ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi artişti plastici și-au expus la Chişinău lucrări de caligrafie executate manual

18:06 | 17.11.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. O expoziţie de caligrafie, executată manual, a fost inaugurată astăzi la Biblioteca Naţională, relatează MOLDPRES.

Raisa Melnic, şefa Direcţiei Programe culturale a instituției a menționat la vernisare că "arta caligrafică executată manual se pierde odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaţionale, dar ea trebuie susţinută şi promovată. Caligrafia este foarte importantă în activitatea editorială. Această artă a apărut încă în Egiptul Antic, atunci se făceau inscripţii pe stînci. La cărţile vechi şi rare fiecare compartiment începe cu o literă scrisă caligrafic de mînă", a spus Raisa Melnic.

Artistul plastic Valentin Bologa, unul dintre autorii lucrărilor a precizat că a realizat un portret de-al lui Mihai Eminescu, pe care sînt încrustate versuri ale marelui poet. "Vreau să promovez arta caligrafică, dar şi să îndemn vizitatorii să citească sau să recitească opera lui Mihai Eminescu. Eu personal am citit integral creaţiile eminesciene de două ori, şi de fiecare dată am descoperit ceva nou", a adăugat Valentin Bologa. Artistul a mai adus la expoziţie versuri scrise caligrafic, pe care le-au compus Grigore Vieru şi Serghei Esenin, dar şi proverbe româneşti, hieroglife japoneze, care simbolizează cuvintele "bucurie", "Valentin".    

La rîndul său, plasticianul Valeriu Herţa a afirmat că "fără caligrafie nu există o carte frumoasă, iar fără o carte frumoasă nu există cultură". Herţa a spus că în prezent în ţară avem puţini artişti plastici, care practică caligrafia. "E vorba de Alexei Colîbneac, Roman Coţiuba. Alexandru Macovei a emigrat în SUA, iar Isaia Cîrmu, Grigore Bosenco şi Ilia Bogdesco au decedat, din păcate", a subliniat Valeriu Herţa. Potrivit sursei citate, în a doua jumătate a lunii decembrie la Facultatea de arte plastice şi design a Universităţii Pedagogice "Ion Creangă" va fi inaugurată o expoziţie, la care vor participa artişti-caligrafi începători şi profesionişti din toată ţara.

Expoziţia de caligrafie a artiştilor plastici Valentin Bologa şi Valeriu Herţa va fi deschisă la Biblioteca Naţională pînă pe 20 decembrie. 

(Reporter D. Moraru, editor M. Jantovan)    

img15007892

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!