ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Companiile petroliere ieftinesc din nou benzina şi motorina

11:55 | 21.12.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Mai multe benzinării au ieftinit în această noapte benzina şi motorina cu peste 20 de bani per litru. Prețurile la pompă la stațiile de alimentare la cea mai solicitată benzină Premium au coborît la 17.37 lei per litru, faţă de 17.60 lei cît costa anterior. Staţiile PECO au afişat şi noi preţuri la motorina Euro, respectiv 16.37 lei pentru un litru, informează MOLDPRES

Este a doua ieftinire din această săptămînă şi a patra reducere consecutivă, cu începere din luna octombrie 2014, a prețurilor de vînzare a benzinei și motorinei.

Companiile petroliere au ieftinit, de la 15 decembrie, motorina şi benzina cu pînă la 35 de bani şi respectiv 30 de bani pe litru.

Şoferii se aşteptau la o scădere mai pronunţată a preţurilor la carburanţi pe fondul evoluţiilor la bursele internaţionale, unde barilul de petrol a ajuns la preţurile din timpul crizei din 2009. Preţul petrolului Brent a coborît sub 60 de dolari pe baril pentru prima oara din mai 2009 pînă în prezent, în condiţiile în care producătorii nu dau semne că vor reduce cantităţile.

Preţul petrolului Brent îşi va continua declinul, probabil, şi anul viitor şi ar putea coborî la 50 de dolari pe baril, potrivit unui sondaj Bloomberg. OPEC, care furnizează 40 la sută din necesarul de petrol la nivel global, nu intenţionează să reducă producţia.

Pe de altă parte, petroliştii din R. Moldova declară că ar suporta pierderi în cazul unor ieftiniri mai mari în condiţiile în care de la începutul anului leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul SUA cu 20 la sută.

img14002202

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!