ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 20 de tone de mere cu acte moldovenești au fost distruse pe un poligon din Rusia

10:23 | 17.03.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Circa 20 de tone de mere moldovenești au fost distruse de angajații oficiului din Rostov și Volgograd al inspecției fitosanitare ruse Rosselhoznadzor pe un poligon din regiunea Rostov, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat al Rosselhoznadzor, difuzat pe 16 martie, cazul a avut loc pe 8 martie, cînd poliția rusă a oprit la kilometrul 944 de pe traseul ”Don” un camion cu 19,8 tone de mere proaspete. Din spusele șoferului, acestea trebuiau să ajungă din Moscova în Simferopol.

În urma verificărilor efectuate de inspectori fitosanitari s-a constatat că merele erau transportate în cutii de carton, ce nu erau marcate și nu aveau etichete care să conțină informații cu privire la denumirea produsului și producător. Mai mult, inspectorii ruşii susțin că lipseau actele care ar fi demonstrat controlul fitosanitar.

Singurul document prezentat de șofer a fost certificatul de conformitate ce demonstra că țara de origine a producției este Republica Moldova.  În documentele de însoțire figura o întreprindere care, potrivit Registrului unic de stat al persoanelor juridice din Federația Rusă, a fost radiată din registru.

Merele au fost confiscate și distruse pe 14 martie pe poligonul de deșeuri solide Novoshakhtinsk din regiunea Rostov.

Anterior șeful autorității de supraveghere a pieței agroalimentare Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, declara că Rusia va înăspri regulile de intrare pe piața sa prin adoptarea unor măsuri care îi vor obliga pe exportatorii moldoveni de mere și pere să livreze producția doar prin punctele de control din Rusia situate în regiunile Belgorod, Kursk și Breansk. Ulterior Serviciul federal rus a anunțat că a suspendat temporar, din 14 martie, importul de legume şi fructe, cu certificate fitosanitare moldoveneşti, pe piața rusă prin Belarus.

Federația Rusă are suspiciuni că prin Belarus se fac reexporturi de mere și pere din Uniunea Europeană sub marca Republicii Moldova. ”În acest sens, Rosselhoznadzor nu exclude posibilitatea de a introduce restricții la importul de astfel de produse pentru companiile care au fost implicate în asemenea scheme ilegale”, se arăta într-un comunicat al  inspecției ruse difuzat în luna ianuarie.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img16002152

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!