ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viaţă scriitorul Pavel Darie

11:14 | 21.11.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Poetul, prozatorul şi traducătorul Pavel Darie s-a stins din viaţă în noaptea de 19 spre 20 noiembrie la vîrsta de 85 de ani, informează MOLDPRES.

Pavel Darie s-a născut la 6 noiembrie 1930 în satul Prajila, raionul Floreşti, judeţul Soroca. În 1950-1955 a studiat la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova, avîndu-l în calitate de coleg pe cunoscutul poet rus Evgheni Evtuşenko.

A fost redactor la ziarul „Colhoznicul Moldovei”, şef de secţie la săptămînalul „Cultura Moldovei”, redactor, apoi şef de redacţie la Editura „Cartea Moldovenească”.

În 1954, Pavel Darie a debutat cu volumul de versuri pentru copii „Ce-a fost în pădure?”, urmat de cărţile de versuri şi proză pentru copii: „Sputnicul – steluţa noastră” (1959) şi „Povestea bobului de grîu” (1962).  De asemenea, a semnat volumele de poezie „Dor de mamă”, „Vase comunicante”, „Am vrut să ştiu”, „Scrisoare către tine”, „Cîntece de iarnă”, „Viaţă de legendă”, „Steaua care lacrimă” şi povestea „Bob de grîu”.

A tradus din creaţia scriitorilor I. Turghenev, E. Vinokurov, Ianka Kupala, din autori italieni, francezi, indieni etc. A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul cu Cărţi pentru traducerea eposului sanscrit „Ramayana” (1988).  

Duminică, la ora 10.30, sicriul cu corpul neînsufleţit al regretatului scriitor va fi adus la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla” din Chişinău. Pavel Darie va fi înmormîntat mîine, 22 noiembrie, la Cimitirul catolic din capitală.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img15008037

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!