ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procuratura Anticorupție a oferit noi detalii privind schema fraudelor bancare

14:18 | 27.07.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Procuratura Anticorupţie (PA) şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) au prezentat astăzi noi detalii privind schema fraudelor din sectorul financiar-bancar, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Șeful PA, Viorel Morari, a menționat că toate cauzele penale au fost conectate într-o singură procedură privind spălarea banilor și plasarea veniturilor ilicite în sectorul legal şi investirea acestora în procurarea diferitor bunuri sau active financiare.

”În urma investigațiilor procurorilor anticorupție s-a stabilit că cinci agenți economici care fac parte din grupul omului de afaceri Veaceslav Platon au beneficiat de credite în valoare de 40 milioane dolari și 123 milioane de lei. Banii au fost transferați unor societăți aflate sub jurisdicția unor companii offshore. Ulterior, banii au fost transferați în Letonia unor societăți pe acțiuni, care erau înregistrate în alte țări precum Marea Britanie, Rusia, Ucraina ș.a. Transferurile au fost făcute electronic de la același IP electronic. Pentru a obține creditele respective au fost puse în gaj acțiuni și imobile ale băncii comerciale Moldinconbank, companiei de asigurări Asito și unele imobile din Federația Rusă”, a spus Morari.

De asemenea, procurorul-șef al PA a mai precizat că primarul orașului Orhei, Ilan Șor, care este în prezent reținut pentru 30 de zile într-un dosar similar „este complicele lui Platon și a beneficiat de un miliard de lei în urma tranzacțiilor dubioase efectuate de acesta”.

Potrivit oamenilor legii, în baza probelor acumulate, procurorii din R. Moldova, au cerut  autorităților abilitate din Ucraina, extrădarea omului de afaceri Veaceslav Platon. Acesta a fost reținut pe 25 iulie curent de serviciile secrete ucrainene, după ce a fost anunțat în căutare internațională de poliția moldovenească în dimineața zilei.

Omul de afaceri riscă închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de cinci ani.

(Reporter P. Beregoi, editor L. Alcază)

img16006055

img16006055

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!