ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și-a dublat exportul de fructe, în şapte luni ale acestui an

12:49 | 22.08.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 22 aug. /MOLDPRES/. Exporturile moldovenești de fructe au înregistrat, în ianuarie-iulie a.c., o creştere practic dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, conform datelor Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), în această perioadă peste hotarele țării au fost livrate aproape 109 mii tone de fructe, faţă de aproape 60 mii tone, exportate în aceeași perioadă a anului 2015, informează MOLDPRES.

Directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, că  în prezent, în R. Moldova sînt înregistraţi peste o mie de agenţi economici care exportă produse vegetale în 75 de ţări. ”De la începutul acestui an, au fost eliberate certificate fitosanitare pentru exportul produselor agricole în 50 de state”, a precizat Gaberi.

Oficialul a mai spus că cea mai mare cantitate de fructe și legume este exportată în România, Belarus, Federaţia Rusă, Polonia şi Ucraina, iar cele mai mari cantităţi de cereale sînt livrate în Marea Britanie, Indonezia, Malaezia şi Vietnam.

Din păcate, a constatat Gheorghe Gaberi, listele agenţilor economici care au dreptul să exporte produse agricole în Federaţia Rusă sînt stabilite de Rosselhoznadzor.

„Dacă anterior R. Moldova prezenta listele agenţilor economici care au dreptul să exporte în Federaţia Rusă, actulmente, acest lucru îl face Rosselhoznadzor. Recent, agenția fitosanitară din Rusia a mai acceptat 43 de întreprinderi din UTA Găgăuzia, care vor exporta  mărfuri sub garanţia ANSA, cu condiţia ca acestea să fie de origine moldovenească”, a subliniat Gheorghe Gaberi.

În context, directorul ANSA a afirmat că, în şapte luni ale anului curent, au fost exportate 173 tone de rădăcini de hrean, 600 tone de nuci în coajă, iar exportul de căpşune a crescut de peste patru ori – de la 80 de tone în 2015 la 360 de tone în 2016.

Directorul general ANSA a mai precizat că problemele cu care se confruntă exportatorii moldoveni de produse vegetale vor fi discutate pe 25 august, în cadrul unei întruniri organizate de Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor, la Colegiul de Viticultură şi Vinificaţie din Stăuceni.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16006703

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!