ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Dodon: „R. Moldova trebuie să meargă pe calea independenței autentice”

08:38 | 04.08.2016 Categorie: Politică

Republica Moldova: 25 de ani de Independență

Igor Dodon, președintele PSRM, deputat în Parlamentul R. Moldova

Întrebare: După declararea independenței, Republica Moldova a putut urma trei căi de dezvoltare: independentă, unionistă, ori strîns dependentă de CSI (mai nou, Uniunea Euroasiatică)? Dacă am lua-o azi de la capăt, ce cale ați alege?

Răspuns: De ce nu menționați și a patra cale, cea care a fost în realitate? Cea a Republicii Moldova strîns dependentă de România și Uniunea Europeană. Oare nu vedeți că astăzi orice acțiune politică trebuie consultată la Bruxelles? Iar la începutul anilor 1990 s-au făcut tentative de apropiere de România, inclusiv de unire, atît la nivel de declarații, cît și la nivel de acțiuni. Din această cauză au fost provocate conflictele de pe Nistru și din Găgăuzia, iar societatea noastră pînă acum este dezbinată.

Așa că eu sînt pentru calea independenței autentice, cînd R. Moldova nu va fi dirijată cu arătătorul nici de la Est, nici de la Vest, cum se întîmplă azi. Dar pentru a obține măcar parțial această independență, trebuie să ne izbăvim de dictatul din partea comisarilor europeni. 

Întrebare: Ce viitor vedeți pentru R. Moldova?

Răspuns: Vreau să cred că Republica Moldova va rezista în fața unioniștilor din interior și din afară, și va supraviețui ca stat. Sînt sigur că în cele din urmă vom scăpa de oligarhii de la guvernare și vom avea o democrație eficientă, nu un stat capturat. Sper să reîntregim teritorial țara și să încorporăm de facto teritoriul din stînga Nistrului, păstrînd neutralitatea și suveranitatea noastră. Vreau ca moldovenii să-și găsească rostul aici, să aibă locuri de muncă, să studieze și să întemeieze familii în R. Moldova.

Eu cred că R. Moldova are viitor, un viitor cu care să ne mîndrim, însă noi, ca demnitari, dar și cetățenii, trebuie să muncim foarte mult și cu sacrificii personale.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16006271

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!