ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O misiune a FMI a sosit într-o vizită de cinci zile la Chișinău

11:02 | 23.05.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mai /MOLDPRES/. O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, a sosit într-o vizită la Chișinău pentru a continua dialogul cu autoritățile moldovene privind politicile economice și financiare, informează MOLDPRES.

Misiunea își propune să continue ”dialogul cu privire la politicile economice și să avanseze în discutarea reformelor propuse de Guvern și Banca Națională a Moldovei, ca elemente importante ale unui nou program susținut de FMI”, menționa anterior într-un comunicat de presă Armine Khachatryan, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova. Rezidentul FMI preciza că ”misiunea nu va avea mandat pentru încheierea unui acord cu privire la un nou program”. 

Este cea de-a doua misiune a FMI din acest an. O echipă de experţi ai Fondului s-au aflat în vizită de lucru la Chișinău în perioada 23-29 februarie 2016. "Am avut discuții deschise și constructive, cu accent pe analiza evoluțiilor economice recente și discutarea politicilor promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și perfecționarea guvernării în sectorul financiar. Totuși, perspectivele rămîn deloc simple; pentru a le face față, va fi necesară o gestionare competentă a economiei”, menționa la încheierea misiunii șefa acesteia Ivanna Vladkova-Hollar.

Echipa de experți a FMI a propus autorităților o serie de recomandări, implementarea cărora ar duce la semnarea unui nou acord. Prim-ministrul Pavel Filip a declarat recent că speră ca o misiune FMI să vină la Chișinău cel mai tîrziu în luna iunie, ca prim pas spre deblocarea ajutoarelor financiare externe. Guvernul a realizat integral lista de obiective convenită pe termen scurt cu partenerii externi, în timp record, a menționat premierul în raportul său la 100 zile de mandat.

În nota informativă, anexă la proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2016, Ministerul Finanțelor accentuează că proiectul ”este bazat pe încheierea unui program de colaborare cu FMI, care are o importanță majoră pentru asigurarea durabilității bugetului, atît pe termen scurt, cît și pe termen mediu. Lipsa unui astfel de program ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de circa 4 679,5 milioane de lei”, dintre care 2,59 miliarde de lei finanțări nerambursabile.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16004064

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!