ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRCETI a retras licenţele de activitate a trei furnizori de servicii publice de comunicaţii electronice

11:49 | 15.07.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a revocat licenţele pentru furnizarea serviciilor publice de comunicaţii electronice a trei companii. Acestea „nu şi-au onorat timp îndelungat obligaţia de achitare a plăţilor pentru utilizarea resurselor de numerotare atribuite, obligaţie stabilită în legislaţia în vigoare”, potrivit unui comunicat al ANRCETI, informează MOLDPRES.

Instanţa de judecată a emis o hotărîre, în baza unei decizii a ANRCETI, prin care a revocat dreptul companiei ALIT de a furniza servicii de comunicaţii electronice. În cazul celorlalte două companii, MBI-COMREŢ şi NECCOM GRUP, hotărîrile se află la etapa de examinare în judecată.

Autoritatea de reglementare în comunicaţii a acordat anterior licenţe celor trei companii prin autorizarea generală. Operatorii însă nu au achitat plăţile pentru utilizarea resurselor de numerotare atribuite. Ulterior ANRCETI a emis prescripţii, inclusiv repetate, în care le-a cerut companiilor să achite datoriile acumulate. Dar şi după aceste demersuri, ele nu au îndeplinit prescripţiile şi, respectiv, nu au înlăturat încălcările constatate. Companiile vizate nu s-au conformat cerinţelor nici după suspendarea dreptului de a furniza servicii de comunicaţii electronice, fapt confirmat ulterior de către instanţele de judecată.

Potrivit raportului ANRCETI cu privire la acţiunile de monitorizare şi control efectuate în primul semestru al anului 2015, au mai fost emise prescripţii la adresa companiilor NETWORK SOLUTIONS şi OVATEL TDM. Companiile respective nu au publicat pe paginile sale de Internet informaţiile despre parametrii de calitate a serviciilor prestate, nu au asigurat corespunderea contractelor tip de furnizare a serviciilor cu cerinţele actelor normative în vigoare şi nu au achitat plata de reglementare.

Autorii raportului notează că după avertizare cele două companii s-au conformat cerinţelor ANRCETI şi au înlăturat încălcările consemnate în prescripţii.

În prima jumătate a acestui an ANRCETI a efectuat 55 de controale, cu mai bine de 40 la sută mai puţin decît în primul semestru al anului 2014.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img15004763

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!