ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Ianoş Ţurcanu a lansat două cărţi şi două CD-uri

17:09 | 26.07.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din capitală  a avut loc astăzi lansarea volumului de aforisme „Clopote de sticlă” şi a cărţii pentru copii „Dansul florilor” de scriitorul Ianoş Ţurcanu, la cea de-a 65-a aniversare. Tot aici au fost prezentate CD-urile „Iubiri nemuritoare” (romanţe) şi „Casino”(muzică uşoară) cu piese scrise şi interpretate pe versurile omagiatului, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi instituţia-gazdă.

În discursul său, directoarea bibliotecii Mariana Harjevschi a menţionat că Ianoş Ţurcanu este o personalitate marcantă în viaţa literar-artistică şi publică de la noi. „Este poet, prozator, eseist, autor de aforisme, dar, în acelaşi timp, şi bibliotecar. A fost prezent la aproape toate evenimentele culturale organizate de filialele bibliotecii noastre. Totodată, atunci cînd activa în calitate de şef-adjunct al Direcţiei Cultură a Primăriei municipiului Chişinău, coordona activitatea bibliotecilor”, a precizat Mariana Harjevschi.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a subliniat că Ianoş Ţurcanu este o prezenţă dinamică în viaţa noastră culturală. „El ştie a construi punţi de prietenie între oameni. În afară de poezie şi eseu, a scris 13 de cărţi de aforisme. Ianoş Ţurcanu a făcut lucruri extraordinare în domeniul muzicii - a scris peste 600 de texte de cîntece pentru interpreţii noştri de muzică uşoară şi populară”, a accentuat Mihai Cimpoi.

În cadrul evenimentului, coordonatorul Secţiei știinţe umanistice şi arte a AŞM, profesorul Victor Ţvircun i-a înmînat omagiatului medalia jubiliară „Academia de Ştiinţă a Moldovei”, iar Aliona Strîmbeanu -  diploma de onoare a Ministerului Culturii. 

Ianoş Ţurcanu  s-a născut la 26 iulie 1951 în satul Pelinia, raionul Rîşcani. A absolvit Colegiul de medicină din Bălţi (1970), Institutul de Medicină din Krasnodar, Rusia (1976) şi Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980). A activat la Centrul de pregătire şi antrenamente speciale ale piloţilor şi cosmonauţilor din orașul Soci (1976-1980). În 1992, revine în Moldova, fiind angajat la Direcţia Cultură a Primăriei Chişinău.

A debutat editorial în 1993 cu volumul de versuri pentru copii „Verde împărat”, urmat de cartea „Oglinda fermecată” (1994), menţionată cu Premiul Salonului Internaţional de  Carte (1995).  A semnat mai multe volume de versuri printre care: „Oră de anatomie”, „Contur”, „Apropo”, „Linişte nu va mai fi”, „Tatuaje pe nisip”, „Oglinda stranie” ş.a. Ianoş Ţurcanu a fost distins cu premii, diplome şi medalii la diverse concursuri literare din R. Moldova şi România. În 2010 a fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16006029

img16006029

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!