ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cifra de vînzări în sectorul comunicaţiilor electronice a crescut cu 7,5 la sută, în trimestrul întîi

18:37 | 30.06.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Volumul total al veniturile provenite în sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă, Internet mobil dedicat, telefonie fixă, Internet la puncte fixe, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi în sectorul respectiv) a crescut în primul trimestru cu 7,5 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. Cifra de vînzări s-a ridicat la 1 miliard 688,6 milioane de lei, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), relatează MOLDPRES.

Experții ANRCETI explică creşterea prin sporirea volumului de vînzări pe toate segmentele de piaţă cu excepţia sectorului difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale. În acest sector vînzările serviciilor respective au scăzut, comparativ cu primul trimestru al anului 2014, cu 3,3 la sută, la 80,7 milioane de lei.

Astfel se confirm previziunile ANRCETI care se așteptau la o continuare a tendințelor de creștere din anul trecut. „Pe pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil vor creşte vînzările, traficul de Internet și viteza de accesare a acestuia, dar şi numărul de abonaţi, rata de penetrare a serviciilor respective”, aprecia Roman Bahnaru, şef adjunct al Direcţiei executive reglementări din cadrul ANRCETI.

A întrecut așteptările experților evoluția pieței de telefonie mobilă și fixă. Piaţa serviciilor de telefonie fixă a revenit pe o creştere de 4,5 la sută, în primul trimestru al anului 2015, după ce şase ani consecutiv vînzările au fost într-o scădere continuă, pe fondul unei diminuări nesemnificative a numărului de abonaţi.

Potrivit raportului ANRCETI, cea mai mare rată de creştere a veniturilor – de peste 14% - a fost înregistrată pe piaţa serviciilor de acces dedicat la Internet mobil. O rată de creştere relativ mai mică – de 13,1 la sută - a fost atestată pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe, unde veniturile din vînzarea serviciilor respective au sporit cu 29,7 mln lei şi au ajuns la circa 256 de milioane de lei. Volumul total al vînzărilor pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă a crescut cu 4,8 la sută, iar pe piaţa serviciilor de telefonie fixă – cu 4,5 la sută.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!