ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Sănătăţii a efectuat controale inopinate în instituţiile medico-sanitare publice

16:54 | 18.08.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Reprezentanții Ministerului Sănătăţii (MS) au efectuat astăzi controale inopinate în instituţiile medico-sanitare publice pentru a evalua nivelul de respectare a legii privind controlul tutunului, informează MOLDPRES.

Potrivit MS, verificările au fost efectuate la Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cardiologie şi Spitalul Clinic Municipal „Sfîntul Arhanghel Mihail”.

Viceministrul Sănătăţii Aliona Serbulenco a susţinut că „în prezent, mai apar sesizări din partea populaţiei că există lucrători medicali care fumează pe teritoriul instituţiei şi asta ne-a determinat să facem aceste controale. Totuşi, politica de sănătate este incompatibilă cu fumatul şi acest lucru trebuie să fie promovat întîi de toate de către medici”, a menţionat Serbulenco.

În urma controalelor nu a fost depistată nici o încălcare a legii privind controlul tutunului.

Inspectorii Centrelor de Sănătate Publică raionale și municipale au efectuat, în perioada 25 iulie - 5 august, controale privind respectarea prevederilor legale de interzicere a fumatului în toate instituțiile medico-sanitare publice și pe teritoriul acestora. În rezultatul examinării s-a constatat că 86,3% din instituţiile medicale au implementat legea cu succes, însă în 68 de instituţii au fost depistate încălcări, cu sancţionări disciplinare pentru trei lucrători medicali şi două amenzi în suma totală de 12 mii de lei.

Solicitat de agenţie, ofiţerul de presă al Inspectoratului General de Poliţie, Mariana Beţivu, a specificat că începînd cu luna iunie curent, oamenii legii au întocmit peste 160 de procese-verbale pentru încălcarea legii antitutun, fiind aplicate amenzi în valoare de 167 mii de lei.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16006620

img16006620

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!