul la cea mai solicitată benzină Premium 95 este de 18.15-18.20 lei per litru, iar la motorina Euro - 17.07-17.10 lei per litru.

img14001092

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!