ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Daniel Ioniță şi-a început activitatea în calitate de Ambasador al României în R. Moldova

12:23 | 08.07.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. Daniel Ioniță şi-a început astăzi activitatea în calitate de Ambasador al României în R. Moldova, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă, oficialul a declarat că în noul său mandat îşi propune drept obiective: intensificarea dialogului politic, sporirea volumului schimburilor comercial-economice, implementarea proiectelor comune în domeniile energetic, infrastructurii şi al educaţiei, precum şi consolidarea legăturilor cultural-umanitare dintre cele două state.

Noul ambasador al României la Chişinău a menţionat faptul că este important ca R. Moldova să susţină în continuare parcursul european. „România rămîne mai departe cel mai solid şi onest partener al Chişinăului pe traseul său spre UE. Totuşi, atît partenerii europeni, cît şi SUA aşteaptă acum un angajament serios din partea Chişinăului faţă de programul de reforme. Este nevoie de fapte concrete şi nu de declaraţii”, a susţinut Ioniţă.

Referindu-se la conflictul Transnistrean, diplomatul a confirmat voinţa politică a României de a sprijini eforturile ce vizează „identificarea unei soluţii politice pentru problema transnistreană în cadrul formatului de negocieri „5+2”, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova”.

Totodată, oficialul a specificat că activitatea sa se va concentra şi asupra „dosarului energetic, cel al infrastructurii, asistenţa tehnică, asistenţa nerambursabilă din partea României, susţinerea proiectelor de succes precum extensia SMURD-ului, bursele pentru elevi şi studenţi, microbuzele şcolare şi programele de renovare a şcolilor şi grădiniţelor”.

În acelaşi timp, ambasadorul a anunţat că România va transmite prima tranşă a creditului de 150 de milioane de euro, asistenţă rambursabilă, atunci cînd vor fi îndeplinite toate condiţiile stabilite de ambele ţări, în special semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional. „Din cîte am observat pînă acum, negocierile au început. Personal sînt optimist în ceea ce priveşte posibilitatea finalizării cu succes a acordului la nivel tehnic în finalul etapei de negociere”, a afirmat Ioniţă.

Daniel Ioniță este diplomat de carieră. Şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgînd succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat la ministru plenipotențiar. Din ianuarie 2015 pînă în iulie 2016, a ocupat funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice la Ministerul Afacerilor Externe.

A fost responsabil de organizaţiile internaționale precum NATO, OSCE, Consiliul Europei, dar și de relațiile bilaterale cu Republica Moldova, SUA, Canada, Ucraina, Federația Rusă, Azerbaidjan, Armenia și statele din Asia Centrală.

Este căsătorit şi are o fiică.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16005540

img16005540

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!