ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un protest de amploare a avut loc în centrul capitalei

14:54 | 24.04.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. Un protest de amploare a avut loc astăzi în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din capitală împotriva guvernării și a deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) de respingere a inițiativei de a organiza un referendum constituţional, informează MOLDPRES.

La manifestație au participat simpatizanți ai Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și ai Partidului Acțiune şi Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, și cel al Partidului Nostru, Renato Usatîi, au anunțat că nu vor participa la protestul de astăzi, din motiv că „nu le-ar fi convenit ziua desfășurării protestului”.

La începutul manifestației, organizatorii protestului au anunțat că „administratorii companiilor de transport interurban au fost amenințați că vor rămîne fără licență dacă nu-și sistează astăzi activitatea, astfel mii de oamenii nu au putut ajunge la manifestație”.

„Nu putem admite ca cineva să-și bată joc de țara noastră, să ne calce drepturile în picioare, să ne fure, iar noi să continuăm să trăim în sărăcie. Oamenii așteaptă o lege dreaptă, de asta cerem în continuare stabilirea de urgență a datei alegerilor anticipate, desfășurate concomitent cu alegerile prezidențiale și referendumul constituțional”, a declarat președintele Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase. 

Acesta a opinat, în repetate rînduri, că R. Moldova ar fi ”un stat capturat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc”.

„Am venit aici cu deputații din fracțiune și colegii din mai multe raioane ale țării pentru a fi împreună atunci cînd R. Moldova are nevoie de o schimbare, trebuie să „batem cuiul” în această guvernare și să schimbăm lucrurile în țară”, a susținut deputatul PLDM, Tudor Deliu.

Protestatarii au adoptat o rezoluție în care solicită guvernării îndeplinirea revendicărilor sus-menționate.

Protestele Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” au luat amploare în primăvara anului 2015, iar din septembrie a aceluiași an, manifestațiile au luat un caracter permanent, prin proteste non-stop cu trai în corturi. Cetățenii au solicitat repetat îndeplinirea revendicărilor populare, printre care - organizarea alegerilor parlamentare anticipate, schimbarea clasei politice și intervenirea partenerilor de dezvoltare în schimbarea situației din țară.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16003295

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!