ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Boţan: „R. Moldova trebuie să aibă relaţii bune atît cu UE, cît şi cu ţările din spaţiul post-sovietic”

10:43 | 18.08.2016 Categorie: Politică

Republica Moldova: 25 de ani de Independenţă

Igor Boţan, analist politic, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”

Întrebare: După declararea independenței, Republica Moldova a putut urma trei căi de dezvoltare: independentă, unionistă, ori strîns dependentă de CSI (mai nou, Uniunea Euroasiatică). Dacă am lua-o azi de la capăt, ce cale ați alege?

Răspuns: Dacă aş lua-o de la capăt, aş alege calea independenţei, pentru că unirea atunci a fost imposibilă. Aflăm de la renumiţi analişti din România că ţara care este cea mai apropiată de noi nu a avut niciodată un proiect privind R. Moldova, iar Mircea Druc, care a participat la alegerile prezidenţiale din România, fiind candidatul unirii, a acumulat doar 3%. La acel moment, cetăţenii şi statul român, în general, nu aveau interes pentru R. Moldova. Un alt factor ar fi că unităţile armatei sovietice, apoi ale armatei ruse au părăsit Chişinăul tocmai în 1994, iar în regiunea transnistreană au rămas şi pînă în prezent. Deci, nu era posibil în principiu să se facă unirea, pentru că nu era pregătită nici R. Moldova, şi nici România.

Întrebare: Ce viitor vedeți pentru R. Moldova?

Răspuns: Eu sînt foarte sceptic în privinţa viitorului R. Moldova din simplul motiv că cetăţenii părăsesc masiv ţara noastră, care devine depopulată şi subdezvoltată. Totuşi, mi-aş dori ca R. Moldova să evolueze pozitiv, să-şi găsească nişa economică, să aibă relaţii bune atît cu Uniunea Europeană, spre care trebuie să tindă să se integreze, cît şi cu ţările din spaţiul post-sovietic.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16006598

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!