ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Academia de Ştiinţe a Moldovei a propus revenirea la „â” din „a” şi „sunt” în grafia limbii române

17:14 | 07.07.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică  (CSŞDT) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a aprobat astăzi un proiect de hotărîre care prevede revenirea la „â” şi „sunt” în grafia limbii române, potrivit normelor ortografice cuprinse în „Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române”, ediţia a II-a, Bucureşti, 2005, informează MOLDPRES.

Decizia a fost luată în conformitate cu prevederile Legii cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină nr. 3462 din 31 august 1989, ale Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti nr.3465 din 1 septembrie 1989, art. 71, alin. (1), ale Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, în temeiul Hotărîrii Prezidiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei nr. 73 din 9 septembrie 1994,  potrivit căreia denumirea corectă a limbii de stat (oficiale) a Republicii Moldova este limba română.

Totodată, CSŞDT a pus în sarcina Institutului de Filologie al AȘM elaborarea unei metodologii privind aplicarea normelor ortografice ale scrierii lui „â” şi „sunt” în grafia limbii române, ţinînd cont de Hotărîrea Adunării Generale a Academiei Române din 17 februarie 1993.

Raportul cu privire la aplicarea normelor ortografice ale scrierii lui „â” şi „sunt” în grafia limbii române a fost prezentat în cadrul CSŞDT de către directorul adjunct al Institutului de Filologie al AŞM, doctorul în filologie Nina Corcinschi.

Solicitată de MOLDPRES, Nina Corcinschi a afirmat că iniţiativa acestei hotărîri aparţine Institutului de Filologie al AŞM, care încă în 2009 a făcut demersuri oficiale pentru trecerea la „â” şi „sunt”.

„Iniţiativa a fost susţinută de întreaga comunitate academică, dar Parlamentul a tergiversat aprobarea acestei hotărîri. Întrucît există multe reacţii din partea societăţii civile privind contradicţia care există la etapa actuală între ortografierea lui  „î” din „i”  sau „â” din „a”, şi „sunt” sau „sînt”, Institutul de Filologie a reiterat acest proiect de elucidare a neconcordanţelor sus-numite, care a fost examinat şi aprobat astăzi în cadrul Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică”,  a precizat Nina Corcinschi.

Proiectul de hotărîre urmează să fie examinat de Guvern, pentru a fi ulterior prezentat spre aprobare Parlamentului R. Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16005522

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!