ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Evoluţia pieţei serviciilor de Internet mobil de mare viteză confirmă prognozele ANRCETI

14:56 | 02.09.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. Numărul utilizatorilor de Internet în bandă largă la puncte mobile, care le oferă viteze sporite de acces, a crescut cu 4,3 la sută, în primul semestru faţă de perioada similară a anului precedent. Evoluţia pieţei confirmă prognozele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) care anticipa anterior că cele mai dinamice pieţe vor continua să fie pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil, informează MOLDPRES.

„Pe pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil vor creşte vînzările, traficul de Internet și viteza de accesare a acestuia, dar şi numărul de abonaţi, rata de penetrare a serviciilor respective”, aprecia Roman Bahnaru, şef adjunct al Direcţiei executive reglementări din cadrul ANRCETI.

Serviciul de presă al autorităţii de reglementare precizează că majoritatea persoanelor, circa 1,3 milioane, care accesează Internetul pe telefonul mobil sînt utilizatori ai serviciilor 3G. Numărul acestora s-a majorat în primele şase luni ale anului cu 9,3 la sută. O creştere impresionantă, de 80 la sută, a înregistrat numărul utilizatorilor care au folosit tehnologia 4G.

Creșterea numărului de utilizatori ai Internetului mobil în bandă largă a condus la sporirea ratei de penetrare a acestui serviciu la 100 de locuitori pînă la 34,9 la sută. Volumul total al veniturilor provenite din vînzarea serviciilor de acces la Internet la puncte mobile a crescut, în primul semestru, cu 43,4 milioane de lei.

Specialiștii ANRCETI explică creşterea traficului de Internet prin intermediul telefonului mobil prin faptul că tot mai mulţi abonaţii procură şi utilizează smartphone (ce au caracteristici tehnice mai avansate), iar operatorii reţelelor mobile 3G şi 4G extind aria de acoperire a teritoriului şi populaţiei cu servicii de acces la Internet cu viteze mai mari.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!